Przejdź do forum
Obrona BB vs SB ste...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Obrona BB vs SB steal ze słabymi Ax offsuit

18 Posty
6 Użytkownicy
1 Reakcje
825 Wyświetlenia
Lepracun
PokerStrategist

Zauważyłem dość różne podejscie do rozgrywania tej częsci naszego zakresu. Jedni flatują wszystkie Ax offsuit inni 3betują część z nich.

Czy w ogole bronicie zawsze te ręce (nie biorę po uwagę sytuacji kiedy przeciwnik ma steal = 20%)? Jaki jest wasz ogolny gameplan preflop i postflop?
Czy jeżeli przeciwnik ma w miare wysoki fold to 3bet wolicie je 3betować czy uważacie jest za zbyt mocne na 3bet?
Czy przy podejmowaniu decyzji kierujecie sie bardziej statystykami przeciwnika (szukacie leaków postflop) czy może ogólną grywalnością tych rąk będąc IP vs szeroki zakres?

Odpowiedz
Cytat
17 odpowiedzi
lokomotywa
Oldschool Grinder

Ja na pozycjach BBvsSB z Axo bronię pasywnie A6o w górę (AQo+ już 3 betuję). Oprócz tego standardowo A5o mam w 3bet bluff. Jeśli przeciwnik dużo otwiera i ma wysoki fold to 3bet na tych pozycjach to 3betuję wszystkie Ax, Kx oraz suited connectory i suited gappery. Jak gość w końcu zajarzy to zaczynam grać standardowo jak w pierwszym wersie.

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas
Elite Grinder

jak gość dużo otwiera - 50%+ i dużo folduje, to przykro by było zamieniać w blef tak nutsowe ręce jak np A2o czy K2s. 3b na takiego typa tylko z tym, co jest za słabe na call, czyli np 67o w przypadku opena za 3bb lub 73o czy 72o w przypadku opena za 2bb.
Jeśli mało folduje, to jakieś A8s+, ATo dla value będzie spoko. Zależnie jak mało folduje.

Odpowiedz
Cytat
Lepracun Autor wątku
Lepracun
PokerStrategist

Ciekawe odpowiedzi. Też mi sie zdaje, że Axo bedzie za dobre na 3bet vs szeroki range, choć myślę, że na niższych stawkach można bez problemu zbyt często je 3betować, zarabiając przy tym duzo kasy i nie obawiając sie, że przeciwnicy zaczną exploitować zbyt duży 3bet BB vs SB.

A jak wygląda wasz gameplan z tym samym rangem, ale vs BU steal (2.5 BB i 2 BB)?

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas
Elite Grinder

ja wychodzę z założenia, że oop calluję wszystko, co jest 10% lepsze od oddsów (co daje mniej więcej taki zasięg, jakim on stealuje), jakie mi koleś daje. +-x % zależnie od jego cbeta, fold to cb i ogólnie jeśli dużo się poddaje postflop, to calluję więcej a jak jest dobry, to mniej.

Odpowiedz
Cytat
Lepracun Autor wątku
Lepracun
PokerStrategist

Rozjaśniłes mi to troche, dzięki za odpowiedz :)
Policzyłem sobie equity i rzeczywiscie wychodzi na to, że np. vs min raise z BU można spokojnie dokładać 76o (oczywiscie w zależności od przeciwnika, tak jak wspomniałes). Dochodzi jeszcze ważna kwestia, że zeby profitowo rozgrywać te ręce, trzeba juz dośc dobrze ogarniać grę postflop, bo bedzie sporo cięzkich decyzji jak gracza niskich stawek. Pozdro

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas
Elite Grinder

No i jeszcze rake na niskich stawkach jest duży, więc też trzeba troszkę ściąć zasięg.

