Przejdź do forum
tracę majątek na bl...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

tracę majątek na blindach :(

25 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
2,372 Wyświetlenia

wszystko zaczęło się od przejścia na PokerHeaven... stoliki są 5max często gra się w 4. Na początku założyłem sobie, że na blindach będę grał agresywniej niż na PokerStars. Może przesadziłem? Jak zatamować wyciek kasy przez blindy?

Uploaded with ImageShack.us

Stawki nl50... może stoliki 5max są nie dla mnie?

Odpowiedz
Cytat
24 odpowiedzi
czak2

Masz całkiem normalny winrate z tych pozycji może z SB masz troche niski ale z BB masz bardzo dobry.

Zauważ że jeżeli będziesz foldował 100% z SB czy BB to na starcie masz już ze SB -50bb/100 a ze BB -100bb/100 poprzez to że wpłacasz blindy. Przyjmuje się że z SB wszystko poniżej -20bb/100 jest dobrym wynikiem a z BB wszystko poniżej -40bb/100 jest dobrym wynikiem.

Bardziej co bym się martwił w twoim przypadku to o to że nie masz pojęcia co to pozycja i jak ją wykorzystywać. Masz taki sam PFR z MP-BTN i bardzo niski winrate z BTN na którym powinieneś wygrywać większość twoich $$,

Odpowiedz
Cytat
sz3sz

pfr 17% BU
ty w ogole stealujesz ?

Odpowiedz
Cytat
insanepro

PFR to nie to samo co Raise 1st

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

nie rozumiem przeciez na stole 5max wplacam bb raz na 5 rozdan czyli w 100rozdaniach 20 razy co daje -20bb/100hands a sb -10bb/100hands?

Odpowiedz
Cytat
BigSzu

"Look at positional stats in PokerTracker or Holdem Manager and you will find that you’re actually losing money in the blinds. The amount is probably a little more than you would like. This is the fate that most, if not all, poker player share because it’s very difficult to win money playing pots out of position. It’s difficult to extract value from your strong hands, and your range is more faced-up. You also give your opponent more information regarding the strength of your hand than vice versa"

"The Poker Blueprint"

Także tutaj wydaje się ok, ael skoro już wkleiłeś staty to weź pod uwagę to co Ci napisał czak2. Poluźnij BU, bo to tam jest twój proft.

Odpowiedz
Cytat
czak2

Napisane przez ThomasTheKing
nie rozumiem przeciez na stole 5max wplacam bb raz na 5 rozdan czyli w 100rozdaniach 20 razy co daje -20bb/100hands a sb -10bb/100hands?

To są staty pozycyjne czyli jak masz 6270rak z SB to znaczy że tyle razy wpłacałes mała ciemna czyli pasując 100% czasu miał bys -50bb/100.
Jeżeli chcesz popracować np nad grą na BTN to robisz tak:
Wejdz w filtry ostatnia zakładka zaznaczyć VPIP-True i w pierwszej zakładce tam gdzie masz position zostaw tylko BTN. W tym momencie masz wyfiltrowane wszystkie ręce które rozgrywałeś na BTN wrzucając jakiekolwiek pieniądze do puli.

Następnie wchodzisz na Leak Buster - Pre Flop i tutaj wszystko powinno być na zielono jeźeli masz coś na czerwono to masz już pierwszy leak nad którym możesz pracować. Największy winrate powinieneś mieć vs 1Limper potem Unopened.

Następnie wejdź w Hand Grupings i tutaj masz bardzo dobrze pokazane na jakich rękach zarabiasz a na jakich tracisz. Oczywiście wszytsko powinno być na zieliono jeżeli nie jest to masz już miejsce do pracy nad rękoma na których tracisz.

Łącząc te 3filtry z innymi możesz zobaczyć obraz swojej gry i jak radzisz sobie w poszczególnych spotach i gdzie tracisz kase czy też zarabiasz.

