Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Swingi i EV+

7 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
710 Wyświetlenia
lekarz20

Witam,

grywam NL50 na bossie, zacznijmy od problemu którym dla mnie są duże swingi często zdarza mi się zaczynać sesje od 3-4 BI wtopionych i wychodzić z niej na plus, ale zdarza się 6-8 BI przegrać i niestety trzeba soft wyłączyć bo to już nie jest dobra gra wtedy i zaczynam tiltować. Czy tego typu swingi są normalne? Czy poprostu powinienem zmienić soft na 6max stoły i może tam uniknę aż tak dużych wahań bo np 8 BI to już jest prawie 20% rolla i to chyba trochę dużo jak na 1 sesje.

Czy widać na tym wykresie oznaki tiltu, gdzieś się spotkałem z sugestią użytkowników po wykresie o tilcie danego gracza, jak taki wykres się przedstawia?

Teraz troche chciałem wspomnieć o matematyce, czy warto sugerować się takim wykresem jaki przedstawiam poniżej, wynika z niego, że jestem poniżej wartości oczekiwanej o kilkanaście BI dokładniej koło 18 czy to też norma czy kiedykolwiek to się jest w stanie wyrównać i czy na podstawie tego mogę być spokojny, że moja gra jest ok EV+, grać nadal swoje i nie przejmować się tą matematyką?

Z góry dziękuje za wszystkie pomocne komentarze.

Podobny post umiesiłem na innym pokerowym forum mam nadzieje, ze sie nie obrazicie, jak to na bossie jest z tymi wykresami EV bo dostałem odpowiedź ze nie mozna sie sugerować bo nie widzi się tam zmuckowanych kart?

6 odpowiedzi

jesli bossmedia nie pokazuje muckowanych kart to nie mozna sie wzorowac na EV allin. Swoja droga to ze EV rozjezdza sie od rzeczywistosci to normalne. ja po 100k wygralem 12BI mniej niz EVallin. Znajomemu rozjechalo sie do 28BI. Po wykresie nie mozna odczytac leakow w swojej grze, moge powiedziec ze masz mocne swingi bo byc moze zamalo szanujesz swoj stack i czesto wchodzisz w marginalne sytuacje, ale moze tak nie byc a i tak miec takie swingi.

MoroP

Też miałem podobny wykres ale na P* 6max, który wyglądał tak z racji gry stylem z większą wariancją.

Zazwyczaj QQ i AK (czasem na niektórych nawet JJ) gram o stacki z agresywnymi graczami, kombo drawy rozgywam na flopie C/R push. I niestety pan Sklansky po 200k wisi mi 30BI :P

Marg0z

To AllinEV nie jest żadnym wyznacznikiem , jedyniej jest to suszne kiedy wchodzisz np All-in preflop czy coś takiego. Bo jak złapiesz bad-beata że koleś dobierze na river i wtedy dopiero wejdziecie All-iny to ten wykres EV nie będzie już słuszny... :D troche namieszałem ;p

Olorion

Marg0z napisał
To AllinEV nie jest żadnym wyznacznikiem , jedyniej jest to suszne kiedy wchodzisz np All-in preflop czy coś takiego. Bo jak złapiesz bad-beata że koleś dobierze na river i wtedy dopiero wejdziecie All-iny to ten wykres EV nie będzie już słuszny... :D troche namieszałem ;p

Co nie zmienia faktu ze mimo wszystko jest pewnego rodzaju wyznacznikiem. Jesli wejdziecie all-in na river w momencie kiedy przegrales wykres bedzie sie pokrywal z faktycznymi wygranymi. Linia ta pokazuje jak dziala element losowy w pokerze oraz to jak twoje wygrane powinny wygladac w long runie

Marg0z

Nie do końca w sumie bo jak twój przeciwnik zagra mega beznadziejnie na flopie i na turnie ale na river złapie załóżmy swojego jedynego outa i do pójścia na stacki dojdzie dopiero na riverze to "EV diffrence" będzie pokazywał 0 a bądź co bądź był to mega bad-beat

Za to jeśli pójdziesz na stacki na flopie z nutsem ale kolosiowi dojdzie ten 1 out na river to wtedy już wszystko będzie się dobrze wyświetlało i twoje "EV diffrence" będzie wysoko na +

thefoe

swingi nie zaleza od EV tylko i wylacznie od equity.
Ptzyklad: AA vs. random. All-in. Zagranie ma 5.8 EV i equity 0.85 (nie liczac rake). AA vs. 2xrandom allin ma 5.6 EV i equity 0.735. AA vc 3xrandom allin ma 5.3 EV i 0.64 eq.
Dalej bedzie: 5,05/0,56; 4,8/0,49

Jak widac EV spada zbyt wolno by mialo znaczenie. Pokazuje to wykres:

niebieski to EV dla AA (allin) spadajace wraz z liczba graczy ktorzy takze weszli allin. Widac ze jest to funkcja liniowa. Czerwony wykres to equity (w proporcji wielkosci EV). Jego spadek to hiperbola.
Potwierdza to intucyjne podejscie: im wiecej graczy tym szansa na przegrana rosna co raz szybciej. Przy 9 "kolegach" ktorzy wejda z nami allin nasze szanse na wygrana spadna az o 2/3 wzgledem HU. Zas nasze EV spadnie tylko o 1/3.