Przejdź do forum
[SH] NL10 170k (+ok...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[SH] NL10 170k (+ok. 30k NL25)

4 Posty
2 Użytkownicy
2 Reakcje
564 Wyświetlenia
erefkey
Oldschool Grinder

Cześć. Pomógłbyś mi wskazać moje błędy z w/w stat? Moim głównym problemem jest czerwona, którą mam na ponad -21bb co jest wynikiem niestety absurdalnie złym. Przez ostatnie 10k rąk kompletnie zmieniłem styl gry na 18/16/12 i mam czerwoną prawie, że na zero. Ograniczyłem calle do 5% overall tj raise o kilka procent z każdej pozycji łącznie z BU ( po prostu nie umiałem grać z marginalnymi rękami i blefować 2 strity nawet IP, bo nie foldowali, a specyfika roomu jest taka, że nawet fishe potrafią jebnąć 2x 3/4 z airem więc robię czasem nawet bluffcatche z Ax). Robię więcej 3betów w ten sposób ułatwiając sobie grę pre aniżeli grając OOP, gdzie jak widać traciłem na czerwonej. Jak mógłbym polepszyć na tych limitach moją grę postflop? x/r mam nutsowy, od biedy czasem FD raisne jak widzę wysoki cbet+ na przykład open z BU/SB. Jaki Twoim zdaniem powinien być w dzisiejszych czasach dobry, zbalansowany x/r powiedzmy na F? 10%? 5 value + 5 blef?
Od zawsze lubiłem pograć luźniej, ale widocznie to się nie sprawdza na Party? Jest sporo regów o statach podobnych do moich, może taka gra 18/16/12 wobec tego będzie najbardziej profitowa, nie mówiąc już o fishach? Co jeszcze byś zmienił?

Limped na samym dole po prawej to steal limpowanych. Staram się je podkradać prawie zawsze w HU po checku rywala, zawsze gdy coś trafie nawet w 3w oraz na wysokich boardach typu Kxx,Axx ale max w 3wayach, często też potkontroluje jakieś weak Ax.
D3B - donk w 3betowanych na Flopie
FD2R - fold donk na raise na Flopie
FD3BP - fold donk 3bet pot na Flopie
RDF - raise donk na Flopie xD

Thx, pzdr

Odpowiedz
Cytat
3 odpowiedzi
rusher88
PokerStrategist

Siema.

Na poczatek to klasyki :)

RFI -> BU i SB wygląda na relatywnie nisko. Poparz, czy nie da się więcej stealować.

EP z kolei sprawdź czy nie przesadzasz, bo 15% range to już trochę jest i ten range wymaga od Ciebie dobrej interpretacji tych spotów.

CallOpen i 3bet jakiś taki trochę hmmm.. płaski :D Zwróć uwagę na to na kogo/co callujesz, bo prawdopodobnie nie wykorzystujesz tu za bardzo przewagi pozycji - nie tylko vs villain, ale również na stole.

Fold to 3bet z kolei wydaje się być dość niski momentami:

- na EP 52%, więc w sumie połowę z 15% range bronisz vs 3bet, przy czym 4betujesz 2%, co zostawia nadal ponad 5% calling range. Overall bronisz pewnie sporo szerzej, niż wynosi przeciętny 3bet vs EP, dodatkowo OOP.

- na SB masz <50%, tylko że z 40% zakresu otwarcia! A 4betujesz tylko 4%.

Z pozostałymi pozycjami, myślę, że już sobie poradzisz :)

Odnosząc się do tego co napisałeś:

Ograniczyłem calle do 5% overall tj raise o kilka procent z każdej pozycji łącznie z BU ( po prostu nie umiałem grać z marginalnymi rękami i blefować 2 strity nawet IP, bo nie foldowali, a specyfika roomu jest taka, że nawet fishe potrafią jebnąć 2x 3/4 z airem więc robię czasem nawet bluffcatche z Ax).

