Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Lozko + materac

8 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
872 Wyświetlenia
magda25uk

Cz :D

Kolejny durny temat, wiem, ze to forum pokerowe, ale na kazdym forum dotyczacym tematu wypowiedzi (ewentualnie komentarze pod produktami) brzmia jak zywcem wyjete z ust przedstawicieli handlowych, ktorzy za wszelka cene chca wcisnac kazdemu swoj badziew :rage:

Wiec tak, przymierzam sie do zakupu lozka i materaca (king size). Waham sie miedzy prycza z drewna debowego lub matalu (dziadek jest kowalem artystycznym, wiec tu mam pewnosc, ze badziewu nie dostane).

Co wg was lepiej sie sprawdza, czy ktorykolwiek z powyzszych wyborow moze niesc za soba jakies nieprzyjemne konsekwencje?

Interesuje mnie mniej wiecej cos takiego:

lub ewentualnie drewno:

I teraz sprawa trudniejsza, czyli materac :facepalm: Jest ich trylion rodzajow, kazdy producent zachwala swoje, ceny maja bardzo duza rozbieznosc, a ja nie wiem co warto kupic.

Ma ktos ktorys z tych materacy:
- bonnelowe
- kokosowe
- lateksowe
- termoelastyczne
- kieszeniowe
i moglby napisac dlaczego warto/nie warto kupowac danego towaru?

I jeszcze odnosnie lozek, spora popularnoscia ciesza sie obecnie lozka profilowane. Wyprobowalam kilka, niby w miare wygodne, ale nie mialam okazji przespac sie w nich dluzej.
Jest ktos moze szczesliwym posiadaczem czegos takiego:

i moglby sie podzielic wrazeniami :D

I na koniec czy warto wydac troszke wiecej i kupic cos takiego:

lub takiego:

czy tez moze wartosc estetyczna nie przebija ich niepraktycznosci?

Dzieki

Odpowiedz
Cytat
7 odpowiedzi

Przedostatnie najfajniejsze zdecydowanie...

Odpowiedz
Cytat
Hadart

Piszę z perspetkywy osoby ktora miala duza stycznosc z tego rodzaju wyrobami jako syn wlasciciela sklepu meblarskiego :P :D

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze najlepiej na przestrzeni lat sprawdzaja sie materace kieszeniowe z dodatkowymi warstwami np kokosu i/lub czegos innego. Materac bonnelowy to najprostszy rodzaj sprezyny i po kilku latach uzytkowania moze sie zrobic niesamowicie niewygodne (wygniatanie materialu, gryzace sprezyny itd). Co innego materac kieszeniowy gdzie sprezyny sa "obłozone" dodatkowymi warstwami materialu. Ogolnie ten rodzaj materaca jest najlepszy. Uwazalbym na materace bez sprezyny. Z doswiadczenia wiem, ze po kilkulatach poprostu sie wygniataja z jakiej by to "gabki" nie byly wykonane. Wystrzegaj sie hipermarketowych wynalazkow. Bardzo waznym czynnikiem ktory musisz wziac pod uwage to twardosc. Kazdy lubi co innego ale z tego co wiem twarde materace sa zdrowsze dla kregoslupa. Co do łozek polecalbym Ci zwykle, nieprofilowane. Osobiscie nie odwazylbym sie kupic profilowanego. Natomiast jesli chodzi o drewno czy metal, zalezy od wlasnych preferencji. Do lozka na 1 zdjeciu najlatwiej przykuc partnerke/partnera :D

Odpowiedz
Cytat
HandOnFire

a masz juz jakas osobe z ktora bedziesz dzielic ten materac kingsize ? _love:

Odpowiedz
Cytat
magda25uk Autor wątku
magda25uk

@Hadart
Dzieki wielkie za pomoc. Wiem juz jaki materac mam kupic, miala bym jeszcze jedno pytanie. Ktore z lozek jest najlepsza inwestycja pod wzgledem jakosci, latwosci utrzymania (konserwacji czy jak sie to tam nazywa :D) itd

Biorac pod uwage nieduze roznice cen (dab ok 3k, nowoczesne ze skory ok 4k, kute - 3k) nie wiem za bardzo na co sie zdecydowac.

Estetyka jest wazna, ale funkcjonalnosc i latwosc utrzymania sa dla mnie wazniejsze (i tak w sypialni bede miala tylko lozko + moze tv i nie zamierzam tam zapraszac gosci, a poza tym i tak do kazdego z nich mozna dodatkami tak dobrac wnetrze, ze bedzie wygladalo ok).

I ostatnie, warto doplacac do wyrobow ze skory, czy tez tkanin nieplamiacych sa wystarczajaco dobre?
Dzieki

Odpowiedz
Cytat
Hadart

Czy drewno czy metal nie robi wielkiej roznicy. Nie ma tutaj roznicy jesli chodzi o latwosc utrzymania. Swojego czasu byl szał na kupowanie łozek metalowych, ludzie je namietnie kupowali i nigdy nie bylo problemow. Jesli chodzi o skory (czy to prawdziwe czy sztuczne) to ZDECYDOWANIE odradzam. Do uzytku codziennego z doswiadczenia wiem, ze sie nie nadaje. Jako funkcje reprezentacyjne jak najbardziej (np kanapy, fotele w duzym salonie). Tkaniny "nieplamiace" to tez mocno zbedny wydatek.

Odpowiedz
Cytat
galer

@Hadart

Ostatnio w JUSK widziałem świetny materac, tylko nie pamiętam jak się nazywał taki typ. Może pomożesz.
Był dość twardy i jak się na nim siadało, to jeszcze przez około 2 sekundy "zapadało się" w nim do celowej głębokości. Jak się wstawało, to było wgniecenie, które powoli się wyrównywało. Taki jakby...piankowy.

Pytam, bo był bardzo wygodny, tylko nie wiem jak z żywotnością czegoś takiego.

edit: Może to było to: http://www.jysk.pl/4/5/16/537/3326623/a/catalog choć trzeba by usiąść żeby wiedzieć na pewno.

Odpowiedz
Cytat
Hadart

@galer

Generalnie wszystkie materace piankowe/gabkowe maja ZNACZNIE krotsza zywotnosc od materacu sprezynowego. Ciezko powiedziec ile takie materace wytrzymaja. Jesli mialbym cos dodac jeszcze od siebie to naprawde polecam przejsc sie do fachowych sklepow ktore handluja np wylacznie lozkami/materacami albo do dobrego sklepu meblowego i poogladal konkretne materace w przekroju zeby zobaczyc jak to w srodku wyglada. Nie kupowalbym osobiscie takiego materaca jak w linku. Drogo i niepewnie.

Odpowiedz
Cytat