Przejdź do forum
Jak zjednać sobie k...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jak zjednać sobie konkretnego człowieka.

19 Posty
14 Użytkownicy
0 Reakcje
1,546 Wyświetlenia
Pasiv
PokerStrategist

Hej.

Znalazłem pracę która naprawdę mi odpowiada. Oddałbym całego wiele, gdybym mógł ją utrzymać. Z końcem stycznia kończy się mój okres próbny. I tu pojawia się problem.

Przez cały czas musiałem współpracować z jednym gościem, który od samego początku mnie nie trawił. Miał mi pomóc we wdrożeniu się w tematy z którymi nie miałem jeszcze do czynienia i za każdym razem gdy go o coś pytałem odpowiadał z irytacją, że w ogóle śmiem go o coś pytać.

W efekcie wdrażanie zajęło mi dużo czasu (wciąż w sumie się nie wdrożyłem...), bo do wszystkiego musiałem dochodzić sam. Czasami marnowałem cały dzień na coś, co mogłem zrobić w godzinę, gdyby ktoś mi powiedział jak.

Sprawy techniczne nie stanowią problemu, bo spokojnie mogę je ogarnąć. Problemem jest relacja która się utworzyła między nami. Co mogę zrobić żeby ją naprawić?

Szef na pewno skonsultuje się z nim aby podjąć decyzję o przedłużeniu mi umowy....

Odpowiedz
Cytat
18 odpowiedzi

Jak mawiał klasyk z każdej sytuacji jest jakiś wyjście, a możliwości jest wiele. Najgorzej to chyba nie zrobić żadnego kroku.

Odpowiedz
Cytat
ZielonyWafel
PokerStrategist

Moze zamiast skupiac sie na poczatku na tym co by was moglo polaczyc, zdaj sobie sprawe z tego co was dzieli i czy sa to pospolite uprzedzenia, czy jakas konkretna cecha charakteru, albo wydarzenie.

Jesli ma do Ciebie stosunek taki a nie inny poniewaz jestes "swiezakiem" to badz po prostu zdecydowany. Jesli ktos wyznaczyl go na tego ktory ma Cie wdrozyc w temat to on nie robi Ci przyslugi tylko takie dostal polecenie i tak zarabia na chleb.

Odpowiedz
Cytat

Polecam "Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi"

Odpowiedz
Cytat
queristo
PokerStrategist

Odpowiedz
Cytat
Pasiv Autor wątku
Pasiv
PokerStrategist

.

No i to są wszystkie informacje, jakimi dysponuję. Jakbym wiedział jaki jest jego problem to wiedziałbym co robić.

Moze zamiast skupiac sie na poczatku na tym co by was moglo polaczyc, zdaj sobie sprawe z tego co was dzieli i czy sa to pospolite uprzedzenia, czy jakas konkretna cecha charakteru, albo wydarzenie.

Jesli ma do Ciebie stosunek taki a nie inny poniewaz jestes "swiezakiem" to badz po prostu zdecydowany. Jesli ktos wyznaczyl go na tego ktory ma Cie wdrozyc w temat to on nie robi Ci przyslugi tylko takie dostal polecenie i tak zarabia na chleb.

No właśnie nie mam pojęcia co nas dzieli i jak ustalić co to jest. Może w podstawówce ktoś podobny do mnie znęcał się nad nim? Albo ktoś o moim imieniu odbił mu dziewczynę? Albo koszulka którą kiedyś założyłem przypomniała mu jakieś nieprzyjemne wydarzenie? Możliwości jest wiele. I nie mam pojęcia jak do tego podejść....

Odpowiedz
Cytat
ZielonyWafel
PokerStrategist

No to sprobuj dowiedziec sie wiecej szczegolow.

Najlepiej podejdz do niego przy pierwszej okazji i zapytaj czy ma jakis problem.

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Hej Pasiv,

A jak ta osoba odnosi się do innych pracowników? Tylko Ciebie nie lubi? Może po prostu jest niezbyt sympatyczna lub oschła?

Nie wiem gdzie pracujesz, ale w firmach bardzo często są jakieś gierki, gdzie dobro firmy schodzi na drugi plan. Twój współpracownik pewnie lepiej się w tym wszystkich orientuje i może np. obawia się, że jak już Cię wdroży to go zwolnią, zdegradują, przeniosą na stanowisko, na którym nie chciałby się znaleźć itp. i z tego powodu niechętnie do Ciebie podchodzi.
Jeśli spróbujesz się wczuć w jego sytuację to może łatwiej będzie Ci go zrozumieć.

Ewentualnie nie umie uczyć innych i denerwuje go, że nie wiesz tego co dla niego wydaje się oczywiste. Wiadomo, że jak zaczynasz gdzieś pracę to musisz w dość krótkim czasie przyswoić sporo informacji i się wdrożyć i masz prawo się pytać lub czegoś nie wiedzieć. Ale zdarza się, że nie wszyscy są w stanie to zrozumieć.

Nie wiem na ile pracujesz tylko z tą osobą, a na ile w zespole, ale jeżeli zdarzają się jakieś zespołowe wyjścia "na piwo" czy inne "pracowe" okazje to myślę, że warto w nich uczestniczyć i dać się poczuć jako część zespołu.

