Przejdź do forum
Błędy w artykułach ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Błędy w artykułach (literówki, orty, językowe itd.)

17 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
2,943 Wyświetlenia

Z uwagi na to, że ze względów oczywistych postanowiłem, że w najbliższym czasie (głównie jednak po sesji) postaram się zapoznać ze wszystkimi artykułami (na które pozwoli status, ale i on ulegnie poprawie :)) sekcji NL (i nie tylko), pozwoliłem sobie założyć ten oto temat, w którym będę zamieszczał wyłapane w trakcie czytania "kłujące" błędy.

Nie robię tego, żeby coś komuś wytknąć, ale żeby ktoś, kiedyś czytając te artykuły nie pomyślał w taki sposób jak mnie się to często zdarza: "Czy ktoś, kto pisze 'rzółw' mógł napisać coś mądrego?". Liczę, że moje uwagi przeczyta kto trzeba i błędy będą poprawiane :)

Czas na 1. artykuł.

Psychologia i dydaktyka -> Srebro -> "TILT: bad beaty i wariancja"

Strona 1:

Ostatni akapit, 3. wiersz:
"...obniży się prób pobudliwości..."

2 akapit w drugim podtytule, ostatnie zdanie:
"To prowadzi do wielu nieporozumień podczas próby ogarnięcia zrozumienia tematu." - słowo "ogarnięcia" średnio tu pasuje, imho jest zbędne.

Strona 2:

2. akapit:
maraZmie, a nie maraŹmie

Strona 3:

2. akapit, ostatnie zdanie:
"zająciem" "któe"

3. akapit, 2. zdanie:
"codzinennych"

4. akapit, 1. zdanie:
"reguralnie"

ostatni akapit, 3. zdanie:
"aktywnośći"

ostatni akapit, przedostatnie zdanie:
"wierchołek"

Strona 4:

Podtytuł - brakuje spacji przed myślnikiem

2. podtytuł, 1. akapit, 1. zdanie:
"uczy" - powinno być "oczy"

2. akapit:
Brakuje słowa "sobie" po "Nie wyobrażaj"

Strona 5:

2. "ptaszek":
"kryzysowym" - powinno być "kryzysowymi"

12 błędów i dużo i mało :)

Z uwagi na to, że pierwsza odpowiedź w tym temacie będzie pewnie zawierać formułkę w stylu: "Do raportowania błędów masz odpowiedni panel koło każdego artykułu" postanowiłem oszczędzić komuś pisania posta i odpowiedzieć już teraz:

Wiem, ale:
1) Lubię mieć pewność, że jeśli coś piszę, to ktoś to przeczyta
2) Gromadząc te wpisy w jednym temacie, będę (wszyscy będą mogli) sprawdzić czy błędy są poprawiane (inaczej szybko uleciałoby mi z głowy o jakich artykułach pisałem)
3) Myślę, że ten temat jakoś okrutnie nie zaśmieci forum i może tu sobie leżeć

Pozdrawiam (zwłaszcza moderatora [czy kto tam jest za to odpowiedzialny] któremu przypadnie zaszczyt poprawiania błędów wychwyconych przez upierdliwego usera :P)

16 odpowiedzi
damianpat
BlackMember

Okej poprawione
Dziękuje za uwagi
Jestem wściekły bo naprawdę przykładałem się do tego tekstu, sprawdzałem go w nieskończoną ilość razy
Był strasznie trudny

Jak ogólne wrażenia? Podobało się?

Pozdrawiam ;)

bMh
bMh
Oldschool Grinder

Damian nawet jakbys przeczytal artykul 100 razy to nie wylapiesz swoich bledow. Wiem to ze swojego redaktorskiego doswiadczenia. Takie bledy mozna odszukac jesli dajmy na to we wtorek przetlumaczyles artykul to siadajac do niego dzisiaj i czytajac powoli zdanie po zdaniu bedziesz w stanie znalezc swoje potkniecia.

Najlepiej jest oczywiscie jesli ktos, kto nie mial stycznosci z danym tekstem wezmie sie za jego korekte, a jeszcze lepiej jest jesli wezma sie za to dwie osoby tak jak to dziala w prawdziwych redakcjach gdzie autor tekstu przesyla go do korektanta a tamten nastepnie po naniesieniu poprawek przesyla go jeszcze do nastepnego i taki tekst jest jeszcze weryfikowany przez naczelnego. Tak to dziala w prawdziwych redakcjach, gdzie mialem okazje wspolpracowac z pewnymi ludzmi.

jkramer wez sobie lepiej jakis filmik obejrzyj (nawet niekoniecznie pokerowy :D ) zamiast przegladac arty ktorych nikt nie czyta

damianpat
BlackMember

To ja też będę chamski
Jakbyś czytał, to nie miałbyś ciągle brązowego statusu ;)

