Witam !
Planuję zakup laptopa, jest ktoś kto się zna i mógłby coś doradzić. Budżet to 2500 zl
Napisz do czego ten laptop, z jakich programów obecnie korzystasz i na czym Ci zależy to pewnie ktoś coś dobierze. Bo do 2.5k pln co innego będzie do gier a co innego jak ktoś nie gra w ogóle
Napisane przez dawid327
Napisz do czego ten laptop, z jakich programów obecnie korzystasz i na czym Ci zależy to pewnie ktoś coś dobierze. Bo do 2.5k pln co innego będzie do gier a co innego jak ktoś nie gra w ogóle![]()
Dokładnie musiał byś sprecyzować mniej więcej do czego ten laptop
Napisane przez Achwen
Napisane przez dawid327
Napisz do czego ten laptop, z jakich programów obecnie korzystasz i na czym Ci zależy to pewnie ktoś coś dobierze. Bo do 2.5k pln co innego będzie do gier a co innego jak ktoś nie gra w ogóle![]()
Dokładnie musiał byś sprecyzować mniej więcej do czego ten laptop
Standardowy do codziennego użytkowania, raczej bez jakiegos pro grania w gry
Jeśli to ma być normalny laptop do codziennego użytkowania bez gierek, obróbki grafiki itp., to w tej cenie znajdziesz setki modeli, które będą służyły przez najbliższe lata. Podsyłanie konkretnego modelu nie wiem czy ma sens, ale zwróć po prostu uwagę na kilka rzeczy:
- minimalna ilość ramu to na te czasy około 8GB (2,5 system, resztę potrafi zeżreć 60 zakładek w chrome xD)
- dysk aktualnie tylko i wyłącznie SSD, jeśli masz dysk zewnętrzny na dane i filmy, to 256gb jest totalnie wystarczające. Jeśli koniecznie chcesz mieć magazyn danych na laptopie, kup sobie laptop z cd-romem a jak braknie miejsca to dokupisz przejściówkę na dodatkowy dysk i wymienisz cd-rom na HDD jakieś 1TB za grosze.
- procesor - no ja jestem zdecydowanie przeciwko przepłacaniu za coś z czego się nie korzysta, więc jeśli nie ma takiej potrzeby i nie bawisz się w programowanie gier, solvery czy inne cuda to wystarczy zwykła i5, ale kupuj tylko nowe generacje od 7 wzwyż. Dobrze jest mieć więcej wątków, na nic nie czekasz, wszystko odpala zaraz po kliknięciu, no po prostu nie tracisz czasu na coś na co nie powinieneś
- karta graficzna - mówisz, że laptop nie ma być do grania w najnowsze gierki, więc nie wiem czy jakakolwiek dedykowana jest potrzeba. Jak się uprzesz to spokojnie zmieścisz tam jeszcze jakiego gtx'a 1050 więc jak byś miał chwilę słabości to jeszcze w większość gierek pograsz
Reasumując:
Chcesz mieć w laptopie: minimum 8GR RAM, 256SSD, i5-7xxx. Resztę dobierasz wg własnych upodobań. Chcesz dodatkowe monitory patrz na to, żeby były wyjścia pod nie. Chcesz wygodnie pracować na zewnątrz to fajnie, żeby matryca była matowa. Często się będziesz przemieszczał, bierz lekki laptop.
Reszta i tak nie ma znaczenia, taki laptop starczy na najbliższe lata.
Nie będę polecał konkretnego sklepu (ale jeden chętnie odradzę - morele.net :D) Polecam w wyszukiwarkach wpisać te wymagania i wybrać to co pasuje Ci kolorystycznie, bo bebechy będą podobne. Na allegro też sporo do wyboru w razie czego:
https://allegro.pl/kategoria/laptopy-491?bmatch=engag-global-cl-dict43-ele-1-2-1210&stan=nowe&price_to=2700&rozdzielczosc-px=1600%20x%20900&rozdzielczosc-px=1920%20x%201080&rozdzielczosc-px=1920%20x%201280&powloka-matrycy=matowa&seria-procesora=Intel%20Core%20i7&seria-procesora=Intel%20Core%20i5&wielkosc-pamieci-ram=8%20GB&typ-dysku-twardego=SSD&typ-dysku-twardego=SSD%20%2B%20HDD
Wielkie dzieki za pomoc ! Co powiesz na ten model z 16GB RAMu : https://allegro.pl/oferta/dell-e5550-core-i5-geforce-16gb-ram-512ssd-fhd-w10-8749172779?fromVariant=8749007681
Napisane przez bw0908
W ogóle co powiedzie o kupnie laptopa powystawowego ? Warto ?
