Bo jak sam widzisz jednak nie może brać tego środka nie psując sobie opinii, sportowiec takiej klasy nie może sobie pozwolić na wpadki. Gdyby nie był na liście zakazanych to by pewnie go brała. Reasumując przykład Messiego kompletnie nietrafiony.
oszustwo - byłem parę razy w Norwegii, mam tam bliską rodzinę i 75% Norwegów dostaje papiery na astmę, więc Bjorgen mogła je dostać po prostu z zasady, z marszu...
Napisane przez prorokx
Bo jak sam widzisz jednak nie może brać tego środka nie psując sobie opinii, sportowiec takiej klasy nie może sobie pozwolić na wpadki. Gdyby nie był na liście zakazanych to by pewnie go brała. Reasumując przykład Messiego kompletnie nietrafiony.
Środek jest zakazany ale jeżeli zawodnik jest chory (rzeczywiście jest albo tylko dla dopingu) to musi lub może go używać ale jeżeli wierzysz że wszystkie zawodniczki nagle zachorowały na astmę gdy dowiedziały się że taki a taki środek podnosi wydolność płuc (jakże ważną w tym sporcie) to gratuluję. Mogą mieć właśnie takie lewe zaświadczenia i nikt im raczej nic nie udowodni bez badań (nie mówię że w tym sporcie nie może brać udziału ktoś kto choruje na astmę kto rzeczywiście musi brać te leki).
A co do messiego szkoda słów na takich zawodników wiele osób ma te 1,50m wzrostu, niektórzy nawet mniej i żyją a że on ma najwidoczniej kompleks na punkcie swojego wzrostu to jego sprawa i niech bierze co chce tylko nie wmawiaj mi że to nie daje przewagi (znikomej) w tym sporcie bo gole można strzelać z główki a zawodnikowi wyższemu łatwiej dosięgnąć piłki niż jego mniejszemu rywalowi (nie twierdzę że Messi brał ten środek właśnie z tego powodu). A że on jest na tyle słaby psychicznie że nie potrafił pogodzić się z tym że będzie jaki będzie to niech robi z siebie lalkę jak Christiano Ronaldo szczerze mówiąc mam to gdzieś co nie zmienia faktu że jest to śmieszne a jednocześnie godne pożałowania.
Napisane przez Catmandoo123
Środek jest zakazany ale jeżeli zawodnik jest chory (rzeczywiście jest albo tylko dla dopingu) to musi lub może go używać ale jeżeli wierzysz że wszystkie zawodniczki nagle zachorowały na astmę gdy dowiedziały się że taki a taki środek podnosi wydolność płuc (jakże ważną w tym sporcie) to gratuluję. Mogą mieć właśnie takie lewe zaświadczenia i nikt im raczej nic nie udowodni bez badań (nie mówię że w tym sporcie nie może brać udziału ktoś kto choruje na astmę kto rzeczywiście musi brać te leki).
Człowieku, ja doskonale wiem, że większość tych astmatyczek to zwykłe zawodniczki na dopingu. Więc też nie wiem po co mi to piszesz. Na temat twojej opinii o Messim też nie mam zamiaru dyskutować. Napisałem tu tylko po to bo porównanie koksiary Bjoergen do Messiego jest moim zdaniem idiotyczne. Tyle.
Napisane przez kalachpl
Kornelia Marek pozdrawia :>
Kornelia Marek na EPO jechała chyba z tego co wiem, a to nie jest lek na astmę tylko substancja zakazana.
Zalegalizować cały doping !
Jak wszyscy będą jechali na koksach, to przynajmniej wygra lepszy.......
...... chociaż, nie wróć !..... wygrają lepsi farmaceuci
Napisane przez Catmandoo123
A co do messiego szkoda słów na takich zawodników wiele osób ma te 1,50m wzrostu, niektórzy nawet mniej i żyją a że on ma najwidoczniej kompleks na punkcie swojego wzrostu to jego sprawa i niech bierze co chce
Z tego co wiem to Messi od 13-ego roku życia przebywał w szkółce Barcy i tam podawano mu ten hormon, z tym że na koszt Barcy oczywiście i pewnie z ich inicjatywy. Jego ani jego rodzinę na pewno by na taką kurację nie było stac. Wiedzieli że mają perełke tylko coś rosnać nie chciała to mu dali kilka strzałów w dupe
Ja w tym nic złego nie widzę bo przecież tutaj poprawiono tylko jego wzrost który i tak przecież nie daje mu najmniejszej przewagi
Symbicort. Nie jest najsilniejszym lekarstwem na astmę, stosuje je wielu biegaczy i biegaczek na podstawie szczegółowych badań oraz pozwolenia FIS. Gdybym go nie zażywała, nie zajmowałabym takiej pozycji w światowym rankingu jak obecnie. Po prostu miałabym permanentnie zablokowane drogi oddechowe, zmniejszające moją wydajność o około 20 procent - powiedziała
A że w FIS siedzą sami Norwedzy to co się dziwić że ich zawodniczka dziwny trafem dostała pozwolenie na ten lek ?