Pozdrawiam

TheNaturat
PokerStrategist

damianpat napisał
To ja też będę chamski

Pozdrawiam

Status nie świadczy o umiejętnościach gracza
Pod względem bonusów PokerStrategy zostaje daleko w tyle za konkurencją, więc nic dziwnego że wiele osób gra na kontach przypisanych do innych witryn - uważam że każdy, nawet początkujący gracz jeżeli trochę się przyłoży może złoto wyrobić spokojnie.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

damianpat napisał
To ja też będę chamski

Pozdrawiam

Popatrz, a ja myślałem, że status bierze się od grania na platformach partnerskich, a nie od czytania artów :P :P :P

Macias09
Oldschool Grinder

JKramer zauwazylem, ze w co drugim temacie jest twoj post gdzie cytujesz kogos wylapujac jego blad w tekscie, ortograficzny stylistyczny czy jakikolwiek inny. Dziwny sposob sobie wybrales na zaistnienie na forum. Jak zobaczylem ten temat bylem pewien, ze to wlasnie ty go zalozyles. Podziwiam twoje zaangazowanie w tropieniu drobnych, nieistotnych literowek w artach i w wypowiedziach innych forumowiczow, powinienes dostac jakis medal za to :/

edited by Damian: bez przesady ;)

damianpat
BlackMember

Nie zgadzam się z przedmówcą
Bardzo dobrze, że chce nam pomagać, nie oczekując nic w zamian
Wystarczy zobaczyć wczorajsze newsy, JKramer pomagał mi wyszukując błędy

Cieszy mnie to, że dla części z Was literówki są nie istotne
prywatnie jestem takiego samego zdania
ale jako pracownik PokerStrategy i ktoś, komu jakość firmy leży na sercu zmuszony jestem docenic ta inicjatywe z dwojakich względów

poprawia jakość materiałów na stronie
skłania twórców do dbania o jakość

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

krejzlol napisał
jkramer wez sobie lepiej jakis filmik obejrzyj (nawet niekoniecznie pokerowy :D ) zamiast przegladac arty ktorych nikt nie czyta

Są ludzie, którzy potrafią się uczyć korzystając z liter, a nie tylko z obrazków. Zajmij sie tyraniem umysłowych fishy, a nie udzielaniem rad mnie - bo tu akurat źle trafiasz :)

Janosikgdy napisał
Popatrz, a ja myślałem, że status bierze się od grania na platformach partnerskich, a nie od czytania artów

Damian ma sporo racji - na NL10 złota nie ugrasz (jak się uprzesz, to wszystko się da, ale pytanie jakim kosztem). Im więcej umiesz, tym wyżej grasz, tym łatwiej zdobyć Ci status. Oczywiście - krejzol może grać NL1000, a nie mieć przypisanego konta :)

Macias09 napisał
JKramer zauwazylem, ze w co drugim temacie jest twoj post gdzie cytujesz kogos wylapujac jego blad w tekscie, ortograficzny stylistyczny czy jakikolwiek inny. Dziwny sposob sobie wybrales na zaistnienie na forum. Jak zobaczylem ten temat bylem pewien, ze to wlasnie ty go zalozyles. Podziwiam twoje zaangazowanie w tropieniu drobnych, nieistotnych literowek w artach i w wypowiedziach innych forumowiczow, powinienes dostac jakis medal za to :/

I? Poza sporych rozmiarów konfabulacją nie zauważyłem nic konkretnego/nadającego się do dyskusji.

Przy artach współpracuję z Damianem - za jego zgodą.
Błędy w artykułach, które czytam zgłaszam. Gdyby nie było to potrzebne, to chyba twórcy strony nie umieściliby opcji raportowania błędów.

Macias09
Oldschool Grinder

I dobrze zauwazyles bo spostrzegawczosc to twoj niewatpliwy atut. Ja nie mam zamiaru wdawac sie z toba w dyskusje na kilka stron, tylko napisalem co mysle.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Macias09 napisał
I dobrze zauwazyles bo spostrzegawczosc to twoj niewatpliwy atut. Ja nie mam zamiaru wdawac sie z toba w dyskusje na kilka stron, tylko napisalem co mysle.

Cóż... śledzę ten temat od więcej niż 30 minut i nadal nie znalazłem sharka - kto wie co to znaczy? :D
Dobra, styka tego OT - za kilka dni następny artykulik.

diablik7
PokerStrategist

JKramer napisał
Dobra, styka tego OT - za kilka dni następny artykulik.

Nie "styka" tylko "wystarczy" :] ;)

Tak na serio, mysle, ze dobrze, ze wychwytujesz bledy w artach. O to chodzi na tym forum ("Ogolny feedback...")

