Przejdź do forum
Najrzadziej, najczę...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Najrzadziej, najczęściej

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
511 Wyświetlenia
Aksolot
Oldschool Grinder

Wiadomo, że zgodnie z prawami statystyki każdy z graczy w pokera, w nieokreślonym długim czasie dostanie tyle samo razy konkretne ręce.
(tzn. każdy tyle samo razy zobaczy AA, 27o i każdą inną rękę).

Ciekawi mnie jednak jak wyglądają wasze prywatne statystyki co do konkretnych rąk.

Przykładowo na 13k rąk w mojej bazie danych, najczęściej widziałem 74o (146 razy).
Co ciekawsze jest ona dla mnie dosyć dochodowa ;) (38,76 bb na plus) za sprawą jednego rozdania

Everest No-Limit Hold'em, $0.25 BB (9 handed) - Everest Converter Tool from FlopTurnRiver.com

MP2 ($19.40)
MP3 ($22.75)
CO ($4.45)
Button ($2)
SB ($23.45)
Hero (BB) ($5.10)
UTG ($26.52)
UTG+1 ($11.75)
MP1 ($31.75)

Preflop: Hero is BB with 7, 4
1 fold, UTG+1 calls $0.25, MP1 calls $0.25, 4 folds, SB calls $0.10, Hero checks

Flop: ($1) K, 4, 4 (4 players)
SB checks, Hero bets $0.35, UTG+1 calls $0.35, MP1 raises to $2.40, 1 fold, Hero raises to $4.85 (All-In), UTG+1 raises to $11.50 (All-In), MP1 raises to $31.50 (All-In)

Turn: ($28.85) Q (3 players, 3 all-in)

River: ($28.85) 7 (3 players, 3 all-in)

Total pot: $28.85 | Rake: $1.40

Najrzadziej natomiast soft rozdaje mi AKs (tylko 25 razy).

Statystyka znowu podpowiada nam, że karty suited dostaniemy dużo rzadziej od offsuited, ale czy w waszych bazach danych po dużej ilośći rozegranych rąk częstotliwość występowania tych 3 podstawowych grup kart (pary, suited, offsuited) są bardziej wyrównane?

Przykładowo u mnie wygląda to tak:

--pary
--------najczęściej
---------------------- AA (79) :D
--------najrzadziej
---------------------- 22 (54)

--suited
--------najczęściej
---------------------- K4 (55)
--------najrzadziej
---------------------- AK (25)

offsuited
--------najczęściej
---------------------- 74 (146)
--------najrzadziej
---------------------- Q3 (95)

4 odpowiedzi

Polecam postudiowanie trochę rachunku prawdopodobieństwa. Jest on dość ważny w pokerze. Odpowiadając na Twoje pytanie co do rąk suited i off suited to teoretycznie na 4 ręce (nie pary) trzy powinny być off a jedna suited.

thefoe
Oldschool Grinder

Aksolot napisał
Wiadomo, że zgodnie z prawami statystyki każdy z graczy w pokera, w nieokreślonym długim czasie dostanie tyle samo razy konkretne ręce.
(tzn. każdy tyle samo razy zobaczy AA, 27o i każdą inną rękę).

Nie wiadomo. ;)

W pokerze holdem mamy 1326 (52!/(50!*2!)) rak startowych.
Percepcyjnie mozemy wroznic 169 rak: 13 par, 78 rak offsuited i 78 rak suited.
Kazda para wystepuje w 6 kombinacjach, kazda "niepara" offsuited wystepuje w 12 kombinacjach, kazda "niepara" suited wystepuje w 4 kombinacjach.

Wiec: 13*6 + 78*12 + 78*4 = 1326

Oznacza to ze czestosc wystepoeania danych kart wyraza sie w stosunku:
1,5:1:3 (para : suited : offsuited).
Przyklad: AA:AKs:AKo w dlugim terminie powinien wystepowac wlasnie w takim stosunku.

Aksolot Autor wątku
Aksolot
Oldschool Grinder

Tak jak myślałem. Źle to wszystko ująłem.
Wiem, że ilość otrzymanych par nie będzie się równała z ilością otrzymanych kart suited. Może nie robiłem tak dokładnych obliczeń jak thefoe, ale doskonale zdaję sobie sprawę z tych stosunków.

Ideą tematu miało być pytanie - jakie pary/ręce suited/offsuited dostajecie najczęściej? Czy przy coraz większej ilości rozegranych rąk różnice między ilością otrzymanych np 22 i AA zacierają się?

(wszystko na podstawie waszych baz danych, nie obliczeń rachunku prawdopodobieństwa)

tak u mnie różnica jest bardzo mała :) +-14%
przy 15k rąk