Przejdź do forum
Pare zagwozdek na t...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pare zagwozdek na temat grania SH

19 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
1,368 Wyświetlenia

Heja,

chcialbym sie zorientowac, jak wyglada sprawa bankroll managementu w grze SH? Pewnie trzebaby miec wiecej BI na dany limit niz przy BSS FR?? Jak nie to mnie ktos poprawi. Nie widzialem nigdzie w dziale strategii tej informacji.
Domyslam sie rowniez, ze granie SH bez HUDa nie wchodzi w rachube, prawda?

18 odpowiedzi
kozak567
Oldschool Grinder

bez huda jest rzeznia, ale idzie grac, tylko trza obserwowac rywali, co do BI to na poczatek twojej przygody radze miec przynajmniej 30BI na dany limit.

Krasu
PokerStrategist

SH bez HUDa można grać spokojnie, to nie jest obowiązkowe. Jeśli chodzi o BRM to powinieneś zarezerwować sobie więcej BI ze względu na większe swingi , jednak jeśli czujesz że masz edge nad przeciwnikami i dobrze się czujesz na danach stawkach to nawet i 15 BI będzie w porządku. Jeśli dopiero zaczynasz to wskazany by było minimum 30 BI.

15BI wątpie swing bywają duże 20BI to jest minimum jeżeli czuje dobrze się na tym limicie i ma dobry winrate

kozak567
Oldschool Grinder

znam takich co graja po 7BI na danym limicie i to nie na mikro stawkach

evog
Elite Grinder

Agresywny BRM jest OK póki, będziesz umiał zejść niżej po stracie paru BI i nie będziesz grał gorzej na wyższym limicie ze względu na mały BR.

Do agresywnego BRM potrzebna jest bardzo mocna psychika, a jak wiemy wiekszość ma z nią problem.

lekarz20
Elite Grinder

ja miałem 60Bi jak na Nl50 wchodziłem i czułem sie ok jak miałem zjazdy w dwie sesje -9BI takze 30Bi jak dla mnie za mało:P bo wkrada sie tilt gdy myslisz sobie "o boże przegrałem 1/3 rola w 2 dni który zbierałem przez 3 miesiace" jak masz psyche dobra to 30 starcza.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Napisze jeszcze jak mozecie jak wyglada granie NL SH na niskich stawkach NL2-NL10 na FTP ?

Nie wiem, jak na FTP, ale na P* na NL2-NL10 SH jest masakra. Ludzie callują i raisują ze wszystkim. 25o, 48o, 37o itp. to normalka. Tylko kilku jest NIT'ów, co raisują tylko QQ+.

Najgorzej/najlepiej jest w weekendy. Np. w tą niedzielę i sobotę przerąbałem 20$ na NL5 tylko i wyłącznie na tych donkach.
AA na 56o (all-in PF), KK na 23s, JJ na Q4o (złapałem seta na flopie i oczywiście na boardzie znalazły się 4 karty w tym samym kolorze, co Q przeciwinika) itp, itd.

Ale ogółem, więcej się z nich kasy ściągnie, niż oni z nas, więc gra się przyjemnie.

TehGamer
PokerStrategist

30 BI na limit jest OK
Ja gram bez statow na bwinie NL30 SH, bo poziom jest super zalosny, i mam niezly winrate.

bili
PokerStrategist

Na FTP jest spoko, zwłaszcza w weekendy i po północy. Często znajduje się wtedy stoliki z Table VPIP na poziomie dochodzącym nawet do 50, a ~37 to praktycznie norma. Dobre table i seat selection i jedziesz.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez bili
Na FTP jest spoko, zwłaszcza w weekendy i po północy. Często znajduje się wtedy stoliki z Table VPIP na poziomie dochodzącym nawet do 50, a ~37 to praktycznie norma. Dobre table i seat selection i jedziesz.

No ale to chyba na malej ilosci stolow, zeby moc obserwowac przeciwniko, bo nie mam HUDa :/

bili
PokerStrategist

Aaaa... tego szczegółu nie zauważyłem. Bez HUDa to rzeczywiście może być ciężko. Najlepiej ściągnij sobie triala jakiegoś programu do statystyk (PT3 ma chyba trial 2 miesięczny) albo korzystaj z elephanta.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez bili
Aaaa... tego szczegółu nie zauważyłem. Bez HUDa to rzeczywiście może być ciężko. Najlepiej ściągnij sobie triala jakiegoś programu do statystyk (PT3 ma chyba trial 2 miesięczny) albo korzystaj z elephanta.

Z tym trialem to jest jakis pomysl... nie wiem tylko co lepsze: Holdem manager czy PT3? Chcialbym pozniej ewentualnie kupic licencje a przy okazji nie stracic uzbieranej na trialu bazy.

Elephanta to najpier musze sobie ugrac zeby miec go od PS. Narazie skonczyl sie trial i nie ma statystyk na stole :/

bili
PokerStrategist

Lepszy moim zdaniem Holdem Manager, ale dla niego masz chyba tylko tygodniowego triala. Przy odpowiedniej konfiguracji PT (chyba nawet domyślnej, ale nie jestem na 100% pewny), importowane pliki hand history są przenoszone do katalogu z archiwum. Jeżeli będziesz chciał się przerzucić na HMa to po prostu sobie w nim zimportujesz ten katalog.

mik1984
Oldschool Grinder

Nie potrzebujesz huda, żeby wygrywać na mikro stawkach. Na mikro stawkach wystarczy, że będziesz grał ABC i git. Jednak możesz zacząć stosować HUDa już na nl10, żeby się obeznać z nim, bo na niskich stawkach jest on już obowiązkowy. Na nl2 i nl5 jeśli przegrywasz, nie jest to wynik braku HUD'a. Statystyki dodają ci dodatkowych wskaźników decyzyjnych, a jeśli nie pokonałeś nl5, znaczy, że nie znasz tych podstawowych.

Wedle mojego doświadczenia, nie ma różnicy w potrzebie bankroll management pomiędzy SH i FR. 20BI wystarczy, ale chcesz zgromadzić sobie zawsze trochę więcej, żeby nie musieć natychmiast zmieniać limitu jak na wyższym ci od razu nie wyjdzie, bo to ryję psychę. Ja kiedyś wskoczyłem na nl25 i straciłem 3BI z haczykiem, ale to było 8BI z poziomu na którym grałem wcześniej, nl 10, i musząc to odbudować czułem się jak zbity pies wracający do konta. Na szczęście następnego dnia wygrałem MTT i zgarnąłem jakieś $360 i mogłem kontynuować nl25 w spokoju.

Napisane przez bili

Po pierwsze nie trzeba miec HUDa zeby dokonywac table selection, wystarczy patrzec na wspolczynniki takie jak srednia pula/ogladalnosc flopa czy ilosc handow/h.
Po drugie PT3 ma table scanner, ale jest on niedostepny w wersji probnej ;)

bili
PokerStrategist

Zgadzam się w 100%, HUDa polecałem oczywiście do samej gry. Na pewno nie jest on niezbędny, ale przy 4-6 stolikach jest niezwykle przydatny.

krawczeiro
Oldschool Grinder

Napisane przez bili
Lepszy moim zdaniem Holdem Manager, ale dla niego masz chyba tylko tygodniowego triala..

trial ma 15 dni. a co do wyboru to jak kupisz hm'a bedziesz zadowolony i jak kupisz pt3 to tez bedziesz zadowolony wiec nie ma co sie specjalnie zastanawiac nad wyborem tylko bierz jak masz na to kase.