Odpowiedz
Cytat
marinero36

Palisz kase cbetem, zobacz jak duży masz gap między cbF i cbT, na pewno Cie exploitują

Odpowiedz
Cytat
insanepro

Czak, masz jakiś pomysł czemu mam taką dziwną tendencję w bb/100 jeśli chodzi o pozycje?

Co prawda gram tylko chwilę ten limit i na poprzednich tendencyjnie wygląda normalnie tzn. BU najwięcej bb/100 a blindy ratowanie minusa.

Trochę zmieniłem grę na nowym limicie i sam nie wierzyłem gdy z ciekawości sprawdziłem wczoraj, że BU mam b/e w zasadzie.

Pomyślałem, że tracę winrate na super luźnym callowaniu 3betów IP do resteal'a ale z tego co widzę mam fold 3bet 56% do tego 6.7% 4beta. Chociaż 56% z tego co ja tam otwieram to będzie sporo (steal BU - 50%) :facepalm:
Jeszcze nie wrzuciłem filtra o którym wspomniałeś ale jednak trochę to idzie w złą stronę.

//Edit dałem większy wycinek

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

@up
za mala probka, masz po prostu niezly run wiec z czasem to sie wyrowna

Odpowiedz
Cytat
whiler

Napisane przez ThomasTheKing

ale tam masz tylko ręce z SB i tylko ręce z BB, więc wpłacasz blind na każdej z tych rąk, czyli -50bb/100 i -100bb/100. Jak sobie dasz filtr VPIP=true to z BB będziesz miał największy winrate :D

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT

dokladnie, nie umiesz grac pozycja a to przeciez jedna z najwazniejszych i podstawowych rzeczy jezeli chodzi o holdema. Za malo kradniesz i za malo izolujesz z BU (CO tez). Grasz bardziej wg. game planu niz pod przeciwnikow

Odpowiedz
Cytat
czak2

Jak wygląda u was gra z lowpairs 22-66 na BTN bo wyfiltrowałem sobie te ręce i o dziwo przegrywam na nich :(

Jako cc jestem na nich b/e ale jako PFR kręcę dosyć duży minus. Nie wiem czy to kwestia wariancji czy może coś nie tak jest ?(

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

ale ze mnie ciemna masa :D jasne ze to winrate na pozcji ktos gra na pokerheaven i moze podpowiedziec o jakie rece poszerzyc zakres na pozycji? Jakie rece przebijac jakie callowac na goscia z duzym i malym foldem do 3beta

Odpowiedz
Cytat
evog

BTN to najbardziej dochodowa pozycja, tu jest najłatwiej exploatować przeciwników.
Jak masz na blindach dwóch graczy z fold to steal 80%+ to otwierasz prawie wszystko, a napewno wszystko suited.

Jak masz kogoś kogo wiesz jak exploatować to też otwierasz szeroko, np jeden koleś 80%+ FTS, a drugi już mniej ale 60%+ fold to cbet. Easy Game OTB...

staty z NL50

Polecam serię GTO na PS.com

edit.
Dodatkowo wrzuć sobie do HUDa statystykę fold BBB to SB steal, jeśli koleś ma 70%+ to otwierasz 100% na SB do 3bb, i wtedy możesz prawie na każdym flopie dawać c/f a i tak masz profit.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

A co powiecie na to? Wyszedłem -5 bi na nl25 i myślałem, że to jakiś swing czy coś a teraz patrzę, że przewalałem kasę na BB i w ogóle gram zbyt ciasno. Co się rzuca w oczy to ogromny gap między cb flop i cb turn, po prostu jak 3betuję z bb to czuje, że mam obowiązek zabetować flopa a potem myślę sobie, aha, sprawdził, pewnie coś ma i poddaję :/

To są moje złe tendencje, które niestety nie wynikają z małej próbki, bo tu ręce z poprzedniego miecha:

Grane pod rakeback... jak pracować nad grą na blindach? Ostatnio zrobiłem i tak progres, co widać na pierwszym zdjęciu, a może na nl50 po prostu gracze bardziej mnie respektują i więcej zrzucają?

