Przejdź do forum
Pod oddsy vs equity

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pod oddsy vs equity

6 Posty
4 Użytkownicy
1 Reakcje
1,021 Wyświetlenia
Matesu

Witam,

Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć jak praktycznie wykorzystywać te wartości, bo myślałem że je rozumiem, a najprawdopodobniej błędnie stosuje je zamiennie.

Weźmy przykład:

flop 982r
ja JTo

pula wynosi 10$ villain betuje za 5$.
-Pod odds wynosi 1:3
-Equity jakie potrzebuje to 25%

Przyjmijmy ,że mamy 14 outów (OESD+2xOP)
-Mam więc 1:2,4 oddsów na call
-Mam 28% equity od flopa do turna

Oddsy mówią mi, jak często skompletuje rękę, natomiast equity jak często wygram pulę(od streetu do streetu lub od flopa do rivera)

I teraz pytanie, jak skorelować te dwie statystki i wykorzystać to podczas rozgrywania na przykładzie powyższej ręki? Dotychczas używałem ich praktycznie zamiennie, ponieważ są ze sobą powiązane( z pod oddsów obliczam equity). Czy dobrze rozumuje,że jak mam powyżej 12 outów to chce dążyć do stack ofa już na flopie?

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
xSniFF

Napisane przez Matesu
Witam,

Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wytłumaczyć jak praktycznie wykorzystywać te wartości, bo myślałem że je rozumiem, a najprawdopodobniej błędnie stosuje je zamiennie.

Weźmy przykład:

flop 982r
ja JTo

pula wynosi 10$ villain betuje za 5$.
-Pod odds wynosi 1:3
-Equity jakie potrzebuje to 25%

Przyjmijmy ,że mamy 14 outów (OESD+2xOP)
-Mam więc 1:2,4 oddsów na call
-Mam 28% equity od flopa do turna

Oddsy mówią mi, jak często skompletuje rękę, natomiast equity jak często wygram pulę(od streetu do streetu lub od flopa do rivera)

I teraz pytanie, jak skorelować te dwie statystki i wykorzystać to podczas rozgrywania na przykładzie powyższej ręki? Dotychczas używałem ich praktycznie zamiennie, ponieważ są ze sobą powiązane( z pod oddsów obliczam equity). Czy dobrze rozumuje,że jak mam powyżej 12 outów to chce dążyć do stack ofa już na flopie?

Według mnie barrelowanie/stackoff jest tylko spoko jesli masz odpowiednie fold equity. Jeśli grasz np vs Fish callingstation to wolę taka reke tylko x/c niż dazyć do stackoffa a jeśli mam gościa który dużo folduje do rivera to można grać bet bet bet przy odpowiednich kartach turn/riv.

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

wiecejniz 25% bo rake zabiera ci kase

matematycznie to banal gorzejz grubsza rozkmina.

dobrze rozumujesz ale trzeba tez sie zastanowac co gosc moze miec i jak to zagra. jak gosc ma 99 to masz mniej eq jak ma QQ+ to tez masz mniej jak sie gosc zestakuje tylko z 2p sety i over pary to nie oplaci ci sie taki wsow chyba ze wystarczajaco w range ma duzo wiecej foldow i zrekompensuje ci to -ev wsowke.

trzeba rozkminic jaka linia masz lesze fe, jak czesto zaczeka na turnie po twoim callu, jak deep jestescie i wiele innych. kmnisz i wybirasz najlepsza ev opcje.

Odpowiedz
Cytat
Matesu Autor wątku
Matesu

Wiadomo, że nie ma liniowych sytuacji i zawsze jest ''to zależy'', jednak żeby rozkminiać sytuacje trzeba wiedzieć, czy zwraca się uwagę na odpowiednie rzeczy:)
Chodzi mi o to, czy popełniam duży ''matematyczny '' błąd patrząc tylko na equity przy podejmowaniu decyzji( czy to będzie call, czy x/r czy dążenie do stackoffa)?

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

'matematyczny' nie duzy
'filozoficzny' nie wiem
'gastronomiczny' nie mam pojecia
'ekonomiczny' tak

wiem ze to samo nie ma znaczenia ale czy to ma znaczenie ? wiem ze sie nie liczy ale czy sie liczy ?
sam juz nie wiem. bierz co chcesz.

Odpowiedz
Cytat
karakanFTP

Tak, patrząc tylko na oddsy w takiej sytuacji popełniasz duży błąd. Gdyby trzeba było mieć odpowiednie oddsy, żeby np. sprawdzić z daną ręką, to odchodziło by całe floatowanie. Lepsi gracze często sprawdzają bez odpowiednich oddsów na skompletowanie układu, ponieważ wykorzystując tendencje przeciwnika, pozycję, ready itp., mogą osiągnąć zysk później, mimo że matematycznie call jest niepoprawny w tym momencie. I nie chodzi mi tutaj wcale o implied oddsy. Zobacz sobie dla przykładu klasyczną rękę :

Ivey calluje flopa i turna, mimo że może się spodziewać że ma 0% szans na skompletowanie najlepszej ręki. Mimo wszystko, wykorzystując pozycję, strukturę boardu, tendencje przeciwników i pewnie jeszcze masę inny rzeczy wygrywa rozdanie. Uznał, że pomimo fatalnego equity, rozumianego jako szansa na skompletowanie najlepszej ręki, ma wystarczające equity, biorące się z czasu kiedy wygra pulę w inny sposób.

Odpowiedz
Cytat