Niestety nie jest tak łatwo zjednać sobie człowieka, który Cię niezbyt lubi. Skoro Cię nie lubi to Ty też automatycznie pewnie za nim nie przepadasz i jakieś akcje nastawione na polepszanie relacji mogą wyglądać sztucznie.

Myślę, że wystarczy być profesjonalnym i przyjaznym. Z czasem pokocha ;)

I nie przejmowałbym się tak bardzo. Skoro jesteś na okresie próbnym (zakładam, że to jest płatna umowa na czas próbny na kilka miesięcy) to firma włożyła już w Ciebie pieniądze i jeżeli nie jesteś leserem i się starasz to im też nie na rękę jest się Ciebie pozbywać.

Pozdrawiam i życzę podwyżki na umowie :)

Odpowiedz
Cytat
Rantrave
Oldschool Grinder

Odpowiem Tobie to co na pewnym forum z problemami,

zapytaj wprost jaki jest jego problem i powiedz co chcesz osiągnąć i jakie jest twoje stanowisko w tej relacji i że naprawdę chcesz utrzymać posadę i po prostu rzetelnie i dobrze wykonywać swoje obowiązki.

Nie masz nic do stracenia oprócz nerwów.

Odpowiedz
Cytat
NoXero
PokerStrategist

A po co chcesz go zjednywac na sile ? Pogadaj z szefem o calej sytuacji, powinno zalatwic sprawę.

Odpowiedz
Cytat
Pasiv Autor wątku
Pasiv
PokerStrategist

@spinek Teraz jak o tym wspomniałeś, to faktycznie ta osoba miała mniejsze lub większe spięcie niemal z każdym z naszego zespołu. No i faktycznie, ja również za nim nie przepadam, z oczywistych powodów.

Firma zainwestowała we mnie wiele pieniędzy i czasy więc nie byłoby im na rękę wdrażanie nowego pracownika. Myślę, że mogę być dobrej myśli. Jak to mówią - nic na siłę. Będę dalej robił swoje i zobaczę co z tego wyniknie.

@Rantrave Raczej nie chcę pytać go wprost jaki jest jego problem, ponieważ to sprawi, że problem stanie się oficjalny. A poza tym nie jestem wcale przekonany, że uzyskam odpowiedź.

Odpowiedz
Cytat
kleko91
PokerStrategist

Weź go na wódkę :D Otworzycie się przed sobą, polubicie i może wtedy sobie wszystko wyjaśnicie. Złapiecie wspólny temat i będzie się układać w pracy.

Odpowiedz
Cytat
Pasiv Autor wątku
Pasiv
PokerStrategist

Napisane przez kleko91
Weź go na wódkę :D Otworzycie się przed sobą, polubicie i może wtedy sobie wszystko wyjaśnicie. Złapiecie wspólny temat i będzie się układać w pracy.

Albo będzie mnie denerwował i mu przyłożę :D

Odpowiedz
Cytat
kleko91
PokerStrategist

Napisane przez Pasiv

Napisane przez kleko91

Nie zaszkodzi spróbować :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy
Oldschool Grinder

Napisane przez Pasiv

Napisane przez kleko91

Tylko wtedy już nie będziesz Pasiv, tylko Agresiv :P

Normalne, wiele osób przez to przechodzi. Ja też miałem spiny z jednym kolesiem w pracy na początku. Teraz jesteśmy dobrymi kumplami.
Ofc nie ma też przesadzać z uprzejmością. Jak mi coś nie gra, to lepiej wymienić kilka zdań w HU, niż mydlić oczy, nie wiedząc na czym się tak naprawdę stoi.
Mam też takiego typa w pracy, ulubieniec kierownika, koleś za plecami nadaje na co drugą osobę.Jednego kumpla prawie za to zwolnili (i to takiego co prawie najwięcej robi ;D), także opinia współpracowników może być niestety kluczowa.

Edit:
-może gość czuje się zagrożony utratą stanowiska
-gość po po prostu ma trudny charakter
-Jesteś denerwujący i utrudniasz mu prace
-gość nie lubi zmian, nie umie się adaptować do nowych warunków (fisz, a nie wait, to nie poker)

Odpowiedz
Cytat
yoovan
PokerStrategist

Zabij go.

Odpowiedz
Cytat

Postaw mu jakąś kobitke z ogłoszenia po wódce.

♠_wink:

Odpowiedz
Cytat
sz3sz
Elite Grinder

zapytaj go wprost o co chodzi i dlaczego sie tak zachowuje

jak bedziesz siedzial cicho i sie usmiechal to ostatecznie reszta grupy zauwazy ze jestes workiem do bicia i bedziesz mial przejebane :)

Odpowiedz
Cytat
Rantrave
Oldschool Grinder

@Rantrave Raczej nie chcę pytać go wprost jaki jest jego problem, ponieważ to sprawi, że problem stanie się oficjalny. A poza tym nie jestem wcale przekonany, że uzyskam odpowiedź.

Co masz do stracenia? Albo pieprzysz się w jasnowidza z tardem co nie ma kultury i inteligencji, albo mówisz wprost i nic nie tracisz, skoro uważasz, że jest duża szansa, że on i tak Ciebie podkopie i spowoduje, że wywalą z roboty

Odpowiedz
Cytat