Przejdź do forum
Porozmawiajmy o 3be...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Porozmawiajmy o 3betach

16 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,294 Wyświetlenia

Sytuacja bardzo często spotykana ale wiele osób ma z nią problemy.
Otwieramy xx z MP/CO i dostajemy 3bet od BTN a nasza ręka to nie są KK+.
Jak najlepiej się bronić z rękami typu np. JJ? Weźmy na przykład przeciwnika 22/20/3b BTN:9% info o tym czy light5betuje nie mamy, załóżmy więc że stackuje się z AK,QQ+. W wielu ebookach i artach nie zaleca się sprawdzania 3betów na micro oop (nl50-) ale z drugiej strony żal zamieniać dosyć mocną rękę jaką są jopki w blef. Jeszcze bardziej żal to spasować - wynika z tego że najlepszy jest call. Ale chwila chwila! Przecież tego wszyscy odradzają bo się ciężko gra.
Ciężko nie oznacza że -EV.
Więc jak w ogólnej teorii grać postflop?
Czasami słyszę teksty o tym że np ktoś będzie sprawdzał 3bet z AKo oop i ch/Raisował na niskich boardach. Ale dlaczego? Na prawdę ktoś myśli że da radę zrzucić overpare? Bo ja myślę że to jest bardzo trudne do wykonania. Tak więc zrzucamy gorsze overcards z których mamy value, i wysyłamy się do valuetown przeciw overparom.
Inny pomysł jaki słysze to call ze suited xx i "ch/shove na niektórych boardach", ale jakie to są boardy? Ale zanim padnie odpowiedź na to pytanie to krótkie obliczenia:
Otwieramy za 3bb z CO, BTN nas 3betuje do 10bb, fold fold my sprawdzamy.
Pula 20 bb, my check, on cbet za 12bb i my shove za 90bb???
Oznacza to że przeciwnik musi spasować w: 90/(32+90) *100% ~= 74%.
Coś kiepsko to widzę _frown:

Any ideas?

15 odpowiedzi
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_
SeBiX7
PokerStrategist

9%~ 88+,ATs+,KTs+,QJs,AJo+,KQo
myśle, że call jest ev+ na takiego gracza, często bedzie zdominowany ;)
a postflop to potcontrol ch/c raczej, chociaz ciekaw jestem opinii kogoś lepszego ode mnie :D :facepalm:

hellYeahEnT
Elite Grinder

9% 3bet BU vs mid/CO raise to duzo dlatego nawet nie myslimy tutaj o foldzie tylko zastanawiamy sie nad 4-bet/callem albo callem QQ+ AKo to 2,54% wiec jezeli bedzie pasowal wszytko inne do 4-beta to bedzie to robil 71% razy a 29% razy bedzie gral shove. W 100 takich sytuacjach spasuje 71 razy czyli +710bb shovnie 29 razy czyli -812bb z tego wynika sie niby nie oplaca ale jest to bardzo close (1BI roznicy na 100 takich sytuacji czyli na jakies 100k rozdan ?)

Nie wiem czyto dobrze policzylem _p:

Na flopie zawsze chceck

Miloszpoker2
Oldschool Grinder

Jeżeli 3beutje mnie naprawde tight gracz, na którego mam conajmniej powyzej 100 rozdan to bez zalu rozstaje sie nawet z JJ. jężeli robi to gracz o dosyc srednich statach to gram call i rozgrywam post flop. Tak samo robie jezeli gram vs jakis fisz czy aggro donk. Teoretycznie stack off z nim byłby ev+, ale nie lubie sie wystawiac czesto na flipa a mam nad nim wystarczająy egde post flop by z nim grac.
Najczesciej na flopach gram fit or fold ale jest to chyba jedyne wyjscie gdy gramy na standardowego taga z danych stawek. Co do hry z tagiem to najbardziej staram sie grac dla pot control, jesli gram z fiszem i mam dosc dobra OP to chce sie stackoacChciałem sie bardziej rozpisac ale stwierdziłem ze jest tak wiele do powiedzenia, ba jest to temat rzeka, ze sie nie opłaca ;)

