Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Basen

15 Posty
13 Użytkownicy
0 Reakcje
2,821 Wyświetlenia

Siemka! Ostatnio po długiej przerwie zacząłem chodzić na basen(mam problem z kręgosłupem) i czuję się trochę zagubiony :P Kiedyś chodziłem ze szkółką, mieliśmy swojego trenera i wszystko było ok. Teraz nie za bardzo mam czas na jakieś sekcje ale nie chciałbym rezygnować z basenu. Może ktoś chodzi tutaj często i ma jakiś swój plan treningwoy, którym mógłby się podzielić?

Umiem pływać wszystkimi stylami, oprócz delfina. Jestem zdeterminowany 2x w tygodniu mogę przez 45minut dawać z siebie wszystko. Głównie chodzi mi proste plecy, ale przyrost mięśni też mile widziany :D

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
galer

Wielkiego przyrostu mięśni na basenie to raczej się nie spodziewaj..

Jeśli chodzi o trening to dawno temu opracowałem sobie specjalny program:

Wskakujesz do wody i pływasz na zmianę baseny: kraul, grzbiet, żaba, kraul, grzbiet, żaba, kraul, grzbiet, żaba...itd. :D

Works for me! :P

Jak już dojdziesz do etapu, że będziesz tak sobie mógł pływać te 45min. bez zatrzymywania to rób to samo tylko szybciej. :D

Odpowiedz
Cytat
ligabb

Jak chcesz mięśnie pleców wyrobić to drążek i podciąganie nachwytem. Ewentualnie treningi na ściance wspinaczkowej.

Odpowiedz
Cytat
Sepurta

Napisane przez ligabb
Jak chcesz mięśnie pleców wyrobić to drążek i podciąganie nachwytem. Ewentualnie treningi na ściance wspinaczkowej.

A znasz jeszcze jakieś inne ćwiczenia na plecy? bo też byłbym zainteresowany :)

Odpowiedz
Cytat
BrushedWorld

Tak jak przedmówccy, na basenie mięśni nie wyrobisz. ;p
Chcesz mięśnie - ćwiczenia + dieta + odpoczynek.

Co do treningu pleców, polecam atlas ćwiczeń.
http://www.kulturystyka.pl/atlas/

Odpowiedz
Cytat
kamil90

ja osobiscie na plecy polecam wioslowanie oprocz tego co bylo wyzej

Odpowiedz
Cytat
Deemerus

Napisane przez kamil90
ja osobiscie na plecy polecam wioslowanie oprocz tego co bylo wyzej

Przecież wiosłowanie jest w atlasie ćwieczeń :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
ransoft500

Co do treningu pływania to polecam ci słuchanie swojego ciała - na ile ci pozwala :) .
Wiele osób wychodzi z założenia im więcej = tym lepiej - ale nie do końca.
Można przepłynąć z 800m z założeniem że płynę wolno 50 i przerwa, albo można sobie to rozłożyć na odpowiednie serie np 4x 200 z odpowiednią przerwą lub 8x100 - mixując style. Polecam interwały ponieważ wykonujesz przy nich największą pracę.

Swojego czasu pływałem z zegarkiem że musiałem przepłynąć 50m w odpowiednim przedziale czasowym, a nadwyżkę odpoczywałem.Dlatego albo robiłem dosyć wolno np 10x50m od razu albo np 200m mocno odpoczynek itd...
Posprawdzaj co ci najbardziej odpowiada i na ile ciebie stać.

Powodzenia jak coś to pytaj śmiało :)

Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cytat

Ja na Twoim miejscu wziąłbym sobie trenera, przynajmniej na godzinkę. Odświeżenie techniki, w szczególności pracy rąk i poprawnego oddychania, zwróci Ci się już po pierwszych kilku długościach. Nie bez powodu mawiają, że najlepsi i najszybsi pływacy to ci, którzy wykonują jak najmniej ruchów ; ).

Jeśli chodzi o mięśnie pleców to nie wiem, na ile Twoja kontuzja pleców pozwala Ci na ćwiczenia siłowe, ale poprawne zbudowanie mięśni pleców wymaga wykonywania trzech rodzajów ćwiczeń:
1. wiosłowanie (na maszynie, hantelkami, gryfem - obojętne, zależy co będzie dla Ciebie jak najmniej inwazyjne).
2. podciąganie na drążku nachwytem / trening na wyciągu
3. martwy ciąg / wznoszenie grzbietu

Głównie chodzi mi proste plecy, ale przyrost mięśni też mile widziany

Przyrost to niestety nie na basenie, aczkolwiek uzupełnieniem do treningów siłowych jest znakomitym : )

ps. Polecam mp trójkę basenową, kosztuje sporo ale frajda jest niebywała (+100 do motywacji), dzisiaj miałem okazję wytestować w akcji.

Odpowiedz
Cytat
salyk

Napisane przez gaaish
ps. Polecam mp trójkę basenową, kosztuje sporo ale frajda jest niebywała (+100 do motywacji), dzisiaj miałem okazję wytestować w akcji.

?( ?(
Link?

Nie mam pojęcia co to jest, a mnie ciekawi.

