Przejdź do forum
Ogólnie o ortografi...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Ogólnie o ortografii + dysleksja ;)

39 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
3,026 Wyświetlenia
damianpat
BlackMember

Czytając o porzeczkach przyszło mi coś do głowy, niektórzy z nas, którzy cierpią na dysleksję mogą mieć niezawinione problemy z ortografią
by ochronić ich przed niepotrzebnymi komentarzami, myślę, że warto by było, by oni o tym napisali w swojej stopce- jest to ten tekst, który wyświetla się na dole

może to być np.: "przepraszam za ortografię-mam dysleksje" nie byłoby to oczywiście przyzwolenie na pisanie z błędami, lecz po prostu były by one bardziej tolerowane...

Dla niezorientowanych dysleksja jest zaburzeniem pracy mózgu, które utrudnia używanie poprawnych form ortograficznych, ponoć można jakoś z tym walczyć, ale mam kumpla, u którego nie przynosi to zbyt dużych rezultatów i dla którego każdy wyraz niesie dylematy, choć jest bardzo madry etc

Ja mam dysgrafie, mature pisalem na kompie, wiec znam problem, podobnie jest zreszta z Panadolem, na szczescie nie mam dysleksji, choc pewne problemy zawsze mialem, z ą, ę, ale już sie chyba wyleczyłem
piszę pisze tą tę, etc...

Pozdrawiam ;) i mam nadzieje, że nikt nie bedzie tego wykorzystywał niepotrzebnie, po prostu uważam, że śmianie się z kogoś, kogo przypadłość jest niezawiniona jest nieeleganckie

O ile pamiętam, to nie wiadomo dokładnie skąd się bierze dysleksja, możliwe, że np. powoduje ją to, że w mózgu jedna półkula nie zaczyna dominować nad drugą, ponieważ jeśli chodzi o pewne czynności, takie jak pisanie, mówienie, czy czytanie, to w pewnym wieku półkula się specjalizuje, tzn tylko jedna odpowiada za daną rzecz ;)

38 odpowiedzi
Qsypal
BlackMember

Osobom, które maja problemy z ortografią, polecam ściągnąć i używać firefoxa. Automatycznie będzie wychwytywał i zaznaczał błędy ortograficzne, więc będziecie mogli w łatwy sposób się poprawiać :)

Rodrigo1988
Oldschool Grinder

Mój wykładowca z logiki kiedyś powiedział takie słowa że " kiedyś kogoś takiego nazywało się osłem a teraz dyslektykiem" Koleś nie jest głupi bo jest właścicielem jednej z najpotężniejszych w Polsce Kancelarii Prawnej i wybitnym specjalistą właśnie z logiki więc na języku się zna.
Wiesz to jest tak że może się zdarzyć że ktoś ma problemy psychiczne ale sądzę że 98% ludzi którzy mówią że są dyslektykami są osłami.
Kiedyś jak chodziłem do Gimnazjum to wychowawczyni sama doradzał żeby nas rodzice zapisali do poradni i żebyśmy uzyskali zaświadczenia o dyslekcji i czym tam się da żeby tylko mieć te dodatkowe pół godziny na egzaminie i lżejsze ocenianie z Polskiego i potem 20 osób zrobiło sobie zaświadczenia choć raczej nikt z tych ludzi nie cierpiał na tą przypadłość.

bebek
Poker Player

damianpat napisał
Czytając o porzeczkach przyszło mi coś do głowy, niektórzy z nas, którzy cierpią na dysleksję mogą mieć niezawinione problemy z ortografią
by ochronić ich przed niepotrzebnymi komentarzami, myślę, że warto by było, by oni o tym napisali w swojej stopce- jest to ten tekst, który wyświetla się na dole

może to być np.: "przepraszam za ortografię-mam dysleksje" nie byłoby to oczywiście przyzwolenie na pisanie z błędami, lecz po prostu były by one bardziej tolerowane...

Dla niezorientowanych dysleksja jest zaburzeniem pracy mózgu, które utrudnia używanie poprawnych form ortograficznych, ponoć można jakoś z tym walczyć, ale mam kumpla, u którego nie przynosi to zbyt dużych rezultatów i dla którego każdy wyraz niesie dylematy, choć jest bardzo madry etc

Ja mam dysgrafie, mature pisalem na kompie, wiec znam problem, podobnie jest zreszta z Panadolem, na szczescie nie mam dysleksji, choc pewne problemy zawsze mialem, z ą, ę, ale już sie chyba wyleczyłem
piszę pisze tą tę, etc...

