Jako były zawodnik i ratownik mogę Ci trochę podpowiedzieć. Ogólnie to co będziesz robił na basenie zależy od tego co chcesz osiągnąć. Z tego co napisałeś wnioskuję, że albo jesteś samoukiem, albo miałeś zajęcia z pływania w którejś ze szkół przez krótki okres czasu. Domyślam się, że nie masz również kondycji pływackiej (ile jesteś w stanie przepłynąć maksymalnie bez zatrzymania stylem dowolnym, w jakim czasie?). Nie wiem również jak u Ciebie z techniką, bo jest to również element ważny, tak jak ktoś napisał im lepsza technika, tym mniej się będziesz męczył przy pokonywaniu długości.
wykonywanie serii czy interwałów jak ktoś wcześniej to zgrabnie ujął nie ma sensu, takie elementy treningu wykonuje się w momencie, gdy chce się poprawić następujące elementy:
Szybkość - dużo powtórzeń krótkich dystansów, w bardzo krótkich odstępach czasowych, np 20x25m i ok 4-5 sekund na odpoczynek.
Wytrzymałość - mniej powtórzeń ale dystanse długie, często wspomagane o takie przyrządy jak płetwy czy łopatki.
Ale jak już mówiłem, takie rzeczy pływają zawodowcy z odpowiednim trenerem który w zależności do okresu przed zawodami dobiera odpowiedni rodzaj treningu.
Jako laik chcący doskonalić technikę i wytrzymałość pływacką mogę zalecić takie ćwiczenia:
Rozgrzewka - Najlepiej pełnym stylem dowolnym, w zależności od tego jak pływasz 200 - 400m.
Same nogi z deską - tak samo, mniej więcej 200-400m najlepiej bez zatrzymania.
Same ręce do kraula, z deską pomiędzy nogami, jw.
Cwiczenia techniczne - dokładanka, przekładanka do kraula/grzbietu - wygląda to mniej więcej tak że trzymasz deskę przed sobą (lub nad głową przy grzbiecie) i wykonujesz ruchy rękami naprzemiennie, tj. jeden pełny ruch lewą ręką, ok 2 sekund wydechu, po czym ten sam ruch drugą ręką, 2 sek wydechu do wody i tak naprzemiennie. Ew możesz np jedną dlugość pracować tylko jedną ręką, a spowrotem drugą ręką. Oczywiście cały czas pracujesz nogami.
Na koniec ćwiczenie główne, czyli np 400m kraulem w łopatkach bez zatrzymania w szybkim tempie.
To takie podstawowe składowe treningu, ciężko mi coś więcej powiedzieć bo tak naprawdę nie wiem na jakim poziomie pływasz i może być tak że będzie to dla ciebie pikuś, albo tak że przepłynięcie 400m w godzine będzie dla Ciebie wyzwaniem.
Warto również zainwestować tak jak wspomniałem w sprzęt typ płetwy i łopatki. Dużą deskę powinieneś dostać na każdym basenie, nie wiem jak z małymi.
Jeżeli masz jakieś pytania to pytaj tutaj albo na prv