Przejdź do forum
ręka AK czy para?

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] ręka AK czy para?

7 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
918 Wyświetlenia

Witam, jestem w trakcie czytania artykułów o grze i nurtuje mnie jedna sprawa. Kiedy w programie Equilator porównywałem rękę AK z dowolną parą to zawsze para miała więcej niż 50% (porównywałem gre dwóch graczy). Dopiero para 22 była bliska 50% zatem czy można powiedzieć że ręka 22 jest praktycznie tak samo silna jak AK? czemu w tabelach AK jest podawana jako najsilniejsza poza AA KK QQ skoro w praktyce wygrywa z nią nawet para 22? oczywiście pisząc "wygrywa" mam na myśli że statystycznie wygramy więcej niż 50% rozdań.

6 odpowiedzi
hellYeahEnT

W all in PF pocket> AKo i minimalnie przegrywa z AKs. Ogolnie mozna powiedziec, ze jest lepszy.

Ale powiedz mi: Podbijasz 22 dostajesz pojawiaja sie 3 overcards i co ? :)

toony122

załóżmy, że masz sytuacje gdzie 2 graczy wchodzi all-in na pre flopie, zasięg jednego z nich stawiasz na 99+, AQs, AKs, AKo, drugi w jedym przypadku trzyma parke 22, w drugim AK, sprawdz teraz w equilatorze z którą ręka jest w lepszej sytuacji

poza tym AK ma dużo lepsza playability - nawet jeżeli nie trafisz A/K to zwykle masz te 6 outów na overcards, poza tym możesz blefować / semiblefować na flopach typu JT, QJ itp

Marg0z

Nie można tak tego traktować... bo patrz na taki przykład ... 57 vs 22 procentowo tez wychodzi coś koło 50% vs 50% ... tak samo AK vs 22 wychodzi około 50% vs 50% .... czy wg tych założeń AK jest tak samo dobre jak 57 ?;> ....

evog

chodzi tu o to że jeżeli trafimy swojego outa bedziemy mieli najprawdopodobniej najlepszą rękę, a jeżeli trafisz 5 lub 7 z reka 57 i tak bedziesz to musial spasowac po continuation becie od AK
AK ma tutaj duże playability, czego nie posiada 22 czy tez 57

Ankhes

AKo w teorii nawet przeciwko 72o nie ma miazdzacej przewagi :P Tu chodzi raczej o jej potencjal do stania sie tptk ewentualnie moze byc draw czy backdoorflush nutsowy ^^

a jaki ma potencjal psychiczny jak otwiersz licytacje przebiciem... zaden flop nie straszny..:) :) :)