Pozdrawiam ;) i mam nadzieje, że nikt nie bedzie tego wykorzystywał niepotrzebnie, po prostu uważam, że śmianie się z kogoś, kogo przypadłość jest niezawiniona jest nieeleganckie

O ile pamiętam, to nie wiadomo dokładnie skąd się bierze dysleksja, możliwe, że np. powoduje ją to, że w mózgu jedna półkula nie zaczyna dominować nad drugą, ponieważ jeśli chodzi o pewne czynności, takie jak pisanie, mówienie, czy czytanie, to w pewnym wieku półkula się specjalizuje, tzn tylko jedna odpowiada za daną rzecz ;)

:)

Thorek
Oldschool Grinder

bebek no comment....

Anyway dysleksja to powazna choroba, ktora dotknela 70% mlodziezy XXI wieku. ;[

SamRadziwill
Elite Grinder

Muszę to tutaj napisać, bo porzeczka została zamknięta... Przecież to był świetny topic, nie zdążyłem się w nm jeszcze rozwinąć:D

A tak a propos tematu: dysleksję z tego co wiem, mogą mieć ludzie o naprawdę nieprzeciętnej inteligencji i nie chcę nikogo obrażać.. Ale o ile w "pisaninie" typu wypracowanie z polskiego można kilka błędów zrobić, to jednak na necie jest tak wiele narzędzi, które pozwolą tego uniknąć, że aż się nie godzi ich robić;)

bebek
Poker Player

Thorek napisał
bebek no comment....

Anyway dysleksja to powazna choroba, ktora dotknela 70% mlodziezy XXI wieku. ;[

????

Ja się z nikogo absolutnie nie śmieję i nie mam takiego zamiaru.

Damianpat napisał że miał problemy z ą ę i że już się chyba z tego wyleczył.

po prostu zaznaczyłem w tekście gdzie powinno być właśnie to ą ę.

Jeśli kogoś to uraziło to przepraszam.

Pozdrawiam

bMh
bMh
Oldschool Grinder

Ja w to nie wierze... Tzn dla mnie nie ma czegos takiego jak dysleksja. Moim zdaniem to lenistwo albo cos w tym stylu. Oczywiste jest ze moge sobie nie zdawac sprawy z tego poniewaz mnie to nigdy nie dotknelo. Moja polszczyzna jest w miare poprawna

damianpat Autor wątku
damianpat
BlackMember

bebek dzięki stary ;)ale to tylko moja leniwość, co tylko w tym wypadku potwierdza powyższą tezę, mi chodzi o chorobę nie o leniwość, nawet jeśli 80%poradni robi to bez podstaw, to pozostaje te 20%
poza tym trudno mówić, czy to źle czy dobrze, ja bez komputera nie napisałbym wypracowania swojego życia, za które dostałem 98% ;)
takie proste rzeczy potrafię
ale nie zawsze chcę mi się alta wciskać, kiedy piszę teksty, bo to strasznie spowalnia pisanie, czasem żałuję, że mamy te małe pierdółki
anyway thx for help ;)

bMh rozumiem Twoje podejście jest dosyć częste, ale wiesz mi, że z medycznego punktu widzenia to jest możliwe, tak samo jak np. synestezje ;)słyszenie kolorów etc...

ja jak pisze, robię to obiema rękoma bez patrzenia w monitor i te ą, ę spowalniają wszystko o jakieś 10%, strach pomyśleć ile bym więcej zarabiał tłumacząc ;)

a teraz pytanie na poważnie, sądzicie, że moja inicjatywa jest chybiona i wątek do skasowania?

po prostu pomyślałem o kimś, kto mógłby zostać członkiem naszej społeczności, a wyśmiany obrazić się

co do takich chorób jak dysleksja ADHD, etc to są dwie szkoły, jedna, że to się zwiększa bo żyjemy w paskudnych czasach, druga, że zawsze były, tylko teraz je wykrywamy

anyway coś jest na rzeczy skoro kobietom w ciąży szkodzi praktycznie wszystko, podróż maluchem, koleją podmiejską- drgania etc
profesor opowiadał nam historię, że jego znajoma w zaawansowanej ciąży chciała wybrać się w długą podróż maluchem i sami rozumiecie maluch plus stan polskich dróg, i że teraz dziecko ma problemy z koncentracją ADHD etc...

