Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Gra na gitarze.

22 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
1,909 Wyświetlenia
PLtotoryl

Witam, posiadam gitarę akustyczną w domu ale nie potrafię na niej grać. Na lekcje zorganizowane też raczej brak czasu. Zastanawiam się czy kursy na płytach które można dostać na allegro naprawdę moga nas nauczyć gry na tym instrumencie jeśli nie graliśmy NIGDY?

http://allegro.pl/item639115749_nauka_gry_na_gitarze_kurs_gitarowy_prezent.html

Chodzi mi o ten kurs. Warto?

21 odpowiedzi
Tyb3r

Guitar Pro + ściągasz tabulatury (lekcje), potem ściągasz łatwe piosenki. Poświęcasz trochę czasu i grasz...

Imo łatwiej i taniej.

Co do kursów na CD nie mam opinii, nigdy tego nie używałem.

TheNaturat

IMO gry na gitarze nie da się uczyć na komputerze - grunt to dobry nauczyciel. Nie jest to droga opcja, a o wiele bardziej efektywna...

cautionhot

Ja gram na gitarze od 8 lat i zaczynałem ze starym akustykiem znalezionym gdzieś na strychu i guitar pro. Jeśli masz wystarczająco dużo samozaparcia i determinacji (o co u pokerzysty nie trudno chyba ;) ) to bez problemu sam się nauczysz. Oczywiście początki najtrudniejsze - ważne żeby się nie zrażać i rozpracowywać coraz trudniejsze taby oraz nie zapominać o typowych ćwiczeniach technicznych i nauce teorii (ale to w późniejszych etapach nauki, sam będziesz wtedy już wiedział co robić) :)

IMO nie liczy sie nic poza checia grania ... nie wazne jakiego masz nauczyciela ... moze to byc nawet sam satriani ale jesli tak naprawde chcesz sobie tylko pobrzdakac to nic ci nie pomoze ... moja rodzina jest baaaaardzo muzykalna wszyscy na czyms graja ( lacznie z basista ze slawnego zespolu w polsce z lat 80) .. sam zostalem zmuszony do chodzenia do szkoly muzycznej ... wlasnie na gitare .... i nie ... nei umiem grac ... chodzi o to ze jesli chcesz sie tak naprawde nauczyc grac to nei jest to takie bardzo trudne ... troche poswiecenia i poszukania tabulatur na necie i jestes wstanei sie nauczyc grac ... .. moim zdaniem nie wazne co ci ludzie doradza najwazniejsze jest to co myslisz ze ci pomoze i to czy tak naprawde chcesz sie nauczyc grac ... chodzi o determinacje ... i oddanie..... to nie jest jakas magia .... mysle ze jesli poszukasz to tak naprawde znajdziesz za Free lekcje ktore umozliwia ci nauczenie sie gry na gitarze .... moim zdaniem podstawy sa naprawde proste i mysle ze samych podstaw jestes w stanie nauczyc sie sam .. jak juz opanujesz podstawy wtedy znajdz sobie nauczyciela ... nie musi byc guru .. moze byc kumpel co umie wiecej niz ty .. i mysle ze pojdziesz krok dalej .. jak juz sie tego naumiesz ibedziesz chcial sie naprawde rozwijac w tym kierunku wtedy zastanow sie nad nauczycielem .... takie moje zdanie

PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

Ogólnie mam sporo samozaparcia, podobnie było z pokerem gdzie zaczynałem od zera ale ciężka praca i cierpliwość w czytaniu wszystkich materiałów szkoleniowych oraz gra na mikroooo i free MTT sprawiła że idę do przodu. Z gitarą mam nadziję że będzie podobnie mam zresztą książkę w domu o nauce gry tyle że dla średnio zaawansowanych ale po kilku próbach nauczyłem się grać 3 akordy :) Także jak macie jakieś stronki gdzie jest nauka gry dla suuuper początkujących to poproszę o linki:)

PS: Żeby nie było ja chcę grać tylko dla siebie, takie podstawy, aby umieć czytać jakieś tabulatury z neta i grać kilka piosenek przy ognisku, nie chce grać gdzieś na poważnie tylko dla rozrywki :)

IMO jednak znajdź sobie jakiegoś nauczyciela. Na początku możesz popełniac błędy, na które sam nie zwrócisz uwagi, typu artykulacja ("jak uderzać, żeby fajnie brzmiało" ;) ), złe ustawianie łapy. No i grając z kimś będziesz mieć większą motywację + na pewno zrobisz szybsze postępy.

Jesli jednak zdecydowanie chcesz uczyć się sam, to guitar pro jest tu pomocne.

