Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Konto Bankowe

8 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
629 Wyświetlenia
mar1609

Witam,
Chciałbym założyć konto bankowe. Pewnie podobne wątki były się już na forum ale co chwila pojawiają się nowe oferty, w których już zaczynam się gubić. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Co do moich oczekiwań... chciałbym, żeby konto było darmowe, ewentualnie jak najtańsze w korzystaniu (mile widziane przelewy za free, wypłaty z bankomatów, obsługa przez internet, nie pogardzę też przyzwoitym %)

Ostatnio na Allegro natknąłem się na coś takiego:

Spoiler

http://sync.allegro.pl/

Ktoś może korzysta?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
7 odpowiedzi
kapelusznik

Pracujesz, studiujesz?

Z reguły jest tak, że jak jesteś gdzieś zatrudniony i będziesz przelewać wynagrodzenie na konto w danym banku, to prowadzenie ROR, jak i karta do niego jest za darmo.

Wypłaty i przelewy za darmo to standard, ale trzeba czytać TOiP.

Jeśli studiujesz, to chyba nie ma dużego wyboru jeśli zależy Ci na jak najmniejszych kosztach. Zostaje imo ING, PKO (student). Wiadomo, że jest mBank, ale musisz zadać sobie pytanie, czy potrzebujesz w razie czego placówki naziemnej :)

Tak samo jest w przypadku Alior Sync. Konto stricte internetowe, jak i cały bank, a wpłaty możesz dokonać tylko w poszczególnych wpłatomatach.

Odpowiedz
Cytat
mar1609 Autor wątku
mar1609

OK! A zakładając, że nie jesteś studentem na co byś się zdecydował na chwilę obecną? Albo inaczej... oferty, których banków brałbyś pod uwagę?

Co do wpłat we wpłatomatach... aż tak dużego problemu to mi nie robi bo mieszkam w dużym mieście a poza znacznie częściej zdarza mi się wypłacać niż wpłacać :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
kapelusznik

Tak naprawdę 3-4 lata temu można było jeszcze mieć problem z wyborem banku. W tym momencie IMO wszystkie oferty są tak, hm.. "spłaszczone" (?), że to już nie ma znaczenia, czy to będzie PKO, ING, czy Alior, bo wszystkie te banki oferują praktycznie to samo:

- darmowe prowadzenie konta*
- darmowa karta do konta*
- dostęp do internetu*
- bezpłatne bankomaty*
itp itd.

Ja jestem w Alior Banku i obsługa jest na bardzo dobrym poziomie zarówno w placówce, jak i na infolinii, a sam serwis transakcyjny jest bardzo dobry i intuicyjny. Jak jeszcze pracowałem, to konto miałem darmowe. Teraz, gdy nie wpływa mi tam wynagrodzenie płacę 9zł/miesięcznie.

W PKO są jeszcze kody-zdrapki do przelewów, więc to jest lekki przypał :D

* jak już wcześniej wspomniałem, darmowe pod pewnymi warunkami - czyli:
- masz wynagrodzenie? ok, masz wszystko za friko
or
- wykonasz transakcje kartą na 100zł/miesięcznie - ok, masz wszystko za friko.
itd.

Musisz po prostu ocenić, patrząc na Tabelę opłat i prowizji co jest dla Ciebie najkorzystniejsze :)

Odpowiedz
Cytat
nommine

mam inteligo - kody zamieniłem na sms w 3 sekundy - zero oplat i przyznali mi nawet debet w wysokości 1k zl - polecam

Odpowiedz
Cytat
salyk

Napisane przez kapelusznik
Jeśli studiujesz, to chyba nie ma dużego wyboru jeśli zależy Ci na jak najmniejszych kosztach. Zostaje imo ING, PKO (student). Wiadomo, że jest mBank, ale musisz zadać sobie pytanie, czy potrzebujesz w razie czego placówki naziemnej :)

Jest jeszcze Deutsche Bank - wystarczy jedna transakcja miesięcznie kartą, a tyle to nawet student zrobi ;) (kolega ma i chwali)
A mają wszystkie bankomaty za free + oddziały. Dlatego trochę lepsze od mbanku pod tym względem.

Odpowiedz
Cytat

Ja mam w Mbanku. Całe prowadzenie konta za free. Wypłaty z bankomatów euronet, cash for you, wbk i jeszcze kilka innych których nie pamiętam też za free

Odpowiedz
Cytat
hks83

witam

ze tak odkopie temat :) nowy rok pozmieniało się troche wiec co teraz proponujecie sa jeszcze jakies darmowe nie oczekujace wplat itp ?

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat