Przejdź do forum
Dofinansowanie z UE

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Dofinansowanie z UE

15 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,193 Wyświetlenia
Bolexx

Witam

Jak jestem zarejestrowany jako osoba bezrobotna to mogę ubiegać się o dofinansowanie na własny biznes , czy ktoś wie czy dostanę dofinansowanie na zakłady bukmacherskie np wzb milenium chodzi mi tu głównie jakaś dotacja na remont lokalu itp. największy problem może być taki że to hazard :rage: , wiem że dużego zysku z tego nie ma ale legalnie zarabiam + poker.

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
sergii1984

Lista kodów PKD działalności wyłączonych z możliwości ubiegania się o dotację powinna być zamieszczona na stronie Urzędu Pracy w momencie ogłoszenia naboru wniosków o dofinansowanie. Z tego co kojarzę wyłączeniu zwykle podlegały działalności związane z transportem, produkcją rolniczą. Słyszałem o gościu który chciał z dotacji UP zakupić automaty do gier ale nie pamiętam czy jego wniosek przeszedł.

Odpowiedz
Cytat
Bolexx Autor wątku
Bolexx

Dzięki za odzew , z tego co widzę to nie jest na liście zakazanej ;)

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux

Ja również mam pewien pomysł na biznes, ale jeśli chodzi o dofinansowanie z unii to na ten moment możesz liczyć jedynie na wsparcie przy rozpoczęciu działalności. Mowa jest tutaj o kasie rzędu 20-30tyś zł. Nie wiele.
Jeśli chciałbyś otrzymać konkretną pomoc rzędu 70% inwestycji to warto poczekać aż pojawią się wytyczne dotyczące podziału środków na kolejne lata. Taka pomoc jest udzielana już istniejącym firmom. Z tego co się dowiedziałem informacje te pojawią się pod koniec grudnia lub na początku stycznia . Proponuje zadzwonić do punktu informacyjnego i wszystko dokładnie Ci wyjaśnią.
http://www.funduszeeuropejskie.gov.pl/dzialaniapromocyjne/PI/Strony/Ogolne_informacje_mapa_wojewodztw.aspx

Odpowiedz
Cytat
boxer82

kropkuje
Sam sie interesuje tym tematem . jak cos ciekawego wyczytam to dam znac

Odpowiedz
Cytat

warto korzystać bo to są nasze oieniądze. szkoda tylko, że wszyscy nie otrzymują. Z UP jest duża szansa, że dodtaniesz.

[treść edytowana]

//Crimson

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Hej Hiacynta,

Proszę nie spamować na forum, jest to niezgodne z naszym regulaminem.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
MrJuskux

Nie zdążyłem przeczytać co napisałaś Hiacynta zanim moderator usunął Twój post. Mam jednak wrażenie że wkurza Cię fakt że można bezkarnie korzystać z dotacji na które defakto w podatkach płacimy wszyscy. Uwierz mi że dla mnie również się to nie podoba.
Chciałem jednak zaznaczyć że nie należy obwiniać za to osoby chcące z tych dotacji skorzystać ale miłościwych przywódców którzy tak a nie inaczej rozporządzają naszymi pieniędzmi.

Jeśli skorzystam z dotacji to i tak jedynie odbiorę część tego co państwo mi zabrało.

Odpowiedz
Cytat

No tak masz rację. Sa to Twoje pieniądze. My płacimy podatki. państwo oddaje harcz Unii corocznie. Niewielkie pieniądze dostajemy z Unii na rozwój regionów i lokalnych firm. Dlatego tzreba składać wnioski i odzyskiwać swoja kasę. Jak nie uda się raz nalezy składą w następnym roku i już.

Odpowiedz
Cytat
macaco2

Musisz sam sprawdzić jakie fundusze masz dostępne w swojej miejscowości. W Wawie w tym roku było 40k +pomostowe 6miesięcy czynszu, ale dla osób na wypowiedzeniu, takich co tracą pracę.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Hiacynta
No tak masz rację. Sa to Twoje pieniądze. My płacimy podatki. państwo oddaje harcz Unii corocznie. Niewielkie pieniądze dostajemy z Unii na rozwój regionów i lokalnych firm. Dlatego tzreba składać wnioski i odzyskiwać swoja kasę. Jak nie uda się raz nalezy składą w następnym roku i już.

Najpierw wypadałoby sprawdzić, a nie pisać głupoty :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
Bolexx Autor wątku
Bolexx

Odpowiedz z góry

Spoiler

Szanowny Panie,

Na wstępie dziękuję za przesłane zapytanie oraz zainteresowanie tematyką Funduszy Europejskich.

W nawiązaniu do treści Pana zapytania odnośnie możliwości uzyskania wsparcia na rozpoczęcie działalności gospodarczej chciałbym zaznaczyć, iż w chwili obecnej jesteśmy w okresie przejściowym między budżetami unijnymi, tzn. kończy się siedmioletni okres budżetowy 2007-2013, a niebawem rozpocznie się nowa perspektywa finansowa na lata 2014-2020. W związku z powyższym szanse na pozyskanie takiego wsparcia z Funduszy Europejskich są na ten moment ograniczone do preferencyjnych kredytów i pożyczek.

