Przejdź do forum
o statystykach słów...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] o statystykach słów kilka

5 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
832 Wyświetlenia
Demiurg12

czesc

chciałbym wreszcie dowiedzieć sie , co oznaczaja statystyki liczbowo , mianowicie ostatnio proboje zajac sie paroma statami :), oczywiscie nie chodzi mi o skrajonosci czyli AF 0 pasywny CBET FLOP 100 to chyba duzo cbetuje:) , tylko o okreslenie mniej wiecej ram , takiego zasiegu
mysle ze mistrz od stat wafel pomoze:D

AF, AF freq, CbetFlop, FoldTOcbet , STEAL , fold to steal , donkbet VS PFR , raise Cbet i BET vs Missed cbet cos takiego jest , co oznacza chyba float :)

a teraz do sedna od poczatku
AF - jakie sa ramy pasywnego gracza , a jakie normalnego , a jakie over agro czy cos , co moge wiedziec po tej statystyce??
AF freg- tak samo jak jej uzywac lacznie z AF

Cbet flop - jakie sa normalne ramy gracza takie ktore cbetuje, jakie sa ramy tego ktory Cbetuje juz za dużo i juz nie wybiera spotow, a jakie sa takiego ktory cbetuje za malo , i cbetuje mniejwiecej tylko jak cos ma

FoldtoCbet -ile musi wynosic statystyka zeby mozna bylo smialo duzo Cbetowac na goscia , ile zeby juz srednio , a ile zeby trzeba bylo juz bardzob starannie dobierac , zauwazylem ze FCbet na nl4 to srednio 50-70

Steal -kto jest zlodzjem a kto nie :), jaki zasieg musi miec na CO, BTN zeby mozna bylo powiedziec ze bardzo szeroko steluje, to w sumie tak trudne nie jest ale tez chcialbym rozwiac moje watpliwosci

Foldto steal tak samo - kogo okradac i kogo nie :) , tutaj w gre tez wchodzi 3bet vs steal

Donkbet vs PFR - to czesto ma miejsce na micro , wiem ze tutaj sie przydaja obserwacje tez , ale jak wygladaja tutaj skrajnosci ??

RaiseCbet vs PFR - tak samo tyczy sie tej statystyki , czesto jakis reg mi tak zagrywa a ja widze tam jakas liczbe i nie wiem czy on tak czesto gral czy nie :)

i ostatnia bet vs missed Cbet IP , tutaj od kogo moglbym sie spodziewac floatu , czy betu na flopie gdybym nie zagral Cbetu od kogo , jak ta wyglada statystyka dla normalnego gracza , ktory rzeczywiscie flotuje jak cos ma a jak an tego ktory zawsze gra agresywnie jak ktos nie postawi tego Cbetu czy Second barrel

dzieki , wszystkim ktorzy beda probowac rozwiac mi watpliwosci:) , gram na nl4 , ale chce wejsc juz za pare dni na nl10 wiec musze sie nauczyc poslugiwac nowymi statami:)

4 odpowiedzi
sz3sz

Napisane przez Demiurg12

AF, AF freq, CbetFlop, FoldTOcbet , STEAL , fold to steal , donkbet VS PFR , raise Cbet i BET vs Missed cbet cos takiego jest , co oznacza chyba float :)

AF - jakie sa ramy pasywnego gracza , a jakie normalnego , a jakie over agro czy cos , co moge wiedziec po tej statystyce??
AF - imo passive 0-1, normalny gracz 1-1,8, agresywny 1,8+ AF freq - czestotliwosc betowania, passive 0-20%, normalny 20-40%, aggro 40%+

Cbet flop - jakie sa normalne ramy gracza takie ktore cbetuje, jakie sa ramy tego ktory Cbetuje juz za dużo i juz nie wybiera spotow, a jakie sa takiego ktory cbetuje za malo , i cbetuje mniejwiecej tylko jak cos ma
FoldtoCbet -ile musi wynosic statystyka zeby mozna bylo smialo duzo Cbetowac na goscia , ile zeby juz srednio , a ile zeby trzeba bylo juz bardzob starannie dobierac , zauwazylem ze FCbet na nl4 to srednio 50-70

normalny cbet to cos kolo 60% - 40% czasu betujesz reke typu onepair+, reszta czasu blefy i semiblefy, powyzej 80% juz jest mocno exploitable b ozawiera mase rak ktore nie wytrzymaja presji raisu przy becie za 2/3 pota ftcb przeciwnika musi byc okolo 40% zeby bylo break even, biorac pod uwage odchylenia standardowe stat uznaje, ze luzno cbetowac mozna od 50% ftcb + (na dobrych boardach) i 70%+ (na jakichkolwiek boardach)

Steal -kto jest zlodzjem a kto nie :), jaki zasieg musi miec na CO, BTN zeby mozna bylo powiedziec ze bardzo szeroko steluje, to w sumie tak trudne nie jest ale tez chcialbym rozwiac moje watpliwosci
Foldto steal tak samo - kogo okradac i kogo nie :) , tutaj w gre tez wchodzi 3bet vs steal

do 20% ats to bardzo tight value range, powyzej 30% zaczyna sie robic light stealing, powyzej 40% juz jest raisowanie powoli z ATC co do foldow na steal - zalezy od sizingu, mozesz sobie to policzyc - mnozysz fold to steal sb przez fold to steal bb, wychodzi ci jakie masz 'fold equity' stealujac wiec latwo iiczysz jak duze podbicie bedzie oplacalne, jesli sb folduje 90% i bb folduje 90%, to razem folduja 81% czasu, w puli jest 1,5bb dead money - na takich gosci otwierajac za 6bb z BU bedziesz break even, otwierajac za 3bb bedziesz mial massive profit

Donkbet vs PFR - to czesto ma miejsce na micro , wiem ze tutaj sie przydaja obserwacje tez , ale jak wygladaja tutaj skrajnosci ??

bralbym pod uwage tylko obserwacje, zraisuj donkbet pare razy i zapisz reakcje, scalluj na flopie i zapisz reakcje na turnie, nikt na mikro nie balansuje donkbetow - to po prostu styl gry ekstremalnie slabych i ekstremalnie dobrych graczy. no i wiadomo, jesli w 4 wayu otwierales z UTG, scallowalo dwoch fiszow i dobry tag na blindach to na flopie 567ss nie spodziewaj sie, ze tag donkbetuje jako blef ;).

