Przejdź do forum
Gitara elektryczna

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Gitara elektryczna

14 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
1,037 Wyświetlenia
matelusz

Hej,

planuję kupić gitarę elektryczną. Do użytku przede wszystkim domowego, więc nie musi mieć genialnych parametrów - grunt, żeby była w miarę solidnie wykonana i dało się na niej wygodnie grać. Poziom amator+, grałem trochę na klasyku, więc szukam czegoś, co nadaje się nie tylko do nauki. Oczywiście byłoby miło, gdyby nie była zbyt droga (tak do 500 zł). Poradzi ktoś coś?

I na starcie pytanie - co myślicie o czymś takim: http://allegro.pl/gitara-elektryczna-les-paul-black-mat-gratisy-raty-i2296933262.html ?

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi
Maksymus007

ja bym się jednak obawiał kupować przez neta. Z drugiej strony wiem, ze w sklepie muzycznym za 500zł raczej nie kupisz. Ja kupowałem cos podobnego do tego - http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gitary/gitary-elektryczne/washburn-x11-b - tylko moja ma numerek mniej czy więcej.
No a zawsze to już jakaś marka, a cena widze tez niezła (ja płaciłem ponad 700).
No i pytanie co z resztą osprzetu, bo sama gitara to tylko jeden z klocków..

Odpowiedz
Cytat
Fil1987

Hejka,

Chętnie pomogę, ale dopiero później/ jutro będę mógł coś polecić. Napisz jeszcze jaką muzę głównie grasz/chcesz grać, bo wbrew pozorom to ma wpływ;)

Odpowiedz
Cytat
kewlys

Skoro podobaja Ci się wiosła typu Les Paul to polecam to:

epiphone

Pozdro

Odpowiedz
Cytat

Idź do sklepu muzycznego, pogadaj z ekspedientem, wyraź zainteresowanie kupnem u niego w sklepie żeby Cię nie zlewał. Zadaj wszystkie pytania do znudzenia. Wyjdź ze sklepu. Kup on-line (często oszczędność rzędu 200zł).

@sama gitara - jak widzę matowego lesa paula to mam ochotę zwymiotować, osobiście przymierzam się do zakupu cherry burst.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Fil1987

Siemka,

Polecam Ci nie kupować przez neta modelu, którego nie wypróbujesz wcześniej w sklepie live - dość oczywiste, ale lepiej podkreślić:)
Kolejna sprawa, to do ok. 500zł kupowałbym tylko i wyłącznie jakieś gitary używane. Ze 2-3 razy zdarzyło mi się zasiąść do gitary z tej kategorii cenowej lub nieco wyższej i po parunastu minutach grania strój siadał - trochę popodciągasz struny, trochę sztucznych flażoletów z solidnym vibrato i leci na łeb na szyję.

Napisz trochę jakiej muzyki słuchasz i co chciałbyś grać na tej gitarze to też będzie łatwiej coś konkretnego polecić.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
manganian

Cort G110 polecam, Świetna niska akcja strun, niezłe brzmienie w tej cenie, świetny gryf dobrze wykończony. Kupilem w BigBeat.

Odpowiedz
Cytat
Tubaris

- Epiphone Les Paul Special II. Jest bardzo wygodna i lekka. Przystawki mogłaby mieć lepsze.

- Cort X6, ale za tą cenę raczej używka. Nieco cięższa, leprze przystawki, łatwiej wydobyć flażolety jak w przypadku Epi LP.

Odpowiedz
Cytat
teampoland

nie kupuj gitary za 500zl. Dozbieraj pare zl do squiera lub schectera, bo na tym da sie grac. Do czego chcesz to podlaczac?

Odpowiedz
Cytat
matelusz Autor wątku
matelusz

Hej, dzięki wszystkim za rady, zdecydowałem się na zakup tego sprzętu:

http://allegro.pl/gitara-epiphone-les-paul-special-ii-2-i2462095864.html

nie jest to chyba mistrzostwo świata, ale wydaje się być warta tej ceny.

pozostaje dokupić piecyk i będzie cycuś ;)

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz

Warto dodać w całej dyskusji sklep/internet, że każdy egzemplarz gitar ~500zł jest inny ;)

W sklepie muzycznym można ograć ten sam model w 2-3 egzemplarzach i może się spokojnie okazać, że jeden z nich jest o niebo lepszy ;)

A tak w ogóle to czemu nie używkę?

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Fil1987
trochę popodciągasz struny, trochę sztucznych flażoletów z solidnym vibrato i leci na łeb na szyję.

Pozdrawiam

OMG _o:

ale racja w tym, że używki można kupić jakieś, chociaż lepiej szukać już coś koło 1000plnów

kup coś a'la gibson - wygodniej się gra po prostu, może być epiphone może być inna firma imitująca giba,

ja chciałem być oldschoolowy i zakupiłem fendera telecastera robionego na 60' bodajze i teraz się :rage: :rage:.

Odpowiedz
Cytat
matelusz Autor wątku
matelusz

Napisane przez daero

Napisane przez Fil1987
trochę popodciągasz struny, trochę sztucznych flażoletów z solidnym vibrato i leci na łeb na szyję.

Pozdrawiam

OMG _o:

ale racja w tym, że używki można kupić jakieś, chociaż lepiej szukać już coś koło 1000plnów

kup coś a'la gibson - wygodniej się gra po prostu, może być epiphone może być inna firma imitująca giba,

No właśnie napisałem, że kupiłem:

Hej, dzięki wszystkim za rady, zdecydowałem się na zakup tego sprzętu: http://allegro.pl/gitara-epiphone-les-paul-special-ii-2-i2462095864.html

Odpowiedz
Cytat
matelusz Autor wątku
matelusz