Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Czy terminy pokerowe w naszych artykułach powinny być spolszczone? Sonda została utworzona na wrz 29, 2007

[Zamknięte] Tłumaczenia

34 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
5,291 Wyświetlenia

a tak na marginesie to dla mnie najwiekszym kwiatkiem tlumaczeniowym jest "czekac"... jakos "sprawdzic" brzmi mi lepiej niz dzwiekonasladujace "czekac"... (aczkolwiek doceniam pomyslowosc tego tlumaczenia, ktore zachowuje sens i brzmi podobnie do oryginalu)

Ale "czekać" i "sprawdzić", to nie to samo... ;) "Czekać" oznacza check, a "sprawdzić" - call.

Pozdrawiam :)

Oleyy1
PokerStrategist

Ale "czekać" i "sprawdzić", to nie to samo... ;) "Czekać" oznacza check, a "sprawdzić" - call.

no, jak gram z fishami w PP to czasami mi sie wydaje, ze to to samo =)

no ale przyznasz, ze do "check" bardziej pasuje tlumaczenie "sprawdzic" (w sensie lingwistycznym, of kors).

mrozny
PokerStrategist

Original od macromia
No masz rację, ale chcecie mieć wszystko po polsku ???? A jak chcesz przetłumaczyć tilt under the gun itd. ?

macromia przeczytaj co napisalem wyzej :P nie wszystko a pierwszy myslnik

macromia
PokerStrategist

No to dlaczego tylko 2 głosy na 2 opcję ?? :P

098799 Autor wątku
098799
Oldschool Grinder

Szczerze mówiąc nie rozumiem wyników ankiety w połączeniu z typowymi wypowiedzianymi głosami ludu. Wasza sprecyzowana opinia jest jasna: "fold", "check", "raise" itd. - po polsku; reszta - po angielsku. Albo ktoś ma wobec tego problemy z czytaniem ze zrozumieniem w ankiecie, albo nie wiem co ;). W każdym razie simoo poprawia ostatnie dwa arty, ja już poprawiłem kolejny, który (mam nadzieję) ukaże się lada dzień.

Jakbyście zmienili zdanie co do tłumaczenia, dajcie znać ;).

mrozny
PokerStrategist

w sumie nie zaglosowalem bo niby na co mam zaglosowac?

ktora opcja najbardziej odpowiada mojej ? :P 3?
wyrazilem swoje zdanie i z tego co czytam ten watek wiekszosc jest tego samego zdania, ale oczywiscie moge sie mylic jak beda konkretne opcje to zaglosuje a takie: tak, nie, czesciowo to moim zdaniem nic nie wnosza no bo co to znaczy czesciowo jak tylko podstawy to jest to opcja ktora popieram i na nia zaglosuje :)

czytam sobie wlasnie artykul i wtf? po co ktos tlumaczy slowo tight?

098799 Autor wątku
098799
Oldschool Grinder

Dla urozmaicenia pewnie, nie pamiętam. Poza tym fajnie dać komuś zupełnie nie znającemu angielskiego jakiś obraz sprawy raz na jakiś czas...

macromia
PokerStrategist

EEe tam, takie zwroty to nawet osoby nie znające angielskiego powinny znać :P

flogum
PokerStrategist

Original od macromia
EEe tam, takie zwroty to nawet osoby nie znające angielskiego powinny znać :P

Osoba grająca w pokera na poważnie w miarę możliwości powinna znać wszystkie zwroty więc to potwierdza tezę, że nie ma sensu tłumaczyć co najwyżej powinna odbyć się dyskusja jak powinny być poodmieniane aby jak najlepiej to brzmiało. Oczywiście to moje subiektywne zdanie.

Oleyy1
PokerStrategist

EEe tam, takie zwroty to nawet osoby nie znające angielskiego powinny znać

powiedzialbym nawet, ze kazdy grajacy w pokera powinien angielski znac (bardziej lub mniej, ale komunikatywnie). pomyslcie, ze zasiadziecie przy stoliku WSOP (a przeca taki jest nasz "ultimate goal", nieprawdaz??? :] ) i co? siedziec tam cicho?

098799 Autor wątku
098799
Oldschool Grinder

No to może przestać tłumaczyć arty? Skoro taka wola ludu...

(żart, jednak jeszcze jakieś wzięcie to ma)

Panadol
BlackMember

Tłumaczyc, tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć:);phehe Tylko bez pseudo zwrotów takich jak"callować, raisować, foldować" TO JEST STRASZNE:)!!! CZKEKAMY NA ARTYKUŁY Z PLATYNY Fixed Limit. POZDRAWIAM

Original od Panadol1
Tłumaczyc, tłumaczyć i jeszcze raz tłumaczyć:);phehe Tylko bez pseudo zwrotów takich jak"callować, raisować, foldować" TO JEST STRASZNE:)!!! CZKEKAMY NA ARTYKUŁY Z PLATYNY Fixed Limit. POZDRAWIAM

Spoko, w tym miesiącu będzie jeszcze jakiś art FL dla platyny.