Przejdź do forum
Pomysł na serię ank...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pomysł na serię ankiet.

2 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
564 Wyświetlenia

Tak mnie natchneło, że teoria i eksperci to jedno a zachowania graczy (szczególnie na mikrolimitach) to często coś zupełnie innego.

Dlatego wpadłem na pomysł by przeprowadzić serię ankiet z tematem przewodnim: "blef czy monster"

Duża ilość odpowiedzi (w tym od graczy początkujących) da wszystkim sporo korzyści do wykorzystania w grze.

Moim zdaniem powinniśmy się skupić na mikrolimitach czyli od 0.01/0.02 do maksymalnie 0.25/050

Każda ankieta powinna zawierać przykładową rękę + flop/board i różne warianty licytacji z pytaniem.

Który wariant wygląda dla ciebie jako blef (i sprawdzisz/dojdziesz do SD) a który na monstera gdzie jesteś gotów spasować.

Dam jeden przykład:

0.05/0.1
masz pozycję i TT
dwóch limperów ty na buttonie dajesz raise do 0.50
flop 2 6 9 rainbow
1- check, check, ty bet, przeciwnik, raise, 1 fold. ty?
2- check, check, ty bet, przeciwnik all in, ty?
3 - all in, fold, ty ?
4 - bet, raise ty?
5 - bet all in, ty?

przykłady może powinny być lepiej opisane (stacki, statystyki, image) natomiast myśl przewodnia jest taka:

Chodzi o odczucie graczy z mikro limitów a nie opinie ekspertów z NL1000 że to klasyczny przykład na np. floating lub squeeze co oznacza np. słabość albo siłę.

Ja osobiście największy problem mam z donkowymi all inami gdzie nigdy nie wiem czy to blef z ch.. w karcie czy monster.

Jeśli np. 80% odpowiedzi przychyli się np. do wariantu, że to blef to pewnie warto jest to częściej sprawdzać. Natomiast jeśli 80% powie że sami tak graja monstery to pewnie lepiej tego nie sprawdzać przy stołach :)

1 odpowiedź
bastian081
PokerStrategist

Ja gram na mikrolimitach i spotkałem zawodników którzy reraisują na flopie z drawem do koloru lub strita, wielu top parę traktuje jako monstera i wchodzi z czymś takim all in nawet z niskim kickerem. Ja myślę jednak, że ważniejsze od wyników ankiety są jednak ready na przeciwnika bo mimo że to mikrolimity to zdarzają się zarówno mocne TAGi jak i kompletne fisze. Co do opisanej przez Ciebie sytuacji do zauważyłem też że wielu graczy limpuje niskie pary ale sprawdzają gdy ktoś podbije pre flop. Ja gracza loose obstawiałbym na top parę a gracza tight na seta. Na takim boardzie ktoś może też sprawdzać czy nie masz np. AJ+ i nie robisz po prostu C-bet z nie trafionym flopem.

Ja bym tu zagrał call na flopie i na turnie check i na bet przeciwnika w zależności od wysokości podbicia call/fold. Ja gram na 1/2 i 2/4 i zauważyłem że wiele osób z układem lepszym niż top para robi wyższe bety niż zazwyczaj np. z top parą 1/2 - 2/3 puli a z setem wzwyż o 3/4 do całej puli.