Cześć. Mam problem z doborem optymalnych statystyk do Huda. Przeczytałem ten artykuł Górala: http://www.pokertexas.pl/pokerowa-strategia/poker-tracker i wybrałem następujące statystyki:
1. Voluntarily Put $ In Pot
2. Pre Flop Raise
3. Total Aggression Factor
4. CBet Flop
5. Fold to F CBet
6. Fold BB to Steal
7. Att to Steal
I nie podobają mi się one (chociaż nie wykluczone, że nie umiem ich wykorzystać), większość graczy z ktorymi gram rozgrywa maksymalnie 30 rozdań, przez co cztery ostatnie statystyki są w ogóle nieznane.
W związku z tym mam do Was następujące pytania:
1. Czy nie lepiej zastąpić ATF Total Aggression Frequency? Ten drugi to stosunek podbić do sumy zagrań prawda?
2. Które wskaźniki wyrzucilibyście, a które zostawili?
3. Może macie jakieś swoje ulubione i/lub przydatne wskaźniki, które nie zostały przeze mnie wyżej wymienione?
Witam,
Fantastycznie, że napisałeś co grasz
Jak niby mamy Ci bez tego pomóc? Jak tylko odpiszesz, przeniosę wątek do działu Strategii, bo tam jego miejsce.
Pozdrawiam
Na tych stawkach staty sa kompletnie zbedne, zaznaczaj sobie tylko kolorem kto jest regiem i konfrontacji z tymi staraj sie unikac z marginalnymi rekami.
Thats all
wszystkie są przydatne i wszystkie możesz sobie rozwinąć podczas gry i zobaczyć a na wierzch wysunąć tylko te które Ci pasują. No i wszystkie potrzebują próbki. Po 30 handach dobry reg może miec czasem 20/8 bo akurat na tym stoliku tak wyszło. Na shallow micro znajdziesz prosów FTP z 23/4 po 100 handach. Tak czy siak na najmniejszą próbkę najlpesze są vpip i pfr bynamniej nie głównie dlatego aby określać ich range otwierania itp ale po to aby zobaczyć stosunek tych statystyk do siebie. Jeżeli typ dużo open limpuje a ma te statystki z dużą przerwą jak np 23/4 to śmiało możesz uznać, że będzie chciał zobaczyć flopa i liczył na dobry układ/draw albo pasował wiec na jego agresję możesz mu spolaryzować zakres. Wtedy bardzo ważne (jak zawsze) są notatki i dobrze jeżeli podpatrzysz co taki gracz traktuje jako dobry układ bo często słaby gracz dwie parki uzna za nuts i łatwo go zestackujesz.
Dzięki za odpowiedzi.
Czy jest jakiś bardziej miarodajny wskaźnik od Attempt to Steal w przypadku rozegranych 20-30 rąk, czyli tylu ile średnio grają fishe na Everest poker? Z tego co wiem Attempt to Steal pokazuje w ilu procentach racz podbija z Cuttofa, Buttona lub SB w przypadku gdy wszyscy do niego wszyscy spasowali. Otóż taka sytuacja (wszyscy przed graczem pasują) zdarza się bardzo rzadko toteż ten wskaźnik w przypadku 20-30 rąk jest bezużyteczny. Czym mogę go zastąpić?
Napisane przez baron21
Ja bym dodał ponadto 3bet i check-raise
Check-raise to miara tego, jak często klient blefuje, tak?
Napisane przez MickeeMouse
Napisane przez baron21
Ja bym dodał ponadto 3bet i check-raiseCheck-raise to miara tego, jak często klient blefuje, tak?
pokazuje siłę jego ręki w takich sytuacjach, villain z małym check-raise będzie trzymał zazwyczaj jakiś mocny made hand. Natomiast check-raise kogoś, kto robi to zbyt często, nie musisz traktować jako objaw mocnej ręki ♠_thumbsup:
raczej ciężko ci będzie o miarodajną próbkę pod check-raise
A niby w jaki magiczny sposób statystyka powie ci o czymś na co jeszcze nie ma próbki? Jak będzie próbka to program ci to policzy a ty to zinterpretujesz. A skoro możliwości kradzieży są tak nieliczne, że nie pokaże ci to statystyka to znaczy, że niewiele stracisz jak założysz, że kradną uczciwie.
Przepraszam za blefdy ale moj wskaznik alkoholu jest wysoki i moge sie machnac w opisowni.
W przypadku takich micro limitow:
Vpip- nie mozna przykladac do niego specjalnie duzej wagi, poniewaz sredni vpip na tych stawkach jest o wiele wiekszy niz na wyzszych z kilku zasadniczych powodow.
Pfr- to tez stat ktory nie jest do konca miarodajny jednak na tych stawkach jest to wydaje mi sie jedyny stat ktory mozna jako tako czytac i uzywac jako pozyteczny (chociaz samemu mozna dostrzec niektore rzeczy, a ciezko mowic o jakiejkolwiek probce po 30-50czy ilustam rak) po prostu tyle rak ludzie graja na tych limitach i schodza ztiltowani itp itd. Statystyki miarodajne ktore bedziemy mieli to staty na regach (mowimy o penny stawkach) czyli na ludzi z ktorymi zasadniczo nie chcemy grac poniewaz oni doskonale wiedza kim jestes ty i zadko z tymi przeciwnikami bedziemy w lepszej sytuacji niz flip a to z teog powodu ze przeciez regi nie blefuja w penny grach i jedyna sytuacja kiedy sie stackuja to made hand lub combo draw.
Attempt to steal- (50% kompletnie nie ma pojecia o znaczneiu pozycji dont bother)
AF- .........
Panowie nie mieszajcie temu koledze w glowie, nie kazcie mu uzywac tych wszystkich durnych programow od stawek micro bo bedzie od nich uzalezniony i odbierze mu jakiekolwiek checi do samodzielnego myslenia.
Najzwyczajniej w swiecie naucz sie grac i myslec bez tych wszystkich popierdolonych programow, bo jezeli bedziesz polegal na nich juz od najnizszych stawek, pozniej bedziesz od nich uzalezniony i kompletnie odbierzesz sobie zmysl obserwacji i trzezwego myslenia przy stole.
GL