RaiseCbet vs PFR - tak samo tyczy sie tej statystyki , czesto jakis reg mi tak zagrywa a ja widze tam jakas liczbe i nie wiem czy on tak czesto gral czy nie :)

tu tez wiele zalezy od obserwacji, wg suchych liczb jakies 25-30% to jest valuerange (toppair +), tyle, ze jak odejmiesz od tego top pair (bo wielu gra calldown z TP) i sety na dry boardach (powiedzmy 50% czasu) to ci wychodzi kilka %. Nie ustalalbym tutaj ram do gry tight i loose i bazowal tylko na dynamice gry.

i ostatnia bet vs missed Cbet IP , tutaj od kogo moglbym sie spodziewac floatu , czy betu na flopie gdybym nie zagral Cbetu od kogo , jak ta wyglada statystyka dla normalnego gracza , ktory rzeczywiscie flotuje jak cos ma a jak an tego ktory zawsze gra agresywnie jak ktos nie postawi tego Cbetu czy Second barrel
float na poziomie 30% to value float (top pair +), 50% zawiera juz sporo semiblefow i rak ktore maja za male equity (typu 22 na KJT7double suited), imo na mikro gracze dziela sie na takich, ktorzy wiedza co to float (i floatuja 80%+ i czesto folduja na tricky check/raise turn przez to) i na takich co nie wiedza (i floatuja 30% majac top value range, a reszte checkdownuja)

Demiurg12 Autor wątku
Demiurg12

wow zajebista odpowiedz , jak bede mial potem czas to sie ustosunkuje :)
dzieki o to mi chodzilo :) , chce uzywać statystyk z głowa:)
_thumbsup: :f_thumbsup: _thumbsup:

Napisane przez Demiurg12

AF mi obecnie służy do tego żeby wiedzieć jak bardzo moge kogoś valuebetować - bo mówi jak często ktoś sprawdza bety w stosunku do tego jak sam betuje.
Średnio regularsi mają w okolicach 2.2 - 2.4 AF, ale ta statystyka też zalezy bardzo od stylu gry i tego jak się często calldowny robi. Każdy gracz, który ma poniżej 1.5 AF już jest pewnie dość pasywny lub lubiący callować, ale tą statystyke trzeba połączyć z fold to cbet i VPIP żeby ją dobrze zrozumieć.
AFq lepiej mówi o agresywności gracza, bo dla mnie nie jest agresywny gracz z AF 50, który po prostu folduje wszystko oprócz nutsów a nutsy rozgrywa bardzo agresywnie, tylko agresywny gracz betuje i raisuje z szerokim range i tutaj lepiej działa AFq, które pokazuje jak często ze wszystkich akcji podejmowana jest akacja agresywna.
Dla poszczególnych streetów flop / turn / river moim zdaniem agresywni gracze mają powyżej 45 / 35 / 25 afq

Cbet 33-40 % to wtedy jak ktoś coś ma. Jednocześnie dopiero powyżej 80% bym stwierdzał, że ktoś cbetuje "za dużo".

x = fold to cbet.
x * pula - (1-x) * wielkość cbeta jak nie trafisz = 0 obliczyć dla x ;)

Powinieneś patrzeć na to pozycyjnie. Dla mnie powiedzmy 35% to nie jest dużo jeśli chodzi o steal z BTNa bo sam kradne dużo więcej, ale jest to już jakiś range przeciwko któremu można coś więcej grać moim zdaniem. Odpal sobie jakiś equilator i po prostu zobacz jak szerokie range'e są 25, 30 ... 70% i zobacz kiedy zaczyna się pojawiać dużo śmieci.

75%+ to dużo i przy 80% dwóch graczy na blindach powinieneś kraść any two.

To zależy od tego co on donkbetuje, ile folduje do cbeta ile check-raisuje.

To zależy od jego range preflop

Agresywny gracz będzie betował 80%+ nie wiem jak oceniać "normalnego gracza" bo to też zależy od jego range na danym streecie.

dzieki , wszystkim ktorzy beda probowac rozwiac mi watpliwosci:) , gram na nl4 , ale chce wejsc juz za pare dni na nl10 wiec musze sie nauczyc poslugiwac nowymi statami:)

Nie opieraj się aż tak bardzo na szczegółowych statach, patrz przede wszystkim na board, range preflop i cbet / fold to cbet.

00thunder00

Napisane przez Demiurg12
czesc

chciałbym wreszcie dowiedzieć sie , co oznaczaja statystyki liczbowo

Nie wiem jak u Ciebie z angielskim ale jak dajesz rade to ponizej swietny link w odpowiedzi na twoje pytanie.

http://faq.holdemmanager.com/questions/330/Plugging+Leaks+-+Based+on+Stat+Ranges+%28Article+%231%29

BTW ciekawe i dosc wyczerpujace odpowiedzi. Thx!