Przejdź do forum
NL2 Zoom - luźniejs...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL2 Zoom - luźniejsza gra

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
1,024 Wyświetlenia
pozboju

Cześć. Po poradę wpadłem :D

Otóż pykam sobie zooma na NL2 SH celowo w sposób niekoniecznie zgodny ze standardowymi zaleceniami. Cel - raczej dydaktyczny. Staram się grać bardzo szeroko i agresywnie. Nie mam jeszcze dużej próbki rąk, ale na tej co mam rysują się pewne tendencje. Raise unopened na early to około 30% dalej pośrednie wartości (rosnąco wraz z każdą pozycją) by na SB było okolo 65%. Sumaryczne VPIP/PFR to około 35/29 wychodzi. Cbet 90%, 3-bet 12%. itd itd Reasumując - gdy widzę że są odpowiednie warunki to i 72o z early otworzę i będę cbetował w zależności od tego kto sprawdził :)

Skuteczność takiej gry przedstawia się w następujący sposób. Non-showdown winnigs to linia stale pnąca się w górę pod określonym kątem. Showdown winnings to BE. Oczywiście zdaję sobie sprawę że taki wynik na showdown, jest efektem tego, że nie zawsze ~radzę sobie post flop gdzie jestem dosyć często z racji stylu gry, i dosyć często jak już jestem to mam tam spoty z serii "trudne". Ale co tu dużo mówić - to właśnie ćwiczę i tego się uczę.

Pytanie, czy w kontekście przechodzenia na wyższe stawki (nie wiem, nigdy tam nie byłem, nie znam się :D ), taki kierunek rozwijania swoich umiejętności jest dobrym kierunkiem ? Zaprocentuje to na wyższych stawkach ? Co o tym ogólnie myślicie ? Uprzedzając - oczywiście wiem, że są szysze i skuteczniejsze metody na przejście NL2 - ale nie o to mi na razie chodzi.

Pozdrówka

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
dewast

Napisane przez pozboju

Pytanie, czy w kontekście przechodzenia na wyższe stawki (nie wiem, nigdy tam nie byłem, nie znam się :D ), taki kierunek rozwijania swoich umiejętności jest dobrym kierunkiem ?

Pozdrówka

Wg mnie najskuteczniejsza metodą rozwijania swoich umiejetności dla początkujących graczy jest opanowanie w bardzo dobrym stopniu standardowej gry tight aggresive i nabranie dużej ilości doświadczenia. Dopiero z solidnym fundamentem standardowej jak na mikro strategii wygrywającej i dużą ilością doświadczenia można zacząć stosować luźniejsze koncepty. Jestem zdania, że bez tego granie light jest po prostu loterią raz sie uda raz nie, bez dobrego uzasadnienia dlaczego tak a nie inaczej.

Odpowiedz
Cytat
cirme

Dodatkowo

Taki styl gry wymaga perfekcyjnej gry postflop, bazujesz głównie na generowaniu fold equity co z tym idzie musisz już postflop odpowiednio dobierać przeciwników. Na zoomie na malej próbce to przejdzie, później jak już ogarniający przeciwnicy będą widzieć twoje staty będzie ciężej.

Generalnie sposób na ciebie to 4 bety lub cold callowanie cię z każdą grywalną ręką robiąca wysokie pary i czekanie aż się wystrzelasz.

Odpowiedz
Cytat
pozboju Autor wątku
pozboju

Rozumiem. Pytanie tylko do którego momentu sprawdza się gra TAG-iem ? (to nie jest teza - serio o to pytam) Bo jeżeli grając tym stylem da się przejść micro stawki szybciej, by nieco wyżej polec, to brak sensu moim zdaniem w nadmiernym inwestowaniu swoich wysiłków w tę koncepcję. Oczywiście nie mówię. Trzeba znać, umieć i być obytym z tego typu grą, ale kwestia czy nie lepiej było by już od najmniejszych stawek, przy założeniu jako takiego obycia z grą TAG ukierunkować się na luzowanie a nie dążenie do stania się mistrzem wśród TAG-ów ?

Odpowiedz
Cytat
pozboju Autor wątku
pozboju

Napisane przez cirme
Dodatkowo

Taki styl gry wymaga perfekcyjnej gry postflop, bazujesz głównie na generowaniu fold equity co z tym idzie musisz już postflop odpowiednio dobierać przeciwników. Na zoomie na malej próbce to przejdzie, później jak już ogarniający przeciwnicy będą widzieć twoje staty będzie ciężej.

Generalnie sposób na ciebie to 4 bety lub cold callowanie cię z każdą grywalną ręką robiąca wysokie pary i czekanie aż się wystrzelasz.

No i rzecz w tym, żeby się tej gry post flop naumieć do stopnia perfekcyjnego. Jakimkolwiek stylem byśmy nie grali, gdy ogarniający przeciwnicy zbiorą już na nas odpowiednią próbkę - to i sposób znajdą. Na każdą taktykę istnieje przeciwtaktyka. Jeśli więc dojdzie do tego co mówisz ("sposób na ciebie ...") to dobrze chyba ? Lepiej ten wariant przećwiczyć tu, na NL2 i nauczyć się jak reagować na takie zagrania, niż przejść bezboleśnie TAG-iem przez micro-limity i uuuups - dalej to nie działa co robić.

Odpowiedz
Cytat