Gram na giełdzie jakiś czas(2 lata) jednak mój mentor około 5lat jednak zysk na giełdzie przy portfelu tradycyjnym(stabilnym) zyski są do 10-15% i zasada polega na trzymaniu całej sumy w funduszu pieniężnym, który zarabia około 5-7% rocznie a czasami konwertowaniu pieniędzy na sygnały wzrostowe. Aby uzyskać niezależność finansową potrzeba około 250- 300tys. Jednak jest to nudne
Posiadam pieniądze w towarzystwach Skarbiec - pieniężny i Unikorona Pieniężny. Nie polecam akcji, lokat itp. gdyż jest za duże ryzyko inwestycyjne a w innych przypadkach masz zamrożone pieniądze, gdzie na funduszach potrzebujesz 2 dni roboczych aby mieć pieniądze z powrotem.
Pozdrawiam.
Napisane przez Janosikgdy
Napisane przez brazzk
a właśnie! polećcie jakąś ciekawą książkę wdrażającą w świat inwestowania. najlepiej przez kogoś o liberalnych poglądach.Poczytaj sobie Biedronia, ma dość liberalne poglądy, a potem to tylko, zainwestować większą kasę w jakiś klub gejowski :D.
Sorry, ale co mają do rzeczy poglądy autora?
Jakby konserwatysta był autorem świetnego podręcznika o inwestycjach to byś go olał?
hmm... a być może pisałem o liberalnych poglądach na gospodarkę?
To chodzi Ci o gopodarke czy inwestycję?
Bo jak o gospodarkę w ujęciu liberalnym to polecam Adam'a Smith'a.
dzięki za radę. jednak poczekam jeszcze chwilkę, może pojawią się inne propozycje.
Napisane przez BadBoy1989
Ja polecam wszelkim laikom pod względem inwestycji pozycję "Bogaty ojciec, biedny ojciec". Dobra książka otwiera ludziom oczy na świat gospodarki i można od niej zacząć zabawe w ekonomię
otwiera oczy osobom które nie mają co z sobą zrobić. Pod względem merytorycznym to wielkie zero. Ale pod względem inspiracyjnym to jedna z lepszych ksiązek jeśli ktoś nie ma smykałki do interesów i próbuje ją w sobie odnaleźć.
przy okazji jak podobał CI sie Kiyosaki to na pewno spodoba CI sie Autobiografia Bransona "Kroki w nieznane". Ksiązka dużo lepsza chociażby ze względu na to że koles który ją napisał na prawde dużo osiągnął, a nie jest zwykłym idealistą.
Co do ksiązek o gpw to raczej ludzie nie dzielą sie wiedzą o tych najlepszych, bo po co zwiększac swiadomość przecietnego gracza giełdowego, dlatego tak ciężko cos znaleźć. Osobiscie polece Trader VIc (bez ostateniego rozdziału "psychologicznego"), sukces na giełdzie O'Neila i moze jeszcze Eldera (szczegolnie rozdział o modzie rynkowej).
Natomiast wg mnie przecenianymi pozycjami są Van Tharp gielda wolnosc pieniadze oraz B.Graham (tutaj trzeba miec wiedze spora z zakresu rachunkowości żeby stosować jego zalecenia inwestycyjne).
Aha no i podstawą dla analityka i tradera w średnim terminie jest na pewno Murphy i jego Analiza techniczna. To jest właściwie biblia każdego analityka.
Niestety czasy obecnie są bardzo niepewne i nie wiem czy warto w tej chwili bez doświadczenia pchac sie na parkiet giełdowy. Prawdopodobnie bedziemy mieli do czynienia ze sporymi zmianami (może nawet detronizacją dolara o czym tyle sie mowi) więc mogą pojawić sie ciekawe trendy na wykresach różnych instrumentów. Kto wie? moze jeszcze jakiś bank upadnie - CIti ? (wiadomo, że straty są ciągle ukrywane w bilansach, a stresstesty są robione tylko po to aby wzbudzić zaufanie). Wtedy mielibyśmy prawdopodobnie dzienny spadek rzędu 10-15%. Mało prawdopodobne, ale możliwe.
Ja ci proponuje inwestować w złoto, które za niedługo będzie bić kolejne rekordy. Wszystko za tym przemawia. Dolar za jakiś czas może stracić pozycję, którą zajmuje dzisiaj, a wtedy będą cieszyć się ci, którzy mają w swoich portfelach złoto.
Inwestuj w akcje spółek zajmujących się wydobyciem złota. Albo po prostu możesz kupić sobie kilka sztabek.
Innym wyjściem i również rozsądnym jest inwestowanie w złote monety obiegowe, które również bardzo dużo zyskują.
A co do wspomnianych wyżej książek to rzeczywiście - "Bogaty ojciec, biedny ojciec" jest to książka motywacyjna. Jak ktoś nie wie co zrobić ze swoim życiem to może poczytać.