Motopompa
Elite Grinder

"Najczesciej na flopach gram fit or fold"

Najwiekszy blad jaki popelniasz decydujac sie wogole callowac 3beta

hellYeahEnT
Elite Grinder

Ta.. bo z JJ overkarte masz na 45% ?? Czyli 45% foldujesz do CB bo jest overkarta nawet jezeli masz lepiej

Kulu90
Elite Grinder

Witam!
W przypadku TT-JJ preflop, nie patrze tylko i wyłacznie na staty przeciwnika na preflopie, równie ważne dla mnie by były informacje jak on gra postflop. Również ważne jest dla mnie jaką mamy z nim historie, jeśli to jest przeciwnik z którym gramy bardzo często i mamy na niego ok.4k handów, to na pewno możemy zauważyć i zrobić notkę, czy jego 3bet range to (88+,ATs+,KTs+,QJs,AJo+,KQo) czy może np. (QQ+, AK+ i top folding range, czyli: ręce w stylu A9o, KTo, Q9s). Następnie patrze na jego grę postflop, jak często cbetuje, jak często barelluje. Oczywiście słusznym założeniem jest, że nie gramy fit or fold, ale jeśli przeciwnik gra 80% cbet, 65% second barell, to jaki możemy mieć plan na niego na flopie QT3r jaki na K52s, jaki na T94r a jaki na 432ss?...
Tutaj padło stwierdzenie ze jeśli forbetujemy to gramy forbet/call, ok a jak on zagra call forbeta? Ma na nas historie, wie jak gramy, więc jego zagranie może być bardzo niestandardowe.
Do czego zmierzam?... Tak naprawde nie ma złotej reguły czy preflop grać fold, call, czy raise. Ja osobiście nigdy nie gram fold z takim przeciwnikiem. A czy grać raise czy call ustosunkowywuje do przecwnika, jeśli calluje to zawsze musze mieć plan na niego postflop i prawie nigdy nie gram fit or fold. A jeśli forbetuje to również dlatego, żeby pokazać przeciwnikowi, że nie składam się na każde 3bety, a jeśli pokaże mu na allinie preflop JJ, to nawet jak bedziemy z tyłu, wpłynie to korzystnie na grę z nim. Dlaczego?... bedzie nas mniej 3bet blufował, bo widzi, że potrafimy się stackować z JJ. Ale to jest przykład kiedy gramy z przeciwnikiem dużo i wiemy, że bedziemy grali z nim jeszcze nieraz.

A może poprostu zmienić stolik? Na micro jest mało ligt 3betów:)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Kulu90
A może poprostu zmienić stolik? Na micro jest mało ligt 3betów:)

Zapraszam na entraction :)

Miałem nadzieje szczerze mówiąc na większy odzew.
Nie chodziło mi tutaj tylko o te konkretne JJ. Chodziło mi o ogólne dostosowanie się, balans.
Jeżeli będziemy grali call tylko z np. JJ-TT,AQ to będzie się na nas bardzo łatwo grało, trzeba do tego calling range dorzucić też inne ręce, jakie najlepiej? Suited brodwaye? Suited connectory? może inne pockety?
Jak balansujemy ch/R i ch/c flop range? A może lepiej donkbetować?
Temat jest szeroki więc piszcie wszystko co wam przyjdzie na myśl :)

Miloszpoker2
Oldschool Grinder

@ent

thx za sugestie, masz racje. tylko, ze rzadko mamy wystarczajaca ilosc info o przeciwniku by wiedziec jakie ma tendencje gry w 3bet potach. Z tego co zauważyłem to największym błędem gosci na micro nl10(starsy) jest to, że najczesciej jezeli pudłują flopa w którym byli agresorami to oddaja inicjatywe juz na flopie.