Ok, ograniczenie calling range rozumiem, jeśli sobie z czyms tutaj nie radziłeś, to jasne, że to jest pierwsza rzecz, jaką warto zrobić, szczególnie, że jest masa miejsc na robienie profitów. Jednak musisz popatrzyć sobie na przeciwników i pomyśleć jak stworzyć kontr-strategie na ich grę -> na fishy, chcesz grać raczej ręce robiące top parki, czy SC, o ile to jakieś MWP, czy limpowane pule. Na regów, którzy coś tam ogarniają, chcesz grać pod ich leaki i to wystarczy. Staraj sie budować calling range, ale tylko w komfortowych spotach, takich bardziej obv. kiedy jesteś na BU, czy z BB vs SB, z BB vs BU itd. kiedy tutaj poprawisz komfort gry, będziesz mógł przenosić go dalej.

Jaki Twoim zdaniem powinien być w dzisiejszych czasach dobry, zbalansowany x/r powiedzmy na F? 10%? 5 value + 5 blef?

Na Twoim limicie check/raise przede wszystkim nie powinien być zbalansowany. Ani na NL10, ani na NL25, ani na NL50. Balans to często BS, taka prawda, a jeśli już się upierać, to niżej niż midstakes znajdziesz może przysłowiowych "kilku" graczy, na których potrzebujesz coś balansować, nie mówiąc o sytuacji kiedy to normalne stoły i gierka jest w okół rybek. Tu masz link do materiału z treningu, a w komentarzu do filmu trochę video o raiseowaniu itp.

https://polska.pokerstrategy.com/video/36886/

Patrz na numerki, klikaj przyciski w odpowiednim momencie i tyle. Po prostu idź pod exploit, natomiast vs ryby, to korzystaj z READÓW, bo to one zazwyczaj będą tu kluczowe. Schematy na bok :)

Masz grać nie luźno a dobrze, a w tym wypadku dobrze = dostosować grę do przeciwników, których spotykasz.

Jak ostatnio zmieniłeś gierkę, to tak na prawdę analiza stat, z tak dużej próbki nie będzie szczególnie dobra.

Sporo foldujesz z BB vs SB, oraz masz 4% róznicy w def vs Co a BU, gdzie czesto zakres z BU może byc 2x szerszy niż z CO.
No i coś mało ogólnie 3betujesz z tego blinda :)

Ile masz obecnie rak po "zmianie stylu" (czyli prawdopodobnie zaczęciu dostosowywac się do playerpoola a przestaniu grać "fajnie" - musiałem, sorry _evil:)? Jak czerowna? A jak wyniki w stosunku do tego co grałeś wcześniej? Bo pamiętaj, że priorytet = zielona :P

Odpowiedz
Cytat
erefkey Autor wątku
erefkey
Oldschool Grinder

W sumie to święta racja, z tym graniem 'fajnie' z wysokim czybetem i w ogóle wysokim WWSF, x/r... identyfikowałem to z czymś atrakcyjnym u regów którzy mi tym imponowali, zapominając że atrakcyjny (najbardziej atrakcyjny) powinien być szelest żetonów.

W zasadzie cały mój wykres składa się z etapów gdzie przez 5k hands trzymam czerwoną na zero, potem ona drastycznie spada, więc to pewnie wynik z-game i w głównej mierze braku umiejętności.
Próbka jest zbyt niska i wogle to nie pamiętam o jakiejś 'mojej' zmianie stylu :D
Aktualnie kończę przerabiać cały kurs Preflop Perfection, który otworzył mi zdecydowanie oczy, bo prawdę mówiąc te 18/16/13 to sztywny zakres jaki grałem (krótko) jak ten nit, bo stwierdziłem że otwierałem za dużo i minusowałem na tym - ziarno prawdy w tym jest ale najbardziej kuleje postflop gdzie "hmm barreluje mnie, dobra odpuszcze, na drugim stole mam asy" - a w rzeczywistości miałem ez calla na cały jego zasięg.

Dzięki za podrzutke video z linkami. Tyle że niektóre filmy mają po 4 lata. Czy wiedza o raisowaniu tam zawarta nie będzie deko przestarzała? Tzn znajdzie zastosowanie w dzisiejszych czasach?

Thx

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

Te o których piszesz, to akurat głównie teoria, do przerobienia, zrozumienia itp. Pozostałe to trochę nowsze filmiki, szczególnie polecam całą serię muckiego "The next level of.." :)

Odpowiedz
Cytat