Nie korzystaj broń boże z tabulatur tekstowych! :D

PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

No o lekcje będzie ciężko bo musiałbym umawiać się z dnia na dzień z nauczycielem bo nie wiem poprostu kiedy będę miał czas danego dnia.
A ta plyta na allegro jest coś warta nie wie ktoś?

maciejush

Jeśli znasz dobrze angielski to ta stronka jest świetnym kursem gry na gitarze:

http://www.justinguitar.com/index.php

gboorackq

A jeśli nie znasz dobrze angielskiego:

http://www.szkola.mayones.com/

PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl
PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

Guitar proi jest platny bo pograłem teraz ale pisze GP5DeMO przy instalce więc jakieś demo pewnie ;/

szymok

salvinorum napisał
IMO nie liczy sie nic poza checia grania ... nie wazne jakiego masz nauczyciela ... moze to byc nawet sam satriani ale jesli tak naprawde chcesz sobie tylko pobrzdakac to nic ci nie pomoze ... moja rodzina jest baaaaardzo muzykalna wszyscy na czyms graja ( lacznie z basista ze slawnego zespolu w polsce z lat 80) .. sam zostalem zmuszony do chodzenia do szkoly muzycznej ... wlasnie na gitare .... i nie ... nei umiem grac ... chodzi o to ze jesli chcesz sie tak naprawde nauczyc grac to nei jest to takie bardzo trudne ... troche poswiecenia i poszukania tabulatur na necie i jestes wstanei sie nauczyc grac ... .. moim zdaniem nie wazne co ci ludzie doradza najwazniejsze jest to co myslisz ze ci pomoze i to czy tak naprawde chcesz sie nauczyc grac ... chodzi o determinacje ... i oddanie..... to nie jest jakas magia .... mysle ze jesli poszukasz to tak naprawde znajdziesz za Free lekcje ktore umozliwia ci nauczenie sie gry na gitarze .... moim zdaniem podstawy sa naprawde proste i mysle ze samych podstaw jestes w stanie nauczyc sie sam .. jak juz opanujesz podstawy wtedy znajdz sobie nauczyciela ... nie musi byc guru .. moze byc kumpel co umie wiecej niz ty .. i mysle ze pojdziesz krok dalej .. jak juz sie tego naumiesz ibedziesz chcial sie naprawde rozwijac w tym kierunku wtedy zastanow sie nad nauczycielem .... takie moje zdanie

O co chodzi z wielokropkiem? Klawiatura się zablokowała? Czy reformę jakąś wprowadzili? :f_wink:

szymok

PLtotoryl napisał
Guitar proi jest platny bo pograłem teraz ale pisze GP5DeMO przy instalce więc jakieś demo pewnie ;/

Ale ci panowie, którzy wspominali o guitar pro, mieli na myśli chyba takie, no, darmowe kopie, co można pobrać z netu. Np z takiej strony ze statkiem w logo, co ma jolly rogera w banderze, ale z kasetą magnetofonową zamiast czaszki :)
Zgodnie z ideą promowaną przez właścicieli tego serwisu (obecnie w areszcie zapewne), to przecież musisz wypróbować produkt zanim zdecydujesz się na zakup "pełnej wersji" ;)

PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

Ale ten guitarpro pokazuje mi same nuty i nie ma pokazanych chwytów ;/ każdy tak ma?

nie każdy

gp pokazuje 6strun i cyferki odpowiadające numerowi progu, który dźwięk owy daje:)

imo bez sensu uczyć się z gp na samym początku, najpierw zabrałbym się za łatwe i przyjemne piosenki typu 2,3 akordy
np elektryczne gitary - dzieci wesoło wybiegły ze szkoły d, C
albo jakieś miała matka syna, syna jedynego... a,E / d a E ;)
hej sokoły itd...
coby chwyty poznać, palce do zmieniania nauczyć

no chyba, że chcesz siedzieć w parku na ławeczce i dupy wyrywać na nothing else maters (sam początek), one, albo tatę dilera, czy smels like teen spirit (najlepiej zwrotkę - to "ti ti") lol to graj z gp:)

Tyb3r

"Whisky" polecam na początek.

PLtotoryl Autor wątku
PLtotoryl

Dario właśnie chcę zacząć od czegoś prostego bardzo więc dzięki za te tytuły, spróbuję je opanować, jak ktoś ma jeszcze takie łatwe nuty to bardzo proszę podawać najpierw chce opanować te najłatwiejsze a jak sie uda to najwyżej za parę miesięcy coś trudniejszego.
Tylko właśnie nie rozumiałem o co chodzi w tych cyfrach i dzięki za wyjaśnienie. I rozumiem że progi wyznaczone naciskamy tymi palcami którymi nam wygodniej tak ?

Ok to nic ściągam sobie te łatwe nuty na początek i trenuje :) No i podawać tutaj łatwe tytuły bo narazie mam same moje ulubione, w tym nothing else mathers ale początek sam się nauczyłem grać ( wiem wiem geniusz gitarowy :D)

nothing else matters to chyba nie ma gitarzysty, co by od tego nie zaczynał:)
ale poważnie najpierw radze opanować wszystkie akordy podstawowe bo na ich barowych odpowiednikach większość riffów budowana jest
no i oczywiście bicia
poleca youtuba tam jest wiele filmików gdzie pokazany jest gryf i bicie, pomimo częstych błędów jakie są w piosenkach jest to ułatwienie spore - widzę jak brat męczy, po paru miesiącach już śmiga conieco :)

gboorackq

GP to jest fajna rzecz, ale grać się z tego nie nauczysz.. Najlepiej znajdź nauczyciela, który pokaże Ci ćwiczenia motoryczne i nauczy podstaw. Ucząc się samemu będziesz popełniał masę błędów, które odbiją się na Twojej późniejszej grze. Nabierzesz złych nawyków i po kilku latach okaże się, że musisz zaczynać naukę od nowa. Zainwestuj te kilkaset złotych na lekcje. Nie pożałujesz.