Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Swingi w NL

8 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
756 Wyświetlenia

Niedawno przerzucilem sie z Fixed Limit na No Limit full ring.

powiedzcie mi czy takie odstepstwo od wartosci oczekiwanej jest w tym formacie normalne czy tez mam wyjatkowego niefarta, toć przecież prawie 8 BI róznicy.

7 odpowiedzi
VictorM
Oldschool Grinder

Niestety, ale wygląda na to, że większość tych spadków jest z Twojej winy. Aby się upewnić zainstaluj program PokerEV oraz triala pokertrackera. W poker EV będziesz miał wykres all-in luck i z tego będziesz wiedział wszystko. Ja niestety widzę, że zbyt często wchodzisz all-in gdy jesteś z tyłu, ale pewność da dopiero tamten wykres.

Druga sprawa to wielkość próbki. Nawet gdybyś grał doskonale, to i tak swing -8BI na 8000 rozdań to raczej normalna sprawa. Dodatkowo weź pod uwagę to, że wchodząc all-in gdy jesteś w 80% faworytem i przegrywając wynik rozdania względem EV to -1,8 BI. Więc wystarczy mieć cztery razy pecha i jesteś 7,2 BI do tyłu. A mieć pecha 4 razy to naprawdę niewiele i bardzo o to łatwo.

Rodrigo1988
Oldschool Grinder

Kiedyś myślałem nad Poker EV kiedy na FL byłem ciągle pod linią szczęścia i okazało się że poker EV ma to do siebie że można grać tak że EV będzie błędne i wykres do końca nie powie prawdy.

Ja nie moge sie wyrwac z nl 10 a gram tam juz kilka miesiacy, mialem downsing jakies 9BI bo przegrywalem po prostu wszystko, potem drugie jeszcze polowe tego z powodu tilt.

ebdul18
Elite Grinder

A ja do przejścia na nl100 nie miałem praktycznie w ogóle swingów. Teraz mam tak, że lece sobie 1000$ do góry i tysiąc w dół. Gorzej jak się zaburzy ten układ i dwa razy polece 1000$ w dół :P. Ja już znalazłem tego przyczynę, a leży ona w mojej głowie. Gra jest trudniejsza i bardziej agresywna, co powoduje u mnie tilt. Staram się jednak to poprawić. Jak to zrobię to nie będzie na mnie mocnych na tym limicie :D. W sumie od czasu jak to odkryłem to za dużo nie grałem w pokera więc jak na razie za dużo nię mogę powiedzieć o tym czy to jednak o to chodziło czy nie.

Swingi są nieuniknione. Mogą być też oczywiście spowodowane seriami bad betów i collerów. Nie należy jednak szukać tylko w tym przyczyn i zwalać wszystkiego na pecha.

MoroP
Oldschool Grinder

Dochodzi do tego, żę AK, JJ i QQ to ręce z któymi grasz o stacki PF na NL100. A czy na NL25 przyszło Ci do głowy grać z TAGiem z JJ?? :)

ebdul18
Elite Grinder

No w sumie też racja. JJ i AK staram się zrzucać na TAG'ów ;). QQ+ nie pasuje już chyba nigdy :P. W sumie jeden master powiedział, że on nie zrzuca prawie nigdy JJ+ i AKs więc też tak zacząłem grać. Większe swingi są nieuniknione. Jak bym mógł to bym se sprawdził czy mam JJ i AK na plus, ale straciłem wszystkie dane z dysku. Nie zawsze to jest jednak najlepsze posunięcie więc chyba trzeba będzie zacisnąć trochę pasa :P.

MoroP
Oldschool Grinder

Jedyny plus tego, ze na NL200 i NL400 to są już takie agrodonki PF że twoje AK będzie częściej trafiać na AJ i AQ niż na coin flipa wiec teraz to jest przygotowanie gruntu na wypłacanie się zbyt agresywnych regsów w wojnie blindów na 5bet bluffy :D