Przejdź do forum
Plo Ps Polska:/

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Plo Ps Polska:/

12 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
2,462 Wyświetlenia

Witam, osobiście gram tylko PLO i jako zwolennik tej odmiany czuje ze nasza społeczność ma straszne tyły jeśli chodzi o PLO-dziwie się ze w dziale strategie jest tak mało miejsca poświęconego na PLO, brak filmików i oczywiście brak działania polskich władz PS w kierunku zmiany tej sytuacji. Nie wiem czy tylko ja to widzę ale jest tak ze jak ktoś odnosi sukcesy to przyciąga do siebie ludzi jak magnes- peterson, simon i kolega od razza którego nicku nie pamiętam a swoimi wykresami zadziwił dziesiątki jak nie setki osób.Nasz Trener maggman sam nie udźwignie tego działo-2 treningi w tygodniu, nagrywanie filmików i do tego ocena rozdani- bardzo lubię i szanuje naszego Trenera i bardzo mi rozjaśnił w głowie jeśli chodzi o kilka rzeczy ale gdzie na ps znajde takie materiały do nauki jak stoliki 9 osobowe,sng, mtt, sh i hu nie mówiąc już o omaha h/l? Nasz trener gra 6max cap-ok spoko, dobrze ze mamy człowieka który się w tym specjalizuje bo większość stołów to 6max ale zobaczcie na inne działy nl i sng i fix maja kilka osób które się tym zajmują-czy to nie odpowiednia pora aby pomyśleć o ty aby ożywić nasz dział omaszki? Kilka osób odnoszących jakieś dość znaczące sukcesy mogłoby zając się tym działem i wydaje mi się ze i my i (oczywiści ze względu na to jakie są pule i jaki jest od nich rake) PS miałoby z tego dużo pożytku :) Gdy czytam ze np.bocian oglasza się ze daje lekcje za ok 300zl/h to pytam dlaczego osoba która ma wydaje mi się duży albo i bardzo duży autorytet na polskiej scenie pokera w odmianie PLO nie pracuje dla PS? To jest tylko przykład ale pomyślcie sobie wchodzicie w dział wideo a tam filmik nie PanDuzePE z nl 1000 tylko jakiegoś polaka który ciśnie w omahe na stawkach np plo200 i zgarnia mega pule i mówi Ci jak masz to robić aby robić to dobrze:)-taki simon polskiej społeczności omaha który daje Ci przykład ze jak będziesz dużo nad sobą pracować i będziesz grac ileś tam lat to przebijesz się na takie stawki ze głowa boli na sama myśl.Omaha to przyszłość dla wielu graczy ale brak ludzi w polskim PS którzy poprowadzą Cie za rękę do miejsca w którym będziesz wygrywającym graczem tak jak to ma miejsce w przypadku nl'ta i fix'a to uniemożliwia -niech to będzie plo25 a gwarantuje wam ze dalej pójdzie jak śnieżna kula i damy sobie rade...RAZEM:)

ps:Ten post ma zachęcić nas do wspólnego działania w kierunku rozwoju innych, niszowych działów z przyszłością:)

ps2:Proszę pisać co o tym myślicie i mam nadzieje ze nikogo nie uraziłem swoim postem, a jeśli tak to przepraszam.

ps:obecnie jest tak ze ktoś coś ma i podsyła dalej mailami albo na treningu da linka bo na ps nie można nic wklejać bo to konkurencja itd itp...walczmy z nią ale inaczej:)

pozdrawiam

11 odpowiedzi
wujekryba

Zgadzam się, że jesteśmy do tyłu. Mam pewien pomysł, nie wiem na ile dobra ale może to by zachęciło więcej osób do udziału w treningach, udzielania się na forum itp.

Jeżeli maggman był by chętny to może ktoś kto czuje się na siłach mógł by nagrać filmik i dać go do oceny naszemu trenerowi. Jeżeli nie wnosił bym błędnych treść można go opublikować. Nie czuje się w tym bardzo mocny ale jeżeli nie było by chętnych sam mógł bym spróbować nagrać coś z PLO25. Filmiki nie muszą być długie (nawet 30min). Chodzi o to aby zachęcić ludzi z naszej społeczności do głębszego studiowania tej gry która w niczym nie ustępuje NL.