niezdrowe są te dyskusje, zawsze jak ktoś przegra to beczy. należy tez uszanować, że inni wygrywają. a na koniec pocieszenie - podobno ostatni będą pierwszymi. ponadto = pokaż że jesteś lepsza to nie będzie trzeba o tym gadać. albo ktoś jest lepszy, albo gorszy. teraz w mediach mówi się, że Kowalczyk przegrała ale była lepsza. nie rozumiem ?
Ciężka sprawa z tym nielegalnym dopingiem i nie zazdroszczę ludziom, którzy muszą podejmować decyzję w tej kwestii.
Nie da się zakazać wszystkich substancji, bo tak jak z dopalaczami - zaraz na ich miejsce pojawią się nowe.
Napisane przez kNoq001
oszustwo
Jak najbardziej .
Z drugiej strony nasi znani astmatycy np : Blanik , Jędrzejczak czy Korzeniowski(sic) .
Napisane przez BSCpl
Zalegalizować cały doping !
Jak wszyscy będą jechali na koksach, to przynajmniej wygra lepszy............. chociaż, nie wróć !..... wygrają lepsi farmaceuci
![]()
Dlaczego nie . W tej chwili wygrywają cwaniacy z lepszym budżetem oraz perfidni kombinatorzy jak powyżej .Dać równe szanse innym !
Przekonajmy się co potrafi ludzki organizm przy 200% mocy ♠_confused: . Oraz ile wytrzyma...
Napisane przez karot78
niezdrowe są te dyskusje, zawsze jak ktoś przegra to beczy. należy tez uszanować, że inni wygrywają. a na koniec pocieszenie - podobno ostatni będą pierwszymi. ponadto = pokaż że jesteś lepsza to nie będzie trzeba o tym gadać. albo ktoś jest lepszy, albo gorszy. teraz w mediach mówi się, że Kowalczyk przegrała ale była lepsza. nie rozumiem ?
Też się zgadzam .
Jak off do tego :
Na razie nie doszło do walki dwóch dekad Floyd Mayweather Jr vs Manny Pacquiao .Ten pierwszy przy negocjacjach zażądał tzw.antydopingowych testów olimpijskich - a one w zawodowym boksie nie obowiązują . Rzecz jasna była przy tym kupa smrodu a obrażony Manny w efekcie się wypiął .Nie zgodził się na ten punkt .
Walki jak nie było ,tak się nie zapowiada.Dalszy szum medialny i syf przy tym robiony jest po prostu zbędny i niesmaczny .No więcej już nie zarobią , nie da się więcej wycisnąć oprócz tego co mogą za walkę wziąć dzisiaj(czy np. pół roku temu) . Ale cyrk istnieje nadal ...
Gdybym był większym , silniejszym , pewnym swojego większego talentu Floydem , to już dawno obiłbym mordę temu małemu kurduplowi z Filipin . I nie obchodziło by mnie ile tamten i czego żre na śniadanie , czy na kolację
.
Ale jestem tylko skromnym użytkownikiem PS , nie mam żadnych powodów aby robić za każdym razem w gacie na myśl o pierwszej w karierze porażce.
Pozdro
polecam ten artykól i wywiad z lekarzem
pozdrawiam
Przychodzi Bjoergen do lekarza.
- Mam dla pani złą wiadomość...
- Wyzdrowiałam?? (cała roztrzęsiona)
- nie, ale Kowalczyk też ma astmę
Napisane przez harnas00
Przychodzi Bjoergen do lekarza.
- Mam dla pani złą wiadomość...
- Wyzdrowiałam?? (cała roztrzęsiona)
- nie, ale Kowalczyk też ma astmę