Przejdź do forum
Hutchinson Points -...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Hutchinson Points - czy można z tego ułożyć SHC?

8 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
961 Wyświetlenia
hazjon
PokerStrategist

Myślałem nad tym by użyć punktów H. do ułożenia sobie SHC, jako iż przeciwnicy z którymi mam do czynienia w grze mają staty rzędu vpip>55 czyli grają bardzo loose od calling station po maniaków to raczej kierował bym się ku grze tight - obecnie mam vpip~22.
Ustaliłem sobie progi dla gry:

Call pozycja wczesna środkowa późna
29 27 25

Raise/Reraise wczesna środkowa późna
34 32 30

Wiem, że raczej nie powinno się sztywno trzymać takich ustaleń i zmieniać je w zależności od przeciwnika ale tu 99% gra loose więc mogę chyba wrzucić do jednego worka - różnią się w końcu AF i WTS ale to już gra post a nie pre.
Co o tym myślicie - może jakoś inaczej mnie w tej kwestii nakierujecie - jestem bardzo zielonym graczem w omahę - więc wybaczcie jak piszę głupoty :)

7 odpowiedzi
Puczek
PokerStrategist

Gra na micro, bez pozycji, nawet przy flopnietych nutsach, nigdy nie przyniesie profitu, niestety takie sa realia pedalsko-niskich stawek. Nie jest to az tak bardzo skomplikowane lecz:

-zakladajac ze gramy monster z AAJTds (nie wyrzucamy tego oczywiscie) ale raisujac to z UTG, w przypadku dostania calla od gracza z ugt1 wtedy mamy family pot, bardzo czesto 6 handed jezeli mamy stol maniakow (na micro kazdy stol to stol maniakow) nawet przy flopnieciu nutsow, stackuja sie z nami wszystkie 2 pary wszystkie sety, wszystko co nad wydrowuje, niestety.

-ja na micro (z pozycja) gram w taki sposob, ze nawet z nutsem, czekam do turna(betuje light) zeby na turnie zrobic sobie pule, ktora da mi duzo mozliwosci, jezeli spadnie relatywnie bezpieczna karta. Bardzo czesto na micro gramy family poty rzedu 4-5 osob zdarza sie ze 6 handed....sick. Na micro limitach nie wiem dlaczego mnostow ludzi betuje jakies chore sumy typu min bet na turnie, min reraise itp itd, bedac na pozycji daje nam to mozliwosc mocnego pierdolniecia grajac z co-btn. I caly sek tego wszystkiego jest taki, ze ludzie bardzo chetnie stackuja sie na flopie, na turnie juz nie bardzo, i cale to akwarium zrzuca 2 pary na 4th str, ktorych nie zrzucili by na flopie, a wydrawowali by nas gdybysmy stackowali sie 3 handed.

Oczywiscie gramy tak tylko microsy typu .01 .02 tacticos ten sprawuje sie tylko na micro ryby. Nigdy nie gramy takiej omahy na normlanych limitach gdzie jest: reprezentacja kart/blef (tego na micro nie ma nigdy, chociaz wczoraj zagralem genialnego river blefa, typ chyba znal zasady, dlatego zrzucil), i jakis tam psychological aspect, o ktorym ZAPOMINAMY W TEJ CHWILI na micro limitach.

Ps. Nie wiem czy wyjasnilem dokladnie o co mi chodzi, ale pograjcie troche, zastanowcie sie, zlapiecie idee.

A te wszystkie Vpipaggro3betand4betraisingfactor mozna na micro...wyp...pominac

PPS- nadal nie wiem jaki limit.

hazjon Autor wątku
hazjon
PokerStrategist

to moje pytanie było takim pytaniem ogólnym bym mógł sobie postawić konkretne założenia co do gry pre. Co do limitu to gram obecnie na bodog na plo5 jest aż jeden stolik short ale gracze zmieniają się dość często i jest dokładnie jak napisałeś family pot to 80% gry ale granie tu tight bardzo się opłaca. Tylko pytanie czy sytuacja ta o której wspomniałem w pierwszej części sprawdzi się też na plo25 czy plo100 czy raczej postawić sobie inne założenia. Plusem tu jest sytuacja że raczej ciężko postawić gracza na dany zakres inaczej niż w holdem dlatego te moje gdybanie na temat hpoints

Puczek
PokerStrategist

Wydaje mi sie ze mozesz zrobic luzne zalozenia, i z czasem wzrostu limitu odpowiednio zmieniac je do jego potrzeb, ale bardzo luzne zalozenie, i nigdy nie przyzwyczajac sie do jednego stylu, co innego table image, ale styl zawsze inny.

herekPL
PokerStrategist

Napisane przez PuczekI caly sek tego wszystkiego jest taki, ze ludzie bardzo chetnie stackuja sie na flopie, na turnie juz nie bardzo, i cale to akwarium zrzuca 2 pary na 4th str, ktorych nie zrzucili by na flopie, a wydrawowali by nas gdybysmy stackowali sie 3 handed.

ja wole sies takować na flopie z nutzem vs 2 przeciwników gdzie każdy ma po 3 pary nawet :D niż wrzucać na turnie i cieszyć się, że zrzucili, bo na river "i tak by im doszło".

Ja zawsze wrzucam preflop AA**, a jak mam nutza to oop na flopie pcham oporowo i jest ok

Puczek
PokerStrategist

Jezeli nie grasz stawek .01 i .02 to twoj komentarz jest bardzo wysoce zbedny. Roznica miedzy 1-2 a 2-5 jest calkiem zauwazalna poziomowo. Im wyzszy limit tym inna gra, to jest proste, mam swoje zalozenia taktyczne, i je przedstawiam, moze sa kiepskie w oczach nie ktorych, w niektorych sluszne, ale nie mam dzisiaj weny zeby sie rozpisywac, wymysle cos kiedy indziej.

hazjon Autor wątku
hazjon
PokerStrategist

Z tego co widzę to oboje macie rację :)
Warto grać z dobrymi rękami ostro ale jak ma się szanse wyrzucić kogoś na preflopie z rozdania niestety na stawkach micro to raczej nie jest możliwe bo im więcej ktoś podbija - to tym większą radość mają fishe ze sprawdzania jego podbić (chyba chodzi o większą kasę do zgarnięcia z jakiegoś runnera)
A potem no cóż musimy mieć nuts i koniec jak w puli mamy 4 graczy lub pięciu na 6 osobowy stół niby fajnie - ale jak okazuje się iż nie mamy szans na ten nuts? Albo mamy za małe pot odds?
Kasa z pre idzie do jakiegoś maniaka bo dostał kolor z j high lub słabego strita a my mamy tylko top trójeczkę.
Dlatego też raczej grać z dobrymi rękami tak jak nam zagrają czyli call z dobrą ręką - która da nam nuts - często już przy flopie a najdalej na turnie - czy podbijać na cóż jak już wcześniej wspomniałem dla graczy z vpip >55 jest to woda na młyn i easy call z czymkolwiek.
Ale kwestia z mojej pierwszej wypowiedzi jest wciąż otwarta - dobre te założenia czy nie dobre? ;)

Puczek
PokerStrategist

A ja potwierdzam ze mozesz zrobic luzne zalozenie, i dostosowywac do wyzszych limitow jezeli nie beda sie sprawdzac.