Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Konto bankowe

11 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
638 Wyświetlenia
Bolsenpl

Za niedługo będę studentem i przyda się konto bankowe.

Wypłaty z bankomatu, płatności i posiadanie karty, korzystanie z konta, przelewy - to wszystko chcę darmowe. W dodatku szybkie przelewy, wszystkie bankomaty, dobre kursy przy wypłacie za granicą (kurs nie bankowy) i to chyba na tyle.

Wpłaty regularne mogą być, ale nie muszą (tzn. w zależności czy będzie stypendium), ale najpewniej będą nieregularnie (z pokera, dorywczych prac, rodziców).

Znajdzie się coś takiego lub lekko odstępującego od tego? Mbank? ING? PKO? Deutsche Bank?

Z góry dziękuję za pomoc. :fdrink

Odpowiedz
Cytat
10 odpowiedzi

Tylko mBank. Nie trać nawet czasu na resztę. Wygodna obsługa. Darmowy.

Odpowiedz
Cytat
isioveb

a bzwbk? Darmowy i na obsługę również nie narzekam...

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Ja mam w WBK od lat i nie narzekam. Do 30 masz konto i karte darmowa. Wpływów nie musisz mieć.

Odpowiedz
Cytat
Masqb

ja w BZWBK tylko przez rok albo dwa miałem darmową kartę, teraz 5zł naliczają i się nie da nic zrobić (na tym koncie <30).

Najlepiej poszukaj banku, który ma jakieś dobrze oprocentowane konta oszczędnościowe (np BZWBK ma ~3% a kilka innych ma 4% czy nawet 5%+). Jak masz kaskę na koncie to przelewasz tam i pare groszy zarobisz (mniej niż inflacja ale zawsze lepsze niż nic).

Odpowiedz
Cytat
galer

Również polecam BZWBK. Po kilkuletniej strasznej "przygodzie" z BGŻ, naprawdę daje radę. :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

Ja kogę polecić INTELIGO. Darmowe prowadzenie, darmowa karta, darmowe przelewy, i największa sieć bankomatów (pomijam te konta, które mają darmowe wypłaty ze wszystkich). Nie wymagany stały wpływ. Jedyna wada to oprocentowanie = 0%. Ale jak się nie trzyma dużej kasy to imo najlepsze rozwiązanie.
Jak wygląda sprawa wypłat za granicą - tego nie wiem, nie miałem takiej potrzeby

Odpowiedz
Cytat
Paavv

Również od lat jestem w WBK, ale polecam zainteresować się nowym kontem aliora, sync. Jest to konto internetowe, więc nie pójdziesz do banku i nie wpłacisz pieniędzy, jedynie z innego konta, lub wpłatomatem.

Nie jest problemem oprócz synca założyć sobie zwykłe konto w aliorze, również bezpłatne i na nie wpłacać, a dalej przelewać. Ma dwie przewagi nad kontem WBKa, o których wiem:
darmowa wypłata ze wszystkich bankomatów w PL i 5% cashback za zakupy robione przez internet (kto jak kto, ale pokerzyści lubią rakeback :D ). support online synca 24/7 i tam załatwiasz wszystkie sprawy.

Nie wiem jeszcze o nim wszystkiego więc to pewnie nie wszystkie plusy i minusy, ale polecam sprawdzić ;)

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl

Myślę, że teraz najbardziej opłaca się Sync, przejrzałem ich ofertę i regulamin i jest dużo lepsza niż mbank.

Ogólnie masz wszystko za darmo, dodatkowo 10 przelewów natychmiastowych w miesiącu za darmo, karta za darmo (mbank 2zł/msc jak nie zapłacisz nią za minimum 100zł w miesiącu) no i najlepsze cashback 5% za zakupy w necie, czyli każde wydane 100zł np na allegro to 5zł zwrotu dla ciebie.

Wygląda to bardzo dobrze, a w dodatku wszystko można załatwiać przez neta. Sam mam mbank ale zaczyna mnie denerwować ciągle jakieś nowe opłaty dodają, najpierw opłaty 24zł rocznie za kartę a teraz zażyczyli sobie 9zł za listę haseł jednorazowych (używam wersji papierowej a nie sms).

Z tego co czytałem w necie w Sync są dość słabe opcje oszczedzania i inwestycji ale z drugiej strony mbank chyba też nie powala w tym względzie, ja mam tam jakieś konto oszczędnościowe ale nawet nie wiem ile na nim się zarabia bo jakieś grosze miesięcznie z tego są, także jeżeli nie zamierzasz na tym koncie trzymać grubej kasy to opłaca się moim zdaniem teraz sync (szczególnie jak kupujesz przez neta).

Odpowiedz
Cytat
Bolsenpl Autor wątku
Bolsenpl

No ten Alior Sync wygląda chyba najlepiej. Z tego co się zorientowałem jedyne minusy to brak placówek, a póki nie pójdę na studia nie ma w moim mieście wpłatomatów :( Drugi minus to wypłaty za granicą mają po swoich kursach, więc będę na tym tracił, ale nie wiem czy w jakimś innym banku jest po kursie karty (podobno dużo niższe).

Odpowiedz
Cytat
Paavv

We wspomnianym wcześniej WBK masz po kursie karty.

Jeśli chodzi o brak placówek synca to ja dzisiaj byłem w Aliorze, założyłem tam darmowe konto bez karty na które mam wpłaty na synca w czasie rzeczywistym, więc problem dosyć prosty do rozwiązania :)

Odpowiedz
Cytat