Odpowiedz
Cytat
Fosterek
Elite Grinder

Zalezy czy mam asa suited czy offsuit. Generalnie wszystkie suited asy gram przez just call z wyjątkiem tych najlepszych AJ AQ AK. Jesli chodzi o offsuit lapy to jestem raczej fanem 3betowanie od A2-A6o bo te rece maja slaba grywalnosc postflop. Reszte gram poprzez call a AK AQ AJ raisuje.

Odpowiedz
Cytat
LAPA2000
PokerStrategist

Oczywisty defend poprzez call IP i to jest poza dyskusją.

Odpowiedz
Cytat
Lepracun Autor wątku
Lepracun
PokerStrategist

Napisane przez sandraardnas
No i jeszcze rake na niskich stawkach jest duży, więc też trzeba troszkę ściąć zasięg.

To jest pewne info? Odnosisz to do każdego roomu? Wiesz skad to wynika?

Odpowiedz
Cytat
ryhukox
Poker Player

Na p* grając 25/22 na nl2 to jest ledwie 5bb/100. Do tego z silverstar 35%rb. Więc na tyle mało, że nie trzeba się tym przejmować.

Jak Axo nigdy nie calluje. Equity vs. range ma dobre, tylko co z tego jak ma zerową grywalność. Z Ah na micro i tak nie ma co walczyć, a trafiając Asa i tak nie wiele wygram, a często mam revers IO. Wolę callować nawet średnie offsuit gappery jak T8o,97o dające słabsze tp/2np/gs/oesd, niż A2o, z którym mam 3outy na i tak słaby układ.

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas
Elite Grinder

Powiem tak: jeśli 3betujesz asy bb v sb, to albo będziesz maniakiem, bo będziesz o wiele za dużo 3betował, albo będziesz nitem, bo będziesz miał fold to steal bvb w granicach 50-60%. Bardzo słabym zagraniem jest zamiana tak mocnej ręki w blef. Z pozycją i przeciw 50%+ A2o ma bardzo dobrą grywalność.

Co do rejku, to im niższe stawki tym jest wyższy. Dlaczego? Bo cap na pulę jest taki sam jak na wyżsyzch stawkach.

Odpowiedz
Cytat
ryhukox
Poker Player

Z pozycją i przeciw 50%+ A2o ma bardzo dobrą grywalność.

:thinking:
Przecież to najmniej grywalna ręka... nie licząc trashu ofc.

Co do rejku, to im niższe stawki tym jest wyższy. Dlaczego? Bo cap na pulę jest taki sam jak na wyżsyzch stawkach.

:thinking:
Skoro cap jest taki sam, to czemu rake miałby być wyższy?

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas
Elite Grinder

A2o to top 40%, jeśli nie chcesz bronić tej ręki to będziesz nitował, tak to wygląda, nie musisz się do tego stosować.
Jakiś jest twój fold to steal bb vs sb?

Co do rejku to jest to oczywiste.
Jeśli cap to 2.5 dolara, to na nl 100 gdy się stakujesz, to oddajesz kasynu 2.5bb/2. Czyli 1.25% puli.
Jeśli się stakujesz na nl2, to oddajesz całe 2.5%, bo nie sięgasz capa na tak niskich stawkach.
Proste? I nie dawaj tych dziecinnych obrazków, bo to wygląda przykro.

Odpowiedz
Cytat
ryhukox
Poker Player

Myślałem, że mówiąc "cap jest taki sam", masz na myśli cap tyle samo %, a nie stałą kwote.

Pisałeś, że A2o ma przeciw 50% bardzo dobrą grywalność. Pytam: jaka to grywalność?
ps. equity =/= grywalność.

