Siema, mam pytanie , jestem w trakcie czytania o zasiegach i equity ,dokladnie ostateczne sprawdzenie, czego wkoncu uzywac podczas gry tego czy pot odds ?? czy zamiennie ??? bo juz sie troche pogubilem ...
Cześć.
Pot odds oraz equity to dwie różne rzeczy. Najprościej rzecz ujmując pot odds stosunek pomiędzy potencjalną wygraną, a kosztem, który ponosisz. Przykład: pula 1 $, Twój przeciwnik stawia zakład 0,50 $, czyli w puli jest razem 1,5 $, Twoje pot odds wynoszą więc [wielkość puli : koszt sprawdzenia] = [1,5 $ : 0,50 $] = 3 : 1.
Equity natomiast, określa część puli, która matematycznie należy do Ciebie. Przykład: w puli znajduje się 1 $ i masz 50% szans na wygranie puli to zgodnie z prawdopodobieństwem Twoje equity wynosi 0,5 $.
Może Ci się przydać to zdanie:
Podczas gdy odds i pot odds pomagają określić, czy sprawdzenie w danej sytuacji jest opłacalne, obliczenia udziałów w puli pomagają stwierdzić, jak dany ruch wpłynie na naszą dochodowość. Dzięki tym obliczeniom gracz może wybrać najkorzystniejsze w danej sytuacji zagranie.
Pozdro!
Troche zle sprecyzowalem ,chodzilo mi jaka jest roznica pomiedzy stosunkiem pot odds do oddsow a "Wymagane equity = koszt sprawdzenia / (wielkość puli + koszt sprawdzenia)"
Napisane przez Bullock89
Mam za to inne pytanie: czemu w zasięgu CO nie uwzględniamy As9s skoro na flopie jest 9h i czemu nie uwzględniamy Ts9s i 9s8s skoro jest to stół short-handed? Wtedy equity wzrośnie. Rozumiem, że nie możemy zakładać jak największego equity jakie nam by pomogło, bo możemy się przejechać, ale chyba CO chętniej wrzuci $ do puli jak ma dodatkowo parę 9 i dodatkowo z początku flushdraw.
W przykładzie masz napisane AIR - NIETRAFIONE DRAWY DO KOLORU, czyli drawy bez pary. W przypadku A♠:9♠:, T♠:9♠: i 9♠:8♠: miałbyś parę z drawem do koloru, a przykładzie są uwzględnione tylko drawy bez pary ze stołu.
Chociaż mnie też zastanawia czemu nie uwzględniono A♠:9♠:, a A♠:4♠: już tak. A♠:4♠: na turnie jest już drawem z parą, więc nie jest to air, ale zakładam, że chodziło o nietrafione drawy do koloru z flopa.
No i gdyby dorzucić do zasięgu T♠:9♠: i 9♠:8♠: to w przykładzie z A♠:Q♣: equity wynosiłoby 32%, czyli sprawdzenie znowu byłoby opłacalne
Witam,mam pytnie odnośnie działu: Zasięgi i equity (4): Equity: Ostateczne sprawdzenia
-jak wyliczyć ilość możliwych kombinacji i eqiuty Villaina(stack 1600) na CO oraz HeroBB (stack 1600),gdy załóżmy do mojego 3beta przeciwnik callował ,
blindy 10/20
Villain open reise za 40,Hero reises 120,Vilain call
FLOP KcTd8c,
PULA 270
Hero bet 150,Villain reise 400,Hero?
wykluczam u niego AA,KK,bo call'ował do 3beta, ja mam na ręku JcTc
,obstawiam Villaina na zakres typu:QQ-66,ATs+,AQo+,KTs+,QJs,KQo
ile kombinacji mają Villain-Hero i eqiuty?
I drugi przykład,pula 35 na stole AsTc6s3d9c Villain all-in za 40,Hero(35 stack) na ręku 9s6c,co robi Hero?
obstawiam Villaina na A2s+,ATo+,JJ-22,KTs+QJs,KJo+
ile kombinacji ma Villain-Hero i jakie eqiuty?
Jeśli ktoś może,to prośba o rozpisanie liczenia kombinacji,pzdr:f_drink:
https://polska.pokerstrategy.com/poker-software-tools/
ściągnij program Equilab się się pobaw - equity policzysz, a ilość kombinacji tam zobaczysz oraz zrozumiesz jak to samemu na szybko policzysz