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

FL -> Basic -> Przed flopem - pierwsza runda licytacji

1. Strona:

2. akapit, 2. wiersz - jest "tych samych poziomie", powinno być "tych samych poziomach" (ewentualnie 'tym samym poziomie')
4. akapit, 4 wiersz - zbędny przecinek "czy te karty są dobre, czy nie"

2. Strona:

Nad grafiką z pozycjami - fragment do przetłumaczenia. Aby określić swoją pozycję, you start at the current dealer (Button) and count the seats between you and him counter-clockwise. Take a look at the following chart:

3. Strona:

1. "ptaszek" - jest "starową", powinno być "startową"

6. Strona:

1. akapit, 2. wiersz - brakuje przecinka przed "a tabela SHC..."
2. akapit, 1 wiersz - jest "artykukle", powinno być "artykule"

7. Strona:

Pytanie 4. - jest "któe", powinno być "które"
Pytanie 7. - jest "ne", powinno być "nie"
Pytanie 8. - jest "ne", powinno być "nie"

W pytaniach 7, 8, 9, 10 gdzie mowa o konkretnych rękach, lepiej wyglądałoby wrzucenie ich symboli w nawiasy, np. (A9s), a nie różne kombinowanie z przecinkami - ale to taka pozakonkursowa uwaga ;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

FL -> Basic -> Ocena układu kart na flopie

1. Strona:

1. akapit, 2. wiersz - jest "pierszwe", powinno być "pierwsze"
2. akapit, 2. wiersz - jest "nazuwamy", powinno być "nazywamy"

W 1. i 2. akapicie należy sprawdzić interpunkcję, kilka przecinków jest chyba zbędnych.

"niegotowe ręce / drawy", 1. wiersz - zbędny przecinek po "Na przykład"

Na końcu strony fragemnt do przetłumaczenia - These will ultimately decide how you play, so you should just memorize these.

2. Strona:

3. akapit, 1. wiersz - jest "Pojedyńcze", powinno być "Pojedyncze"
3. akapit, 1. wiersz - jest "rónież", powinno byc "również"
3. akapit - "...gotowych rąk. Ale tylko..." - powienien być przecinek, a nie kropeczka

"NAJWYŻSZA PARA", 2. akapit, 1. wiersz - zbędny przecinek po "Na przykład"

"OVERPAIR" - jest "żadne", powinno być "żadna"

3. Strona:

OESD powinno być wyróżnione jako nagłówek tak samo jak pozostałe drawy.
4. wiersz w "OESD" - jest "ukłądu", powinno być "układu"

"PODWÓJNY GUTSHOT", ostatni wiersz - jest "sama", powinno być "samą"

4. Strona:

1. akapit, 1. wiersz - jest "żadko", powinno być "rzadko"

"Podsumowanie", 3. wiersz - zbędny przecinek przed "Z czasem..."
2. "ptaszek" - jest "niekpompletna", powinno być "niekompletne"
Ostatni akapit, 1. wiersz - "Jest" powinno być napisane z małej litery
Ostatni akapit, ostatni wiersz - zbędna spacja przed przecinkiem

5. Strona:

Pytanie 4. "Masz najwyższą parę - parę króli. Na stole leżą dwie damy. Czy to jest układ określany jako two pairs?"
Odpowiedź - "nie"

Fragment artykułu:
"Czym innym są dwie pary określane jako two pairs - kiedy jedna z par jest parą leżącą na stole (w związku z czym każdy ma tę parę)."

Dostrzegam tu pewną sprzeczność...

Pytanie 5. - brakuje napisu "Pytanie 5:"

Pytanie 9. - brakuje napisu "Pytanie 9:"

damianpat
BlackMember

Przejrzałem Twój chytry plan
Specjalnie wyłapujesz błędy, żeby dostać uprawnienia do sprawdzania artykułów w CMSie
Ale Simoo łatwo nie pęka, musisz się bardziej postarać

Pracuj, pracuj, będziesz miał mniej na później

Pozdrawiam

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

damianpat napisał
Przejrzałem Twój chytry plan
Specjalnie wyłapujesz błędy, żeby dostać uprawnienia do sprawdzania artykułów w CMSie
Ale Simoo łatwo nie pęka, musisz się bardziej postarać

Pracuj, pracuj, będziesz miał mniej na później

Pozdrawiam

To przejrzyj dokładniej, tak naprawdę chodzi o... no właśnie - o co chodzi? Ticket dla zwycięzcy jak juz wygryzę ze stanowiska Jacka... ups ;)

P.S. Ja nie będę pokazywał palcem kto najbardziej chce, żebym miał dostęp do CMSa :D
P.S.2. Won spamerze! ;)