Przejdź do forum
Pytanie o equity.

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pytanie o equity.

6 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
492 Wyświetlenia
kwintoo

PokerStars Pot-Limit Omaha, $0.02 BB (6 handed) - PokerStars Converter Tool from FlopTurnRiver.com

UTG ($2.57)
MP ($5.70)
CO ($11.51)
Button ($5.11)
Hero (SB) ($2.45)
BB ($1.56)

Preflop: Hero is SB with K, 2, A, A
UTG calls $0.02, MP bets $0.09, CO calls $0.09, Button calls $0.09, Hero raises to $0.48, 2 folds, MP calls $0.39, 1 fold, Button calls $0.39

Flop: ($1.57) A, 10, 8 (3 players)
Hero bets $1.52, MP calls $1.52, Button raises to $3.04, Hero calls $0.45 (All-In), MP raises to $5.22 (All-In), Button calls $1.59 (All-In)

Turn: ($12.80) 2 (3 players, 3 all-in)

River: ($12.80) 7 (3 players, 3 all-in)

Total pot: $12.80 | Rake: $0.30

Results:
Button had 3, 7, J, 9 (straight, Jack high).
Hero had K, 2, A, A (three of a kind, Aces).
MP had J, K, J, 5 (one pair, Jacks).
Outcome: Button won $12.50

Rozkład equity na flopie: hero: 46,1%, MP: 35,5%, BU:18,4%
Rozkład equity na turnie: hero: 50,1%, MP: 27,7%, BU: 22,2%

Wybaczcie jeśli pytam o banalne rzeczy, ale czegoś tu nie rozumoiem (może dlatego że w omahę rozegrałem dopiero 4k rąk). Dlaczego ten blank na turnie tak zmienia rozkład equity?? To oczywiste, że mi przybywa, gdyż prowadze. Ale dlaczego zyskuje tyle button kosztem MP? Przecież mp nie traci equity na jakiegoś backdoora, bo go nie ma. Pomiędzy tymi dwoma graczami pozostaje status quo i chyba te same outy dają im wygraną. Czy czegoś nie widze?

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
Paddre

MP spada equity na turnie bo ma FD, wiec od flopa ma wieksze szanse. Więc zmienia się equity pomiędzy MP a Btn, tylko rozpatruj equity pomiedzy nimi, nie bierz pod uwagę że jesteś przy stole. BTN ma wrapa, a MP ma wyzszego gutshoota, parke i FD. I to właśnie ten FD daje więcej equity na flopie (2 karty żeby złapać flusha) niż na turnie (tylko 1 karta)

Odpowiedz
Cytat
kwintoo Autor wątku
kwintoo

Edit. Chyba już rozumiem. Tu nie chodzi o fd a po prostu ilosc outów. Im więcej masz outów tym po prostu wiecej "szans" na uzupełnienie układu tracisz gdy nie trafiasz na turnie. Czyli właściwie napisałem to samo co ty, tyle że w języka uzyłem do tego bardziej prymitywnego.

Odpowiedz
Cytat
Paddre

Tak, tylko że na flopie MP ma więcej, bo ma redrawa do lepszego układu na wypadek gdyby BTN trafił swoją kartę na turnie. Natomiast na turnie już nie ma redrawa bo karta na riverze jest decydująca. :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
kwintoo Autor wątku
kwintoo

No tak, racja, redrawy, wiec nie tylko liczba outów ma znaczenie. :facepalm: To dlatego flush drawy tak dominują straight drawy.

Odpowiedz
Cytat
insanepro

Witam,

Chciałbym dodać, że istnieje coś takiego jak prosta aplikacja treningowa, która pomaga wyrobić sobie "wyczucie" equity tzn. poprawia umiejętność szacowania siły swojej ręki.
Zerknij na ten link: Quiz

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat