Przejdź do forum
NL5 | FR | Zoom & N...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL5 | FR | Zoom & Normalne |Moje statystyki

5 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
677 Wyświetlenia
trzasku
PokerStrategist

Używam standardowych pop-upów Hold'em Managera 2. Obecnie mój główny cel to przejście na NL10. Z tego powodu chciałbym poprosić o wskazanie leaków jakie można wywnioskować po moich statystkach i wskazanie mi materiałów naukowych (filmów lub artykułów), które pomogą mi w usunięciu ich. Nie jestem za dobry w interpretacji bardziej złożonych statystyk dlatego sam dużo nie mogę z tego wywnioskować. Jest to próbka najnowszych 20k rąk z stołów Zoom i normalnych.

Spoiler

Preflop

Steal/R1

Flop

Turn

River

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
rusher88
PokerStrategist

Heja.

OK, to zacznijmy od podstawowych rzeczy:

Strasznie dużo stealujesz. To oczywiście dobrze, o ile nie przeginasz. Musisz bardzo uważać na to, jak/czy ludzie nie zaczynają reagować. Zdaje sobie sprawę z tego, że na NL10 masa ludzi po prostu się nie dostosuje, ale jednak takie staty mogą zwrócić uwagę. Po prostu Ty na to uważaj :)

Masz bardzo płaski callopen. W zasadzie, to pomijając minimalne różnice, jest on prawie taki sam, jeśli chodzi o zakres na poszczególnych pozycjach.

Kolejna sprawa, na którą warto zwrócić uwagę, to fold to 3bet:

- na EP callujesz ponad 50% range vs 3bet, czyli ponad 6%, a to oznacza że zazwyczaj grasz vs 3bet zdecydowanie szerszym zakresem, niż statystyczny villain 3betuje vs EP.

- na CO-SB ze względu na ogromny range foldujesz bardzo duzo - jesteś podatny na bluffy, tyle że ludzie z tych stawek nie bluffują szczególnie dużo nawet w obv. spotach, więc to nie powinien być duży problem.

Odpowiedz
Cytat
trzasku Autor wątku
trzasku
PokerStrategist

Postaram się bardziej świadomie i uważniej stealować. W tej chwili wydaję mi się, że mi to wychodzi, aczkolwiek często mam problemy postftlop, powinienem obejrzeć jakieś filmy o blindwar.

Do podbicia callowałem tylko PP. Teraz rozszerzam ten zakres o top range QQ+/AQ+ jeżeli sądzę, że podbiciem wyizoluje się na lepsze ręce a słabsze nie sprawdzą np. z powodu dużego fold to 3bet. Czasami calluje także AJs. Co i kiedy mogę jeszcze callować, jak z pozycją?

Często stealuje a any2 i na 3bet pasuje. Nie wiem jaki może być powód, że tak gram z early. Za bardzo tego nie rozumiem.

W takim razie moje najwidoczniejsze leaki to fold to:
:spade: Fold to 3bet z early position
:spade: Niekontrolowane stealowanie a następnie gra posftlop

Czy miałbyś pod ręką, według Ciebie najlepsze materiały na ten temat?

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

W zasadzie po tym co napisałeś, wydaje mi się, że musisz zrozumieć czemu stealujesz, oraz co tak na prawdę oznacza tutaj gra postflop. Myślę, że mimo grania FR, kursy muckiego o stealu będą tutaj bardzo OK:

https://polska.pokerstrategy.com/video/#searchtext=muckinfella%20steal&key=all&contenttype=0&gametype=0&tablesize=0&languages=pl,en&levels=basic,bronze,silver,gold,platinum,diamond&lowerlimit=0&upperlimit=100&ob=date&od=desc&page=1&rpp=10

Z fold to 3bet z kolei, najprościej będzie jak sobie to wyfiltrujesz i zobaczysz co Ty tam tak rzeczywiście callujesz vs te 3bety.

Jutro zobaczymy postflop :).

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

OK, więc tak na flopie... cbetujesz jak z automatu :) Dodatkowo, patrząc na to, że masz super szerokie zakresy, wydaje mi się, że może się z tego zrobić dość wybuchowa mieszanka.

Poza tym, taka tendencja niesie za sobą klasyki:

- ogomny cb-fold, czyli fold CB to raise

- bardzo duży spadek cbetu z flopa na turn, czyli podatność na floaty

- bardzo duży check/fold when skip CB flop

- bardzo duży check/fold when skip CB turn

- również pewnie często będziesz poddawał, kiedy zagrasz check back zarówno na flopie, jak i na turnie i po prostu na kolejnym streecie dostaniesz bet od przeciwnika

Czy to wszystko wyżej jest dużym problemem? Generlanie... nie :) Jest to problemem dopiero w sytuacji w której Twoi przeciwnicy coś z tym robią i o ile na NL5 na początku nikt nic z tym nie zrobi, a jak będą mieli na Ciebie próbkę, to znajdzie się dosłownie KILKU graczy, co częśc rzeczy wykorzysta, to im wyżej tym będzie z tym ciężej.

Musisz grać zdecydowanie bardziej świadomie as PFR.

Dobra, idąc dalej fold to CB... no właśnie, Ty foldujesz nie jakoś bardzo dużo, ale "dość" dużo na każdym streecie. CHodzi mi o to, że nie jesteś ani typem gracza, który typowo broni swojego range, ani typem garcza, który jakoś rozwja swój raise range - ten to raczej w większości value.

Myślę, że na ten moment, można się tutaj zatrzymać. Poleciłbym Ci do poprzedniego materiału dodać takie kursy jak:

CBet:
https://polska.pokerstrategy.com/video/#searchtext=flop%20bez%20tajemnic&key=all&contenttype=0&gametype=0&tablesize=0&languages=pl,en&levels=basic,bronze,silver,gold,platinum,diamond&lowerlimit=0&upperlimit=100&ob=date&od=desc&page=1&rpp=10

Vs CB:
https://polska.pokerstrategy.com/video/#searchtext=muckinfella%20fighting&key=all&contenttype=0&gametype=0&tablesize=0&languages=pl,en&levels=basic,bronze,silver,gold,platinum,diamond&lowerlimit=0&upperlimit=100&ob=date&od=desc&page=1&rpp=10

A tutaj taki ciekawszy materiał:
https://polska.pokerstrategy.com/video/#searchtext=the%20next%20level&key=all&contenttype=0&gametype=0&tablesize=0&languages=pl,en&levels=basic,bronze,silver,gold,platinum,diamond&lowerlimit=0&upperlimit=100&ob=date&od=desc&page=1&rpp=10

GL! :)

Odpowiedz
Cytat