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas
Elite Grinder

Oczywiście, że equity nie równa się grywalność.
Ale że tak powiem poziom grywalności rośnie wraz ze wzrostem zasięgu przeciwnika.
Przeciw openowi z ep A2 ma h*jową grywalność i słabe oddsy.
Ale przeciw sb ma zarówno lepsze oddsy, lepszą grywalność oraz pozycję.
Nie ma lepszych pozycji do callowania A2o. Więc jeśli mówisz, że nigdy nie callujesz A2o, to coś robisz źle.
W 50%+ zasięgu przeciwnika znajdą się gorsze 2x oraz pełno badziewia, które jest po prostu bite przez A2o, które może wygrać na shd.
Wiadomo, że bije cię każdy as i takie 67 ma spore equity, ale chodzi o to żeby oddać jak najmniej kasy z tego blinda co go wpłaciłeś na starcie a nie żeby ugrać kokosy.
W tej grze ważnych jest kilka rzeczy, nie tylko grywalność, np pozycja lub znajomość przeciwnika.
Potrzebujesz 33% equity a masz 48% oraz pozycję. Może i ciężko się to gra na unka, ale takie życie, nikt nie powiedział, że ta gra jest łatwa.

Odpowiedz
Cytat
ryhukox
Poker Player

będziesz nitem, bo będziesz miał fold to steal bvb w granicach 50-60%.

Jeszcze wróce do tego. Chyba mamy inne definicje nita. Przeciwko stealowi za 3bb wystarczy bronić 37,5%, aby nie dawać przeciwnikowi autoprofitu. Nitem bym nazwał osobe, na którą mam autoprofitowy steal.
Ciekaw jestem ile ty bronisz? z 70%?

Rozumiem twoje argumenty, zresztą w większości się zgadzam.
Jednak chodziło mi o to jak grasz takie A2o postflop. Bo to jest typ ręki, która prawie nic nie trafia i jakieś 80% czasu to tylko A-high. Bo imo jedyne co można z tym zrobić, to na suchych stołach jak najtaniej dojść do sd.

Ale przeciw sb ma zarówno lepsze oddsy

O ile ktoś z utg otwiera takim samym sizingiem, to mamy lepsze oddsy, ze względu na dead smallblinda. Choć to akurat zupełnie bez znaczenia.

Ed1: Nie wspomniałeś na jakich stawkach grasz. Bo ja napisałem, że mówię o mikro, ew. niskich. Być może różnica zdań wynika wyłącznie z różnych stawek.
Ed2: Nie wspomniałeś o jakim roomie mówisz, pisząc że na micro jest wyższy rake. Na p* rake jest niemal taki sam na większości stawek. Oraz cap też nie jest stały, a zmienny w zależności od stawek.

Odpowiedz
Cytat
sandraardnas
Elite Grinder

No to musieli dużo pozmieniać na starsach w takim razie.

Masz rację, popieprzyło mi się z tymi oddsami.

Gram nl100. Nie wydaje mi się, żeby była jakaś różnica w obronie blindów, nawet lepiej grać szeroko na niskich i trenować, gdy przeciwnicy słabi.
Ja mam fold to steal około 38%.
Musisz zrozumieć, że zawsze gdy robisz blef na pre, flopie lub turnie, to nie możesz liczyć gołego fold equity, ponieważ twoja ręka ma swoje equity, czyli czasem coś wygrasz bo przypadkiem trafisz, nawet jak masz tylko overa i bakdor kolor/strit.
To samo tyczy się przeciwników, więc gdy bronić 37.5 przeciw 3bb open, to w rzeczywistości dajesz przeciwnikom autoprofit i to słodki w cholerę.
Przeciw takiemu fold to steal powinno się stealować 100%, dopóki przeciwnik nie zauważy i to za 2.5.bb najlepiej.

A2o gram tak, że jak trafię parę dwójek, to zagram call i może call turn, z rzadka call river. Jak trafię asa to gram 2 razy call a jak stół nie jest całkiem zjebany, to 3.
Jak mam bakdory/drawy, to calluję/raisuję flop (zależy od stopnie suchości stołu). Jak nie mam bakdorów, ale jest bardzo sucho, to robię float.

Odpowiedz
Cytat