Mam na dzieję, że maggman wypowie się co na ten temat sądzi i czy w ogóle miał by czas przejrzeć filmik któregoś z użytkowników.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Artykuły na stronie maja chyba ze 100lat, piszą ze na początek jest dobre Party-spoko ale na party jest plo25 najmniej i zgodnie z "Zarządzanie kapitałem" musimy posiadać 5000 big blindów czyli zgodnie z tym:5000*0.25=1250$-widzicie tutaj logike? jak dla kogos kto zaczyna grac w pokera w omahe mozna cos takiego zaproponowac? Party to dramat do omahy:

1-mało stolików i mega kolejki bo nikt nie chce grac SH i czeka na miejsce przy pełnym stole

2-jest FTP o którym nie ma ani słowa a jest to obecnie chyba najlepszy room do omahy bo jest tam pełno graczy na każdych limitach, jest cap i mozna zagrac mieszane gry nlh i plo jak ktoś woli na początek a stawki zaczynają się od 0.01/0.02

Mi osobiście o wiele więcej dal 1 z 3 plików od maggamana "PLO sims and guidance" który nam udostępnił podczas treningu niż to co jest na PS, nie ma tu nic czego nie znajdę na innych darmowych stronach a to co dal nam maggman jest elegancko opracowane i zrozumiałem-więcej takich plików poproszę;)

Moze Ratatuj ma jakieś swoje materiały którymi się podzieli i wie ze na początek będzie to przyswajalne dla początkujących tak jak jego post na temat omahy w sekcji ru i eng.

Na początek jakieś session review i objasnienia do danego zagrania i filmik wprowadzający do omahy-coś na temat pozycji i jak reagujemy na zagrania przeciwników na niskich stawkach.

Potem może coś na temat tego jak pracować nad swoja gra:jakie książki są warte uwagi w dzisiejszych czasach i z jakich narzędzi warto korzystać i dlaczego.

Wydaje mi sie ze session review jest o tyle dobre ze można sie do niego przegotować i opisać swoje dobre i złe zagrania bo podczas treningu na żywo nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli.

NotNever

Z mojego punktu widzenia najwiecej mozna by osiagnac wlasnie prowadzac ozywiona dyskusje na forum, sa przeciez ludzie, tacy jak np. Marek, ktorzy sami z siebie nagrali kilka filmikow, rozjasnili pewne kwestie na tyle dobrze i udalo im sie przekonac mnie do plo8.
Dobra, bardziej agresywny brm w tej odmianie tez mnie przekonal.

@blachovski

Od tygodnia gram na ft i musze przyznac, ze ruch na ringach ejst faktycznie wystarczajacy. Jesli chodzi jednak o turnieje Unibet (Microgaming) ze swoimi 13k uzytkownikow przebija jednak ten room.

@maggman
A mnie przekonales do capa. duzo wiecej na stolach bez niego majac silny uklad nie wyciagnalbym, a jak popelnie blad to mniej trace.
Cap rox!

Tak na dobra sprawe, kazdy z nas moglby nagrac krotki filmik - reszta ocenia. Nawet jesli samo nagranie nie mialo by wielkiej wartosci edukacyjnej, komenatarze, bledy wytkniete przez innych juz by taka wartosc mialy.

A generalnie nie jest tak z polska ps omaha tak zle. wiele narodowosci w ogole nie ma trenera, nie wspominajc o filmach.

Co nie oznacza, ze nie moze byc lepiej, ciekawiej i bardziej "zywo".

pawel9

Złota zasada PLO - tight is right

kamil90

Napisane przez pawel9
Złota zasada PLO - tight is right

na micro tak, wyzej nie.

Zgadzam się, że arty na ps nie są zachęcające i choć merytorycznie nie są złe (mimo kilku błędów i uproszczeń) ps faktycznie jest bardzo w tyle za wieloma stronkami, nawet amatorskimi. Nie martwi mnie to zbytnio, bo przez ostatnie kilka tygodni doszedłem do wniosku, że dyskusja o strategiach, nowe spojrzenie różnych graczy i wymiana opinii to najlepsza metoda rozwoju. Dlatego mam propozycję, którą tak po prawdzie chciałem realizować już dawno, czyli podrzucanie tematów do dyskusji i rozbudowywanie wątków przez grupę ludzi na forum.

Coś na zasadzie : hasło: cbet w PLO i każdy pisze swoje uwagi na dany temat, linkuje jakieś hand history do obrazowania teorii, nowe pomysły czy spostrzeżenia, albo pytania.

@Pawel - tight is right działa wszędzie - można grać tight na nosebleed. Preflop nie jest tak bardzo istotny.

napalm77

nosebleed co oznacza ?
np. książka Hwang PLO
Up, until recently Omaha was spread mostly for nosebleed stakes often 5/10$/25$ and sometimes higher

nosebleed to po prostu najwyższe stawki

preludiumm

rozumiem, że to gwoli zwrócenia uwagi na lekko zdechły dział? ;d