Wcześniej można było ubiegać się o dofinansowanie ze środków unijnych na otworzenie działalności gospodarczej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (PO KL) finansowanego Europejskiego Funduszu Społecznego w Działaniu 6.2. „Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia”, lecz wszystkie projekty zostały zakończone.

Aktualnie osoba planująca założyć własną firmę może skorzystać ze wsparcia współfinansowanego z Unii Europejskiej w ramach Inicjatywy JEREMIE ( http://www.jeremie.com.pl/ ), która została zainicjowana przez Komisję Europejską i ma na celu wspieranie szeroko rozumianej przedsiębiorczości poprzez zapewnienie dostępu do preferencyjnych, zwrotnych instrumentów finansowych, tzn. niskooprocentowanych pożyczek i kredytów w wysokości maksymalnej 500 tysięcy zł.

Kredyty i pożyczki w ramach Inicjatywy JEREMIE przeznaczone są na finansowanie działalności gospodarczej w zakresie budowy, rozbudowy lub rozszerzania działalności gospodarczej, w tym w szczególności na:

¡ realizację zasadniczych zmian procesu produkcyjnego - wdrażanie nowych rozwiązań technicznych lub technologicznych;

¡ unowocześnienie składników majątku trwałego - zakup wyposażenia w maszyny, urządzenia, aparaty, w tym także zakup środków transportu bezpośrednio związanych z celem realizowanego przedsięwzięcia;

¡ budowę instalacji i urządzeń sprzyjających oszczędności surowców i energii;

¡ informatyzację;

¡ dostosowanie przedsiębiorstwa do standardów i norm krajowych i unijnych;

¡ tworzenie nowych, trwałych miejsc pracy;

¡ inne cele gospodarcze przyczyniające się do rozwoju przedsiębiorstwa.

Jako załącznik do niniejszego maila przesyłam zestawienie ofert oraz warunków spłaty poszczególnych instytucji finansowych realizujących działanie w ramach inicjatywy JEREMIE.

Jednocześnie zachęcam Pana do zapoznania się z informacjami odnośnie preferencyjnej pożyczki „Kapitał na strat. Mikropożyczka dla zakładających działalność gospodarczą” z Pomorskiego Funduszu Pożyczkowego współfinansowanej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ( http://www.pfp.gda.pl/projekty-pokl.html ).

Kolejną możliwością jest także ubieganie się o jednorazową dotację na rozpoczęcie działalności gospodarczej ze środków Powiatowych Urzędów Pracy.

Wniosek o dofinansowanie może złożyć osoba bezrobotna, zarejestrowana w Powiatowym Urzędzie Pracy, spełniająca łącznie poniższe warunki:

1) nie korzystała z bezzwrotnych środków Funduszu Pracy lub innych środków publicznych na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej, założenie lub przystąpienie do spółdzielni socjalnej;

2) nie posiadała wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień złożenia wniosku;

3) nie podejmie zatrudnienia w okresie 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej;

4) nie była karana w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku za przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu, w rozumieniu ustawy z dnia 6 czerwca - Kodeks karny lub ustawy z dnia 28 października 2002 r. o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary;

5) zrezygnuje z możliwości zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności;

6) nie złożyła wniosku do innego starosty o przyznanie dofinansowania lub przyznanie jednorazowo środków na założenie lub przystąpienie do spółdzielni socjalnej.

Umowa o dofinansowanie zawiera w szczególności zobowiązanie bezrobotnego do:

- założenia działalności gospodarczej w terminie 30 dni od dnia zawarcia umowy;

- wydatkowania zgodnie z wnioskiem otrzymanego dofinansowania w terminie dwóch miesięcy od dnia podjęcia działalności gospodarczej;

- złożenia rozliczenia w terminie dwóch miesięcy od dnia podjęcia działalności gospodarczej (rozliczenie zawiera zestawienie kwot wydatkowanych na poszczególne towary i usługi ujęte we wniosku);

- prowadzenia działalności gospodarczej przez okres co najmniej 12 miesięcy.

Terminy naboru wniosków ogłaszane są na stronie internetowej oraz w siedzibie PUP. Wnioski są rozpatrywane pod warunkiem, że urząd dysponuje środkami pozwalającymi na ich sfinansowanie.

Chciałbym również zwrócić Pana uwagę na projekt Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2014-2020 ( http://dpr.pomorskie.eu/res/dpr/fundusze_2014_2020/projekt_rpo_2014_2020_27_03_2014.pdf ), w którym Oś priorytetowa 5. „Zatrudnienie” ma na celu m.in. wzrost aktywności gospodarczej mieszkańców regionu.

Planowany zakres wsparcia

Interwencja ukierunkowana będzie na powstawanie mikroprzedsiębiorstw poprzez wsparcie finansowe rozpoczęcia działalności gospodarczej. W ramach projektów osoby podejmujące działalność gospodarczą w ich wyniku będą mogły uzyskać także wsparcia m.in. w zakresie pomocy prawnej, konsultacji, szkoleń i doradztwa związanego z rozpoczęciem działalności gospodarczej oraz z jej prowadzeniem w początkowej fazie.

