Witam. Mam do was szczegolne pytanie, otoz od jakiegos czasu mam przyjemnosc pogrywac live w omahe w pewnym towarzystwie na dosc wysokie stawki: NL50. Ale gra przy stackach 50zl trwa naprawde chwile, po okolo 2 godzinach wiekszosc stackow przekracza 100zl a niektore 200, 300zl, wiec gramy really deep. Narazie idzie mi tam niezle przewaznie wychodze na plus. Gracze graja bardzo agresywnie nie ma mowy o graniu tight. Podbicia zawsze wygladaja tak ze ktos od razu przebija do conajmniej 5zl a przewaznie jest to 10-20zl i kilka osob przewaznie to calluje. Czasami leca all iny juz pre flop. Ja gram na maxa tight i tak sie zastanawiam, jaka optymalna strategie tam dobrac ? Co otwierac ? Jak reagowac na all iny ? Bylbym wdzieczny o jakies porady, szczegolnie od trenera. Dodam, że w omahe gram dopiero od kilku miesiecy i nie jest to moja mocna strona.
Napisane przez berentkb
stawki: NL50.
Spoiler
Wiem, czepiam się.
Napisane przez berentkb
Dodam, że w omahe gram dopiero od kilku miesiecy i nie jest to moja mocna strona.
Jak to nie jest Twoja mocna strona, to ogólnie nie polecam grać. Chyba, że to tak tylko w celach towarzysko i dla relaksu.
Dobra gra preflop jest tutaj bardzo ważna. Nustowe FD, wrapy bez dziur od góry, wysokie pary.
Nie ma nic gorszego w PLO, zwłaszcza na deepach jak się trafia swój układ, który okazuje się second nutsem i elegancko się wypłacamy.
Pozycja!
Jako, że live ludzie grający PLO lubią sobie gamblować - raczej liczyłbym na mniejsze folding equity na wczesnych streetach w wielu spotach gdzie online, można by się spodziewać dużo większego. Tak więc pod to też należy się dostosować.
A tak poza tym to trudno powiedzieć, jak nie wiem jaki masz omahowy skill. Grasz coś online? Czytałeś/oglądałeś materiały do PLO?
Wiesz co, powiem Ci, że ja chce tam grać, mimo że to NL50 , to ludzie tam graja na "gamblera" i ja grajac super tight, praktycznie zawsze jestem na plus. Własnie dlatego pytam o jakies dokladniesza strategie, bo chce zmaksymalizowac zyski w tych cashowkach :sdrink. LeakFindera obejrzalem z NL10 "MrBociana"
Troche pomoglo. Tylko tam cashe sa zupelnie inne. Jest bardzo duza ogladalnosc flopow i gra jest bardzo agresywna. Overbety to normalka, ale glownie pre flop nikt nie lubi zrzucac swojej reki.
Może jednak najpierw zastanów się porządnie i napisz w co gracie - bo pisząc ciągle NL albo "overbety" to mam wątpliwość czy przypadkiem działu nie pomyliłeś....
W homegames zawsze się gra NLO (przynajmniej tak jest u mnie, nikomu się niechce liczyć puli) Ale imo jest dla mnie duży plus ponieważ często jak walnę overbet z nutsem to zostaje sprawdzony i nie przez jakis second czy third nuts tylko np AAxx czy KKxx (jeśli board jest Q-high).
To ja się zapytam - jak przekonać ludzi, którzy grają ze mną Holdema, że Omaha live będzie dużo większą frajdą?
U mnie też tak zawsze było, że nie nie gramy w Hold`ema bo tam nigdy nie ma mocnych układów i gramy w 5 card draw od 9-tek bo co chwila sa Pokery, karety, strity i kolory. No to ja im powiedziałem, że w omaha też wypadają często dobre układy i jakoś dali się przekonać.
Kacper, wlasnie tak jak koledzy powiedzieli, gra jest no limit, a nie PL, chciales sie popisac i Ci nie wyszlo.
Chciałem pomóc, a nie popisywać się. Nie napisałeś jasno na początku w co gracie, używałeś skrótu holdemowego, stąd pewnie to nieporozumienie.
Mam nadzieję, że posty Twoich kolegów okazały się bardziej pomocne niż moje popisywanie się