Przejdź do forum
bibliografia matura...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] bibliografia maturalna

11 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
5,006 Wyświetlenia

Mam do napisania na poniedzialek bibliografie i wybralem fragmenty z biblii.

3. Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu, red. nauk. Jankowski A., Stachowiak L., Romaniuk K., tłum. Borowski W., Poznań - Warszawa: Pallottinum 1980

Chce wyszczegolnic te 3 fragmenty:
- Ewangelia wg św. Łukasza rozdz. 2, 1-14
- Ewangelia wg św. Łukasza rozdz. 15, 11-32
- Ewangelia wg św. Mateusza rozdz. 2

Jak to zapisac zeby bylo poprawnie? Nie moge tego nigdzie znalezc ;/

10 odpowiedzi
mazaq
PokerStrategist

Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu, Poznań, 1989, Ewangelia wg. św. Mateusza 13, 45-46.

A tak?

3. Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu, red. nauk. Jankowski A., Stachowiak L., Romaniuk K., tłum. Borowski W., Poznań - Warszawa: Pallottinum 1980. Łk 2, 1-14; Łk 15, 11-32; Mt 2.

mazaq
PokerStrategist

nie wiem, nie mam Pisma Świętego w bibliografii

Zodiac1991X
PokerStrategist

pierwsza wyszukana strona w google proponuje coś takiego:

Opis fragmentu z Biblii (Księga Hioba)

Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Biblia Tysiąclecia. Wyd. 3 popr. Poznań: Wydaw. Pallotinum, 1990. ISBN 83-7014-218-4, Hi 1, 1-22 ; 2, 1-12

Opis fragmentu z Biblii (Hymn o miłości)

Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu. Biblia Tysiąclecia. Wyd. 3 popr. Poznań : Wydaw. Pallotinum, 1990, 1 Kor. 13, 1-15

a najlepiej zapytaj swojego nauczyciela, w końcu za coś mu płacą;)

Majare
PokerStrategist

EJ mam wielka prosbe. Niech mi ktos wytlumaczy czym sie roznie literatura podmiotu od lit. przedmiotu. Mam w prezentacji: Dziady cz.II, Rozmowa mistrza Polikarpia ze śmiercią, Treny Kochanowskiego i Leśmiana "kochana urszuleczko". Gdzie to mam wpisac? Kupilem prezentacje bez bibliografii, mam ja przyniesc na jutro i jestem w dupie ;( Zawsze wszystko na ostatnia chwile i mam za swoje :facepalm:

Literatura podmiotu to właśnie lektury i książki, na podstawie których omawiasz swoją prezentacje czyli np "Wesele""Lalka" itd, a literatura przedmiotu, to już opracowania tych lektur i materiały pomocnicze czyli np słownik jakiś albo "Plotka o weselu" jakieś pisma , strony www itd.

Majare
PokerStrategist

A musi być coś w literaturze przedmiotu? czy mozna puste miejsce zostawic i opierac sie tylko na lit. podmiotu?

THCFalcon
Elite Grinder

no kolego, jak Ty zadajesz takie pytania to swiadczy o dwoch rzeczach:) po 1 tragiczny poziom nauczania, skoro matura jest za miesac +-? a Ty nie wiesz czy musisz miec literature przedmiotu, to zle swiadczy o TWojej polonistce;)
no i po 2 mogles w necie sprawdzic co to jest lit prz i lit pod i bys nie mial watpliwosci:)

wytlumacze Ci:)

literatura podmiotu- to na przyklad lektury o ktorych bedziesz mowil, wybrales ksiazki pasujace do tematu, o nich bedziesz BEZPOSREDNIO mowil w prezentacji:) oczywiscie nie musza byc tu tylko ksiazki, ale generalnie rzeczy o ktorych bedziesz mowil w prezentacji:)

literatura przedmiotu- sa to materialy, moga byc czasopisma, ksiazki i wszystko inne, co poszerzylo Twoja wiedze na dany temat, mysle ze teoretycznie mozesz to zostawic puste, ale to glupota:) bo konspekt bez lit. prz. wyglada idiotycznie:)

dam Ci przyklad:

w lit. pod masz Lalke, bo w prezentacji bedziesz mowil o tej ksiazce:)

w lit. prz. masz na przyklad artykul/recenzje/opracowanie Lalki:) nie bedziesz mowil bezposrednio o opracowaniu albo recenzji, ale dzieki temu ze je przeczytales Twoja wiedza jest wieksza niz po przeczytaniu samej ksiazki:)

POzdr

Majare
PokerStrategist

Dobra, dzięki za odpowiedzi. Jeszcze takie pytanie jak w lit. przedmiotu napisze- słownik motywów literackich (czy jak to tam), to musze uwzględnić, że chodzi mi np o "carpe diem" (na której stronie sie znajduje czy cos) czy wystarczy tylko "slownik motywow literackich..."

Uwzględnij strony, gdzie masz o tym Carpe Diem, bo inaczej komisja może cię zapytać z całego słownika a tego byś chyba wolał uniknąć ;p Chociaż tak naprawdę to są szczegóły ale lepiej to zrobić porządnie.