Wiecej nie dyskutuje bo wydaje mi sie ze to jeszcze nie moj poziom. (balancing itp) :) Narq

YogasPL
Oldschool Grinder

3bet callujesz w takiej sytuacji w zaleznosci od przeciwnika i w szczegolnosci od jego 3bet range. Jezeli z jakis przeciwnikiem duzo grasz mozesz balansowac swoj range czasami 4betujac any2 typu 4bet/fold, sa typy co czasami na 4bet pasuja KK lol i jak o tym sie dowiesz mozesz robic to z wieksza intensywnoscia, czasami 4betujesz AA,KK i jezeli jest to gosc myslacy i macie historie to nie polapie sie czy tym razem to robisz czy blefujesz czy masz monstera i pamietaj jak callujesz czasami QQ,JJ to musisz to czasami robic rowniez z KK AA i jezeli masz KK i board A high grasz pot kontrol. Po takiej histori w wiekszosci przypadkow nie beda cie juz ligh 3betowac no chyba ze dla niektorych AKso to monster, zauwazylem rowniez ze niektorzy na wojnie bu,co vs sb,bb stakuja sie z JJ+, AKos wiec to rowniez jest bardzo istotna informacja. Rowniez przydatna rzecz w sytuacjach kiedy masz pocketa i jest overkarta na przyzwoite bety rob insta calle, przeciwnik widzac to i nie majac made hand odpusci sobie second barell, zwracaj rowniez na wysokosc beta w stosunku do pota, niektorzy tym sposobem sie zdradzaja jak nic nie majac betuja za troche ponad 1/2 a jak maja cos to 2/3, 3/4

Masqb
BlackMember

wg mnie jeśli nie możesz zagrać przeciwko takiemu graczowi 4bet z JJ for value w sytuacji COvsBTN to wyjściem łatwiejszym od call OOP, będzie rozszerzenie twojego 4bet bluff range.

babel92
Oldschool Grinder

"If somebody has a wide enough range to call OOP with AK or JJ, then there is enough dead money to profitably 4-bet these hands and get it in preflop. Conversely, if somebody has a tight enough range that we can’t call OOP, we should just fold our hand preflop. If I raise UTG in a full ring game with AK and a super-nit 3-bets me in MP, I’ll probably just fold. That’s okay."
(Easy Game by Andrew "balugawhale" Seidman)

Co o tym myślicie? IMO ciekawe spojrzenie :)

YogasPL
Oldschool Grinder

Napisane przez babel92
"If somebody has a wide enough range to call OOP with AK or JJ, then there is enough dead money to profitably 4-bet these hands and get it in preflop. Conversely, if somebody has a tight enough range that we can’t call OOP, we should just fold our hand preflop. If I raise UTG in a full ring game with AK and a super-nit 3-bets me in MP, I’ll probably just fold. That’s okay."

To chyba jest logiczne ze jak ktos ma tight 3beting range to go nie bedziemy 4betowac z AK JJ natomiast jak koles z 3bet 10% odwali mi cos takiego to sie z nim stakuje z AK QQ

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez babel92

2.6%/9% * 100% = 28% Jak często wrzuci pan z mojego przykładu

4b/c JJ: 28%*(36%*200bb - 97bb) + 72% * (13bb) = -7 + 9,36 = +2,36
4b/fold JJ: 28%*(-20bb) + 72% * (13bb) = -5,6 + 9,36 = +3,76

Jak widać 4bet/fold jest bardziej +EV pomimo mocy naszej ręki.
Ogólnie widać że taka gra jest na granicy breakeven (bo nie wliczam rake'u do obliczeń).

Fakt 4bet/fold tu jest opłacalny ale wystarczy że damy mu np 8% 3betu i już się to zbliża do breakeven.

babel92
Oldschool Grinder

@ Yogas chodziło raczej o to, że skoro ma na tyle szeroki 3bet range, że warto go callować oop to lepiej posłać mu light 4bet ;) No a jeśli ma tight range to nie bawimy się w call oop tylko foldujemy :)

@ Cron no niby można by kombinować z 4bet/fold, ale po pierwsze taka akcja z AK/JJ to jest trochę bzdura - chyba warto wsunąć choćby dla bardziej loose image i aby pokazać kolesiowi, że nie można nas bezkarnie 3betować, bo też potrafimy się odwinąć. No i nie przyjdzie już mu do głowy light push :D