Zawsze to kilka stówek taniej, jeśli nie przeszkadzają Ci jakieś rysy itp to warto. Polecam na Allegro nawet poszukać oferty sklepu x-kom wystawiają laptopy po naprawie itp o kilkaset złotych taniej.
Ja juz dwukrotnie mialem zle doswiadczenia ze sprzetem powystawowym. Uwazam ze takie sprzety trzeba kupowac nowe. A jak chodzi o tego della to stary procek jakis. Wypadaloby wybrac cos swiezszego . Szukaj i5 8xxx , i5 9xxx lub i5 10xxx ewentualnie amd ryzen 5 lub 7 .
moj dwie propozycje :
https://www.x-kom.pl/p/522532-notebook-laptop-156-acer-aspire-3-i5-10210u-16gb-512-czarny.html
i cos na czym odpalisz stare gierki :
https://www.x-kom.pl/p/522539-notebook-laptop-156-acer-aspire-3-i5-10210u-8gb-512-mx230-czarny.html
Tego bierz patrz jaki piękny
Szkoda tylko że taka cena. https://allegro.pl/oferta/alienware-m17-i7-9750h-8gb-1000gb-rtx2060-fhd-nbd-8452922234
@bw0908 laptop który wybrałeś byłby całkiem spoko, ale oszczędzili na nim na dwóch rzeczach: matrycy - TN mają to do siebie, że kąty widzenia są słabe, wiec oglądanie filmów pod innym kątem niż centralnie na wprost jest średnie
no i ten procesor trochę średnio mi się podoba, znaczy do Twoich wymagań pasuje, ale poszukałbym czegoś powyżej tej 7,8 generacji. Tragedii jak coś nie będzie - sam na weekendy korzystam z jeszcze starszego 8gb ram, i5-2320 i spokojnie sobie kodzę na weekendach na wsi, i wiem że będzie dawał radę jeszcze przez te 3- lata.
Ale z racji tego, że kupujesz nowego to wolałbym dołożyć te 200zł i mieć sprzęt aż do znudzenia
Jeśli chodzi o używany sprzęt, sam ostatnio nad tym kminiłem, w sumie lapek który teraz posiadam dostałem od szwagra po 6 latach intensywnego używania, z tym że on jest z tych szanujących swoje narzędzie pracy. Sprzęt był spoko, tylko wyłączał się od przegrzewania, więc wymieniłem sobie chłodzenie, pastę, dokupiłem ramy i dysk SSD. Dołożyłem do 6letniego lapka jakieś 400zł (w sumie to był cały koszt :D) i mam sprzęt na kolejne 3lata. Jeśli lubisz się tak bawić to jak najbardziej można tak zaoszczędzić sporo hajsu i mieć naprawdę spoko sprzęt. Natomiast jeśli sam nie chcesz zaglądać do środka, to raczej skłaniałbym się do zakupu nowego sprzętu, żeby potem nie było jakiegoś przypału
Laptopy które podrzucił @wezuwezu byłyby spoko, gdyby nie to, że właśnie ciężko będzie je rozbudować za 4lata gdy braknie ramu czy czegokolwiek (tak pesymistycznie, bo wątpię żeby 16gb mogło nie starczać xD) Bardziej chodzi o to, żeby zawsze zostawiać sobie furtkę na rozbudowę jeśli nie wymieniasz lapków co kilka lat.
Gdybym sam miał coś zaproponować, gdzie miałbym na nim pracować mobilnie - to Lenovo: fajny ekran na IPS, super klawierka, dobry procesor, 2x wiecej godzin pracy na baterii, ram i dysk dokupisz za grosze jak braknie
https://allegro.pl/oferta/lenovo-thinkpad-l480-i5-8250u-8gb-256ssd-fhd-w10-8578716116?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=ODQ5MzAyYTQtNzkwNS00ZTY1LTg5MzktYzRjOGI5NGZmZGMxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=54435bdb-3763-42ef-97e4-62eabfa4bf06
Jeśli jednak martwisz się, że w przyszłości może jednak chciałbyś pograć to wiem, że przekracza budżet o stówę, ale tutaj masz i kartę która starcza na aktualnie dobre tytuły no i procesor, który bije te podane w tym wątku:
https://allegro.pl/oferta/acer-aspire-7-i5-8gb-250-pcie-gtx1050-w10-8782059104
Ogólnie:
Lepiej wziąć lepszy procek i trochę mniej ramu czy dysku - bo to zawsze możesz dokupić jak braknie (a z czasem będzie to tak czy siak jeszcze tańsze). Procek wymienić najciężej
^ bardzo fajna maszyna ten aspire 7 z drugiego linka. Zamiast widowsa mogli dorzucic 8 gb ramu i wgle bylby luksus.