Preferowane będą projekty:

1) ukierunkowane w szczególności na osoby w wieku 25-30 lat oraz 50 lat i więcej, z niepełnosprawnościami, długotrwale bezrobotne oraz powracające po przerwie na rynek pracy,

2) identyfikowane i realizowane z wykorzystaniem elementów podejścia oddolnego, integrującego aktywności wielu podmiotów w ujęciu wielosektorowym w oparciu o wspólną strategię działania.

Ukierunkowanie terytorialne:

Preferowane będą projekty realizowane na:

1) obszarach o niskim poziomie aktywności gospodarczej,

2) obszarach o wysokiej stopie bezrobocia.

Grupy docelowe:

Osoby pozostające bez pracy.

Poza tym w dokumencie RPO WP 2014-2020 występuję Oś priorytetowa 2. „Przedsiębiorstwa” w całości poświęcona wspieraniu przedsiębiorstw - planowany zakres wsparcia jest następujący:

a) Inwestycje podstawowe

Wspierane będą mikro i małe przedsiębiorstwa, zwłaszcza te będące we wczesnej fazie rozwoju.

Finansowane będą m.in. inwestycje związane z wyposażeniem nowych lub doposażeniem istniejących stanowisk pracy, jak również z wdrażaniem nowych rozwiązań produkcyjnych, technologicznych, organizacyjnych, informatycznych i ekoefektywnych.

Preferowane będą projekty:

1) ukierunkowane na ekspansję rynkową w wymiarze geograficznym lub ofertowym,

2) przyczyniające się do powstawania trwałych miejsc pracy.

Preferowane będą obszary o niskim poziomie aktywności gospodarczej.

Grupy docelowe:

Mikro i małe przedsiębiorstwa.

b) Inwestycje profilowane

Wspierane będą małe i średnie przedsiębiorstwa, zwłaszcza te dysponujące potencjałem do ekspansji.

Finansowane będą przedsięwzięcia inwestycyjne - w tym zmiana procesu produkcyjnego lub sposobu świadczenia usług, zakup maszyn i sprzętu czy rozbudowa zaplecza - umożliwiające istotne poszerzenie rynków zbytu, poszerzenie palety oferowanych produktów lub znaczącą poprawę ich jakości.

Wsparcie adresowane będzie do przedsiębiorstw działających w obszarze inteligentnych specjalizacji.

W ww. zakresie preferowane będą projekty:

1) partnerskie, w tym realizowane w ramach współpracy klastrowej,

2) ukierunkowane na zdobywanie nowych rynków, w tym na wzrostu aktywności eksportowej.

Interwencja będzie ukierunkowana także na przedsięwzięcia służące poprawie efektywności przedsiębiorstw dzięki wykorzystaniu technologii informacyjno-komunikacyjnych.

Wspierane będą także inwestycje i rozwiązania organizacyjne (w tym wdrażanie systemów zarządzania środowiskowego) służące redukcji wodo-, surowco-, materiało- transporto- i energochłonności procesów produkcyjnych, m.in. dzięki zastosowaniu ekoinnowacji i wykorzystaniu nowych źródeł energii.

Obszar całego województwa.

Grupy docelowe:

Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa.

Planowane wykorzystanie instrumentów finansowych:

¡ W zakresie inwestycji podstawowych jedyną formą wsparcia stanowić będą instrumenty finansowe.

¡ W zakresie inwestycji profilowanych jedyną formą wsparcia będą dotacje.

Zaznaczam, iż dokument RPO WP 2014-2020 należy traktować jako projekt, który może ulegać jeszcze zmianom w toku negocjacji z Komisją Europejską. Pierwsze konkursy w ramach nowego okresu programowania będą dostępne od przyszłego roku.

Tymczasem dziękuję za skorzystanie z porad i usług naszego Punktu. W przypadku dalszych pytań i wątpliwości, zapraszam do kontaktu.

Z poważaniem,

Anita Płonka

Główny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

Departament Programów Regionalnych

Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego

ul. Augustyńskiego 2; 80-819 Gdańsk

tel. 058 326 81 47; 058 326 81 48; 058 326 81 52

fax: 058 326 81 34

email: pomorskiewunii@pomorskie.eu; punktinformacyjny@pomorskie.eu;

www.pomorskiewunii.eu; www.dpr.pomorskie.eu

www.funduszeeuropejskie.gov.pl

www.facebook.com/pomorskiewunii

Godziny otwarcia Punktu:

poniedziałek: 8:00-18:00

wtorek-piątek: 8:00-16:00

Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich jest koordynowany przez Ministerstwo Infrastruktury i Rozwoju

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Bolexx, może wrzuciłbyś to w spoiler? Wtedy będzie czytelniej. :)

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Bolexx
Witam

Jak jestem zarejestrowany jako osoba bezrobotna to mogę ubiegać się o dofinansowanie na własny biznes , czy ktoś wie czy dostanę dofinansowanie na zakłady bukmacherskie

lol

Odpowiedz
Cytat
Bolexx Autor wątku
Bolexx

Co cię śmieszy trollu ?

Odpowiedz
Cytat