Trader Vic oraz Trader Vic II to rzeczywiście bardzo dobre książki, jednak uważam, że przeciętnego człowieka one nic nie nauczą. To samo książka Eldera. Jest to dosyć specjalistyczna wiedza i bez ogarnięcia szerszej całości na nic się one nie zdadzą. Całą moja praca magisterska skupiała się wokół tej dziedziny.
Na co komu ogarnianie analizy technicznej, skoro nie zna zasad rządzących gospodarką. Wiedzy tej nię będzie potrafił odpowiednio wykorzystać. I uważam, że jeśli ktoś się tym nie pasjonuje lepiej niech do tego nie podchodzi. Żeby się w to bawić potrzebna jest naprawdę ogromna wiedza, której przeciętny człowiek nie ma czasu zdobywać.
Sam chciałem zdawać egzamin maklerski, ale doszedłem do wniosku, że jest to bez sensu. Rzeczywiście dzisiaj tytuł maklera nic nie daje. Większość tych co pozdawali egzaminy normalnie pracuje w bankach przy okienkach i nie ma żadnych możliwości się wybić, mimo że ich wiedza jest dużo większa niż ich kierowników.
Respekt dopiero czuje się przed doradcą inwestycyjnym;d Ale dla mnie to dosyć odległa perspektywa i nawet nie wiem czy możliwa do zrealizowania.
Naczytałem się na ten temat dość sporo, i faktycznie mam zamiar zainwestować w złoto (kruszec), jednak jeszcze nie teraz - myślę że złoto w najbliższym czasie jeszcze nieco spadnie, do ok. 1015-1030$ za uncję, zanim przejdzie wyżej - podejrzewam że to kwestia tygodnia, może dwóch, a jeszcze dodatkowo doda mi to nieco pewności co do moich osądów
A tak się spytam..
Będziesz inwestować w kontrakty na złoto, czy może masz zamiar po prostu kupić złoto w banku??
Napisane przez TheNaturat
Jest już kącik budowlany
zapodaj linka do tego kącika bo nie moge znaleźć
Napisane przez darkdruid
Napisane przez TheNaturat
Jest już kącik budowlanyzapodaj linka do tego kącika bo nie moge znaleźć
Chyba chodzi o to :
Kącik budowlańca - potrzebna rada
Napisane przez smolak
Trader Vic oraz Trader Vic II to rzeczywiście bardzo dobre książki, jednak uważam, że przeciętnego człowieka one nic nie nauczą. To samo książka Eldera. Jest to dosyć specjalistyczna wiedza i bez ogarnięcia szerszej całości na nic się one nie zdadzą. Całą moja praca magisterska skupiała się wokół tej dziedziny.Na co komu ogarnianie analizy technicznej, skoro nie zna zasad rządzących gospodarką. Wiedzy tej nię będzie potrafił odpowiednio wykorzystać. I uważam, że jeśli ktoś się tym nie pasjonuje lepiej niech do tego nie podchodzi. Żeby się w to bawić potrzebna jest naprawdę ogromna wiedza, której przeciętny człowiek nie ma czasu zdobywać.
To chyba nie do końca tak. Z tego co pamiętam, to podstawowym założeniem analizy technicznej jest to, że wszelkie wydarzenia gospodarcze mające wpływ na cenę danego waloru mają swoje odzwierciedlenie w cenie tego właśnie waloru. Sama analiza techniczna wystarcza, aby podejmować dobre decyzje inwestycyjne. Oceną otoczenia gospodarczego firmy zajmuje się analiza fundamentalna, znacznie trudniejsza do opanowania.
Pozdrawiam,
kniarzyn
Jest dokładnie tak jak piszesz. Alee...
Czy mając znikomą wiedzę o ekonomii, gospodarce i procesach w niej zachodzących podejmował byś długoterminowe decyzje w oparciu o własną analizę techniczną, którą ogarnąłeś po przeczytaniu Murphy'iego albo Schwagera??
Uważam, że analiza techniczna może być pomocna przy ustalaniu momentu zawarcia transakcji krótko lub średnioterminowych.
Sam jestem zwolennikiem analizy technicznej, ale trzeba też obserwować to co się dzieje w gospodarce. I jeśli połączy się analizę fundamentalną i techniczną można naprawdę mówić o inwestowaniu.
Jak idą wasze inwestycje ?
Ostatnio zastanawiałem się czy są jakieś odpowiedniki lokat w polskich bankach które można by zakładać za pośrednictwem netellera. Mam np. 2k na netku, nie chcę tego wypłacać bo może mi się przydać do gry, ale nie potrzebuje tego w danym momencie. Jest możliwość wpłacenia tego gdzieś na krótki termin ?
W necie znalazłem informacje o HYIPach, ale ogólnie to się wydaje być bardzo niebezpieczną formą inwestowania i nie wiem czy to nie jest po prostu jakieś naciąganie.
Poza tym jakie fundusze inwestycyjne byście polecili teraz ? i co myślicie o firmie amplico life ?
Co do książek to polecam książkę " Jak to robi Warren Buffet" autorstwa James'a Pardoe'a. Wg mnie prosta strategia cierpliwego inwestowania w spółki, a nie w ich kursy.