A ja mam pytanie czy warto wydawać 2,5k PLN na lapka do neta, grania od czasu do czasu - typowego codziennego użytku? Według mnie nie. Naprawdę wystarczy lapek oparty o jakiegoś rayzena z integrą za 1,6-1,9k.
Jak nie zamierzasz grać w najnowsze gry na max ustawieniach to ta i5 jest bez sensu, tym bardziej w konfiguracji z gtx1050 który będzie bottleneckiem dla tego procka.
RAM im więcej tym lepiej bo faktycznie przeglądarka wpierdala niesamowicie dużo pamięci podręcznej jak działasz na kilku kartach.
Tak w ogóle kupowanie lapka do pro grania, do pracy z programami itp. w większości przypadków jest słabe bo stacjonarny wychodzi dużo taniej. A na lapka do użytku codziennego to nie ma sensu wydawać wielkich pieniędzy.
@wezuwezu w domu mamy aspire'a, nie 7 ale 5, ma ze 4 lata, do dzisiaj mogę na nim w spokoju kodzić, a brat nawet gierkuje mimo, że i procek i karta znacznie słabsze
@LeborW zauważ, że jeśli ktoś skorzysta z tej minimalnej specyfikacji - i5, 8gb, 256ssd to można nawet lapka za 1000zł dostać, tylko po 2-3 latach będzie trzeba zastanowić się nad wymianą, a jeśli ktoś nie chce tego robić, to dorzucenie w tym momencie trochę więcej za dłuższy spokój jak dla mnie ma sens.
Jeśli można jedną tylko sugestię
Ja staram się ocenić wartość sprzętu i tego czy jest wart tyle co za niego zamierzam zapłacić trochę inaczej...
Wydaje mi się, że pytanie nie powinno brzmieć: "czy warto wydawać 2,5k PLN na lapka do neta, grania od czasu do czasu - typowego codziennego użytku?" a raczej: "przez ile lat chciałbym mieć lapka do neta i grania od czasu do czasu - typowego codziennego użytku" Jeśli jest to 6, 8+ lat to odpowiedź brzmi - TAK! warto. Co to jest 2500zł na 8lat? Nawet 6 lat? To nie jest nawet 35zł/miech.
Ja sobie zawsze tak przeliczam przed zakupem czegoś większego i szczerze polecam, nie ma czego żałować jeśli coś będzie nam służyło przez lata. Znaczy takie moje zdanie, każdy może mieć swoje
Nikt też tutaj nie mówi, o żadnym pro graniu, OP chciał laptopa "Standardowy do codziennego użytkowania, raczej bez jakiegos pro grania w gry". Jeśli jednak zamarzyłoby mu się pograć w jakąś gierkę to zdecydowanie lepiej mieć 1050, niż samego UHD który jest 4x słabszy, a aktualnie za gtx'y starsze płaci się grosze.
Wiadomo, że każdy patrzy i liczy po swojemu, ja tam dorzuciłem swoje 3 grosze, bo akurat temat dobrze mi znany
co złego to nie ja!
Moje pytanie było otwarte - dzięki @RotakesMan za odpowiedź.
Z tą żywotnością nie do końca się zgadzam. Kupiłem laptopa w 2013 roku za niecałe 1000 PLN i do dziś go używam do neta, filmów, okazjonalnej gry w poksa jak gdzieś muszę jechać itp.
Zgadzam się, że do 2,5k zaproponowałeś bardzo dobrą konfigurację. Według mnie kluczem są gry. Niestety ale pod względem gier rozwój specyfikacji jest bardzo dynamiczny i wymagania mocną idą w górę z roku na rok.
UHD faktycznie nie nadaje sie do grania ale na integrze od AMD idzie już pograc w jakiegoś CS, LoL a nawet coś lepszego na niższych ustawieniach odpalić.