Sam ostatnio wróciłem na basen - świetna sprawa _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
artaveld

Jako były zawodnik i ratownik mogę Ci trochę podpowiedzieć. Ogólnie to co będziesz robił na basenie zależy od tego co chcesz osiągnąć. Z tego co napisałeś wnioskuję, że albo jesteś samoukiem, albo miałeś zajęcia z pływania w którejś ze szkół przez krótki okres czasu. Domyślam się, że nie masz również kondycji pływackiej (ile jesteś w stanie przepłynąć maksymalnie bez zatrzymania stylem dowolnym, w jakim czasie?). Nie wiem również jak u Ciebie z techniką, bo jest to również element ważny, tak jak ktoś napisał im lepsza technika, tym mniej się będziesz męczył przy pokonywaniu długości.

wykonywanie serii czy interwałów jak ktoś wcześniej to zgrabnie ujął nie ma sensu, takie elementy treningu wykonuje się w momencie, gdy chce się poprawić następujące elementy:

Szybkość - dużo powtórzeń krótkich dystansów, w bardzo krótkich odstępach czasowych, np 20x25m i ok 4-5 sekund na odpoczynek.
Wytrzymałość - mniej powtórzeń ale dystanse długie, często wspomagane o takie przyrządy jak płetwy czy łopatki.

Ale jak już mówiłem, takie rzeczy pływają zawodowcy z odpowiednim trenerem który w zależności do okresu przed zawodami dobiera odpowiedni rodzaj treningu.

Jako laik chcący doskonalić technikę i wytrzymałość pływacką mogę zalecić takie ćwiczenia:

Rozgrzewka - Najlepiej pełnym stylem dowolnym, w zależności od tego jak pływasz 200 - 400m.

Same nogi z deską - tak samo, mniej więcej 200-400m najlepiej bez zatrzymania.

Same ręce do kraula, z deską pomiędzy nogami, jw.

Cwiczenia techniczne - dokładanka, przekładanka do kraula/grzbietu - wygląda to mniej więcej tak że trzymasz deskę przed sobą (lub nad głową przy grzbiecie) i wykonujesz ruchy rękami naprzemiennie, tj. jeden pełny ruch lewą ręką, ok 2 sekund wydechu, po czym ten sam ruch drugą ręką, 2 sek wydechu do wody i tak naprzemiennie. Ew możesz np jedną dlugość pracować tylko jedną ręką, a spowrotem drugą ręką. Oczywiście cały czas pracujesz nogami.

Na koniec ćwiczenie główne, czyli np 400m kraulem w łopatkach bez zatrzymania w szybkim tempie.

To takie podstawowe składowe treningu, ciężko mi coś więcej powiedzieć bo tak naprawdę nie wiem na jakim poziomie pływasz i może być tak że będzie to dla ciebie pikuś, albo tak że przepłynięcie 400m w godzine będzie dla Ciebie wyzwaniem.

Warto również zainwestować tak jak wspomniałem w sprzęt typ płetwy i łopatki. Dużą deskę powinieneś dostać na każdym basenie, nie wiem jak z małymi.

Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj tutaj albo na prv ;)

Odpowiedz
Cytat

co do ścianki wspinaczkowej to się totalnie nie zgadzam. Przy prawidłowym wspinaniu wspinasz się tylko i wyłącznie na nogach a ręce służą tylko jako pomoc. Wiec przy wspinaniu raczej pleców nie rozbudujesz. Poza tym z problemami z kręgosłupem raczej bym się w to nie bawił. Nie napisałeś o jaką partię kręgosłupa chodzi ale większość tych ćwiczeń to wzmocni Ci górę pleców
Czworoboczny, najszerszy grzbietu, kapturowy.
A przy problemach z kręgosłupem główna rolę odgrywają prostowniki grzbietu.

Basen na pewno nie zaszkodzi, a co do innych ćwiczeń to polecam przed rozpoczęciem kontakt z lekarzem. kręgosłupa nie da się wymienić na nowy więc stanowczo odradzam metodę prób i błędów !!!

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez salyk

Napisane przez gaaish

?( ?(
Link?

Nie mam pojęcia co to jest, a mnie ciekawi.

Sam ostatnio wróciłem na basen - świetna sprawa _thumbsup:

http://www.waterproofmusic.com/products/SwiMP3-1GB-Waterproof-Mp3-Player-by-Finis.html

Generalnie na początku jest szok bo nie wkładasz żadnych słuchawek tylko przykładasz te "diody" do skroni i słuchasz poprzez drgania - muzyka dobrze słyszalna jest więc tylko pod wodą. Warte swojej ceny, pływa się jak w grze komputerowej :D

Odpowiedz
Cytat
ligabb

Napisane przez Sepurta

Napisane przez ligabb

A znasz jeszcze jakieś inne ćwiczenia na plecy? bo też byłbym zainteresowany :)

Nie bardzo... Najlepsze jest podciąganie :) Sam wspinam się od kilku miesięcy, po kumplu widzę, że w ciągu pół roku chodzenia na ściankę 2-3 w tygodniu można porządnie wyrzeźbić plecy.

Odpowiedz
Cytat
roqallo

jeśli mowa o prostych plecach to polecam Taniec towarzyski po nim najlepiej się poprawia sylwetka
jeśli chodzi o coś takiego jak pływanie korekcyjne to polecał bym tylko grzbiet

co do treningu to już ci tutaj odpowiedzieli ;]
ja tylko dorzucę stronkę jeśli chodzi o technikę www.swim.ee niestety po angielsku ale filmiki zrozumiesz :)

Odpowiedz
Cytat