Na każdym wykresie inne pozycje mam słabe, ale to ze względnu na różnice w nl25-nl50 i różnice PokerStars - PokerHeaven

PS. Evog, na jakiej platformie grasz?

Odpowiedz
Cytat
insanepro

Nie masz obowiązku betowania flopa.
Patrząc na to ile kasy tracisz na BB to właśnie można dojść do wniosku, że gubisz się w 3betowanych pulach OOP.

Jeżeli ktoś tendencyjnie dużo stealuje i nie pasuje do 3betów nie 3betuj go spolaryzowanym range bo to nie ma sensu. Będziesz go 3betować A5o i poddawac się na turnie czy coś w ten deseń. Rozszerz swój vaule range. Możesz też check/callować turny gdy masz wrażenie, że jesteś często z przodu, a nie masz już wiele vaule w odpalaniu 2 strzała na turnie ponieważ mało co Cie sprawdzi.

Zwróć uwagę, że przeważnie na tych limitach gracze callujący 3bety IP mają capped range, rzadko kiedy spotykasz się z kimś kto w jakiś sposób balansuje się callując tam np. AA, ale już bardzo często spotkasz tam retardów którzy opłacą Ci 3 strzały ze swoim AJs na flopie Axxx.

Z tego co widzę grasz bardzo tight i jakby troche weak OOP?
Czemu masz taki mały CB i second barrel z EP w? Ty masz tam bardzo mocny range i musisz z nim umieć wywierać presje. Np. przeglądnij spoty gdzie np. otwierasz z EP dostajesz call od "rega", spada coś jak 654 z FD to nie check folduj tylko betuj tam 3 barele z KJs :F To odróżnieniu do fishy gdy na tym limicie dostajesz tam call od "rega" to jego range na turnie jest mega mega weak i z 3 strzałami prawie nigdy nie dojdzie z tymi PP do SD. To już jest limit, na którym oni rozumieją że masz tam mase Over Pair.

Przeglądając rozdania pewnie znalazłbyś wiele podobnych spotów gdzie można podkręcić agresje z uwagi na spore Folding Equity.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Boss $50.00 No Limit Hold'em - 4 players
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

Hero (CO): $51.43
Player3 (BTN): $85.59
Player4 (SB): $50.58
Player5 (BB): $30.00

Pre Flop: ($0.75) Hero is CO with 8♠ 9♠
Hero raises to $1.50, Player3 calls $1.50, 2 folds

Flop: ($3.75) A♦ K♥ 9♦ (2 players)
Hero bets $2.50, Player3 calls $2.50

Turn: ($8.75) 4♦ (2 players)
Hero bets $6.00, Player3 calls $6

River: ($20.75) J♣ (2 players)
Hero checks, Player3 checks

Final Pot: $20.75
Hero shows 8♠ 9♠
Player3 shows Q♦ Q♣
Player3 wins $19.75
(Rake: $1.00)

:D Typek 22/15 5% 3bet :D Na river myślę, betować, nie betować? A olałem bet, bo jakoś czuję, że na 99% by dał call :D

Dzięki za rady. Idę pobawić się filtrami i zobaczę... masz rację, że bardzo często poddaje się na flopach skoordynowanych jeśli dostaje call z pozycji... nie gram agresywnie bez pozycji.

Chciałbym grać bardziej loose, ale mam problem z selekcją rąk. Oglądam filmy na PS.com i radzą grać porządnego pokera, więc tak się staram nie callować zdominowanych rąk :D

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT

ten strzal na T slabiutki wg. mnie

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

celowałem w PP i AJ, AQ; setów tam praktycznie nie ma a ja nie cbetuję turnów zbyt często, zagrałbym x/r T ale nie wiem, czy zabetuje

ps. po 200 rękach wychodzi mu wtsd 45% co będzie dalej :]

Odpowiedz
Cytat