myślę, że może szkodzić więcej rzeczy, z których nie zdajemy sobie sprawy, drgania, dźwięki o niskich częstotliwościach etc

bebek
Poker Player

damianpat napisał
bebek dzięki stary ;)ale to tylko moja leniwość
takie proste rzeczy potrafię
ale nie zawsze chcę mi się alta wciskać, kiedy piszę teksty, bo to strasznie spowalnia pisanie, czasem żałuję, że mamy te małe pierdółki
anyway thx for help ;)

bMh rozumiem Twoje podejście jest dosyć częste, ale wiesz mi, że z medycznego punktu widzenia to jest możliwe, tak samo jak np. synestezje ;)słyszenie kolorów etc...

no chociaż Ty zrozumiałeś że nie miałem nic złego na myśli:)

Pozdrawiam

damianpat Autor wątku
damianpat
BlackMember

no pewnie, że nie ;)przy okazji ukarałeś moją leniwość ;)

crixon
PokerStrategist

Ja mam dysleksję ale chyba jakoś strasznie nieogarniętych błędów nie robię.

Pozdrawiam

damianpat Autor wątku
damianpat
BlackMember

jest poprawnie ;)
ale możesz wpisać sobie w stopkę...

Bielanek
BlackMember

Rodrigo1988 napisał
Mój wykładowca z logiki kiedyś powiedział takie słowa że " kiedyś kogoś takiego nazywało się osłem a teraz dyslektykiem" Koleś nie jest głupi bo jest właścicielem jednej z najpotężniejszych w Polsce Kancelarii Prawnej i wybitnym specjalistą właśnie z logiki więc na języku się zna.
Wiesz to jest tak że może się zdarzyć że ktoś ma problemy psychiczne ale sądzę że 98% ludzi którzy mówią że są dyslektykami są osłami.
Kiedyś jak chodziłem do Gimnazjum to wychowawczyni sama doradzał żeby nas rodzice zapisali do poradni i żebyśmy uzyskali zaświadczenia o dyslekcji i czym tam się da żeby tylko mieć te dodatkowe pół godziny na egzaminie i lżejsze ocenianie z Polskiego i potem 20 osób zrobiło sobie zaświadczenia choć raczej nikt z tych ludzi nie cierpiał na tą przypadłość.

Sorry, że to napiszę, ale jeżeli nie znasz się na czymś to po prostu się nie wypowiadaj. Jeżeli Twój wykładowca chciał, abyście zrozumieli jego słowa tak jak Ty je zrozumiałeś to nie jest mądry. Jest głupi, jeżeli myśli, że ma większą wiedzę w tej dziedzinie niż doktorzy medycyny... :) Choć jestem przekonany, że mówił to bardziej w sensie rozwoju naszej cywilizacji, kiedyś nazywano ludzi osłem, a teraz odkryto, że to nie jest lenistwo tylko choroba. Tutaj nie obchodzi nikogo źle działająca służba wystawiająca zaświadczenia o chorobie, lecz większa tolerancja dla tych ludzi, a raczej uświadomienie innych o takowym fakcie. Nie zrozum mnie źle, nie chcę Cię atakować. Mam nadzieję, że mnie rozumiesz. Pozdrawiam

A moim zdaniem dysleksja to nie powód do tego żeby się usprawiedliwiać na forach dyskusyjnych itp. Zawsze można wklepać napisany tekst do worda lub temu podobnych rzeczy, albo po prostu korzystać z firefoxa (ja tak robię), jeśli się tego nie robi to widocznie z lenistwa.

Pozdrawiam
Arek

Mam dysleksję i dysgrafię od podstawówki.
Na szczęście uczyli mnie "ciemnogrodzcy" i nietolerancyjni nauczyciele i już umiem pisać po polsku..

Czy mam się zgłosić na jakąś terapię?

Edit: ten post był edytowany nie z powodu błędów ;]

PS. przepraszam, ale mam taki odruch.. to silniejsze ode mnie
za www.sjp.pwn.pl

"Wyszukiwanie: „leniwość”

Nie znaleziono haseł spełniających podany warunek."
:*

damianpat Autor wątku
damianpat
BlackMember

chciałem dobrze, ale widać, że nie podoba Wam się temat i wydaje sie niepotrzebny, a nawet szkodliwy
To Wasze forum
mam go usunąc?

nie usuwaj- po co "cenzurować" ;]

damianpat Autor wątku
damianpat
BlackMember

bo sam go założyłem ;)
i bo takie są obowiązki moderatora...

wnoszę o pozostawienie wątku. A nóż się komuś przyda.