Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Euro w PL

3 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
380 Wyświetlenia
Thorek
Oldschool Grinder

Prędzej czy później w Polsce doczekamy się, że wejdzie waluta Euro. Nie wiem czy to dobrze, czy to źle i w zasadzie nie ma sensu się nad tym zastanawiać, bo i tak nie ma się na to większego wpływu. Mnie zastanawia natomiast inna rzecz. Czy w związku z wejściem Euro w Polsce spadnie wartość nabywcza pieniądza? Chodzi mi o to, że np. teraz za 100zł kupie sobie 33 hamburgery w macu, a po wejściu Euro np. tylko 25, bo hamburger będzie kosztował tyle co w innych krajach, czyli 1 Euro.

Druga sprawa - Wiadomo, że banki dbają o swoje interesy, a nie o interesy swoich klientów. Kursy walut, po jakich banki przeliczają nasze wpływy są ekstremalnie niskie. Co za tym idzie, gdy przyjdzie czas zmian na kontach ze złotówek na Euro już na samym przewalutowaniu stracimy. Jak przed tymi zmianami można się ochronić?

2 odpowiedzi
kamil90
PokerStrategist

ja bym uciekal do ruskich :D

tanie zycie, choc niebezpieczne.

mamoto
Elite Grinder

Na przewalutowaniu nic nie stracisz. Będzie odgórnie ustalony kurs EURPLN po ktorym wszystkie ceny i salda kont bankowych zostana przeliczone w jedna noc... banki nic na tym nie zarobia...

Problemem jest to jaki kurs bedzie tym wlasciwym dla polskiej gospodarki do wejscia do unii walutowej. To wlasnie ustalenie tego kursu wymiany na poziomie ktory zadowoli wszystkich tzn. i nas konsumentów, i firmy które muszą zadbać o rentowność swojego biznesu, i państwo które musi się zastanowić po jakim kursie chce mieć przewalutowany jego zagraniczny dług...

Czynników decydujących o wysokości kursu jest wiele i bardzo trudno przewidzieć jak zostanie on ustalony...

Można go próbować przewidzieć porównując siłe nabywczą euro w Polsce i w obszarze unii walutowej. Wg mnie kurs powinien sie ustalic na takim poziomie aby ceny w sklepach spozywczych w Polsce byly zblizone do tych zachodnich...
Nawiazujac do twojego przykladu hamburgerow...
jezeli 31.12. dwatysiacektoregos-roku za 100zl bedziesz mogl kupic 33 hamburgery to 1.1 dwatysiacektoregos roku+1 te 100 zl bedziesz mial na koncie juz zamienione na euro po jakims ustalonym kursie i dalej bedziesz mogl kupic 33 hamuburgery... Cena hamburgera bedzie cena polska i moze byc nizsza lub wyzsza niz na zachodzie... (zalezy od tego po jakim kursie wejdziemy do unii walutowej)

Wprowadzenie euro nie bedzie mialo bezposredniego wplywu na ceny dlatego sila nabywcza zlotowek po przeliczeniu na euro nie ma prawa sie zmienic.
Wprowadzenie euro wplyniena ceny posrednio... zreszta tak jak i na wynagrodzenia, ale to za dlugo trzebaby opisywac.