Tak mnie natchneło, że teoria i eksperci to jedno a zachowania graczy (szczególnie na mikrolimitach) to często coś zupełnie innego.
Dlatego wpadłem na pomysł by przeprowadzić serię ankiet z tematem przewodnim: "blef czy monster"
Duża ilość odpowiedzi (w tym od graczy początkujących) da wszystkim sporo korzyści do wykorzystania w grze.
Moim zdaniem powinniśmy się skupić na mikrolimitach czyli od 0.01/0.02 do maksymalnie 0.25/050
Każda ankieta powinna zawierać przykładową rękę + flop/board i różne warianty licytacji z pytaniem.
Który wariant wygląda dla ciebie jako blef (i sprawdzisz/dojdziesz do SD) a który na monstera gdzie jesteś gotów spasować.
Dam jeden przykład:
0.05/0.1
masz pozycję i TT
dwóch limperów ty na buttonie dajesz raise do 0.50
flop 2 6 9 rainbow
1- check, check, ty bet, przeciwnik, raise, 1 fold. ty?
2- check, check, ty bet, przeciwnik all in, ty?
3 - all in, fold, ty ?
4 - bet, raise ty?
5 - bet all in, ty?
przykłady może powinny być lepiej opisane (stacki, statystyki, image) natomiast myśl przewodnia jest taka:
Chodzi o odczucie graczy z mikro limitów a nie opinie ekspertów z NL1000 że to klasyczny przykład na np. floating lub squeeze co oznacza np. słabość albo siłę.
Ja osobiście największy problem mam z donkowymi all inami gdzie nigdy nie wiem czy to blef z ch.. w karcie czy monster.
Jeśli np. 80% odpowiedzi przychyli się np. do wariantu, że to blef to pewnie warto jest to częściej sprawdzać. Natomiast jeśli 80% powie że sami tak graja monstery to pewnie lepiej tego nie sprawdzać przy stołach