Przejdź do forum
NL FR grą dla debil...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] NL FR grą dla debili??

6 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
849 Wyświetlenia
lekarz20
Elite Grinder

Pogrywałem sobie dziś NL400 rusha jako, że dostępny jest tylko w wersji FR spróbowałem swoich sił w tej odmianie i przeżyłem szok kulturowy w porównaniu do SH. Gra jest super nitowata co mnie nie dziwi, 75% kolesi 3betuje tylko AK/KK+, czasami znajdzie się jakis koles co wie co to squeeze.
Nigdy łatwiej nie zrzucało mi się TPGK niż gdy dzis widziałem raise mojego cbeta na flopie XXsX gdyż wiem, że donki trzymaja nutsy. Jednak zasadniczo sprawa rozbija się o to, że 3 razy zostałem zoversetowany trzymajac najniższego seta czy to jest normalne na FR bo nie pamietam abym na SH miał taka sesje w ciagu tego roku a FR nigdy nie gralem. Oczywiscie tytuł bez urazy dla grajacych, mam nadzieje, ze ktos wyprowadzi mnie ze zdania ze FR to only setmining, stealing blinds i umiejetność foldowania nienutsów a myslenie to tylko poboczna kwestia.

5 odpowiedzi

Sam gram rusha FR i sporo z tego co tutaj piszesz to prawda.

Tam gra wyglada glownie tak...
3 bety z AK/AA czasami cos nizszego jak masz reada... Mnostwo nitow... sa tacy co graja tylko QQ+ i zrzucaja do 3beta.

Ogolnie polega to na tym zeby zlapac seta i wystackowac frajera z overpara czy tez znalezc kogos kto sie stacknie ze swoim QQ/KK na twoje AA.

Bardzo malo gry postflop praktycznie tylko gra na karte... ja gram jak robot na rushu fold fold fold fold fold fold fol.... troche to nudne sie robi no ale taka jest specyfika tej odmiany.

Co do oversetow sa to bardzo czeste sytuacje na FR rush.
Bo wszyscy calluja pockety i niestety trzeba miec swiadomosc, ze na suchym boardzie raczej malo kto wsunie allina z overpara w tym momencie powinno sie zapalic czerwone swiatelko ze najnizszy set moze byc za slaby...

Zreszta ja np nigdy setow nie zrzucam nawet jak mam podejrzenie ze ktos ma wzszego to jest poprostu jak dla mnie reka nie do zrzucenia.

A to ze stracilem mnostwo stackow grajac set vs wyzszy set to inna para kaloszy... na rushu jest to norma.
Podobnie jak duza ilosc coolerow typu flop AJ5 i alliny z AA / JJ

Aha napisz jak skonczyles sesje bo jestem ciekawy ;)

szok38
Elite Grinder

Akurat mam ciepłe spojrzenie z poziomu NL100. Siedzą głównie nitowate tagi , paru lagowatych( w sosunku do tamtych)to fakt , ale innych tez nie brakuje.Jeśli np. grasz Sq a sprawdzającym jest około pół(ćwierć)stack o niezbyt normalnych statystykach to w 75% jeśli pierwotny agresor spasuje dostaniesz od niego call(podobnie było na NL50).W takim przypadku trzeba się martwić aby coś mieć lub aby coś trafić :D .Ze stackami 40bb więcej jest fishy niż graczy mss.
Wczoraj oddałem stacka w 3bet potach sprawdzany przez oop z 34s(c/c z drawem do strita) oraz oop z 33.Grających w ten sposób z pocketami znajdziemy więcej.A Bu vs Co stackowałem się przeciwko TT.Odrobina gry postflop też powinna się znależć: na pewno można spotkać cst , lubiących float czy próbujących nawet blefować.
Set vs set to klasyczny problem rush FR- na Nl25 przeżyłem prawdziwą gehennę w tym temacie.Bez wątpienia powinno się grać ze statystykami( notki wiadomo).Lepiej wiedzieć czy stackując się za 100bb z KK jesteśmy dogiem... Na nl25 bez statystyk w ogóle odradzam stackowanie z KK za 100bb, na Nl100 nie mam już zamiaru odradzać ... ale tutaj wiadomo ,że zawsze mamy trackera .

Sterwor
Oldschool Grinder

dlatego nigdy nie gralem i nie planuje grac fr :)

elpatoo
Oldschool Grinder

Skoro wszyscy wiedza, ze na Rushu nity graja praktycznie tylko pod set mining to trzeba sie dostosowac. Z moich spostrzezen wynika ze oplacalne jest:
1. Floating - masa graczy gra cbet i konczy gre na turnie.
2. Rozgrywanie sc - bedac open raiserem IP nie cbetowac drawow na T high flopach, oprocz monster drawow, z ktorymi mozemy isc na stacki - ale to chyba standard wszedzie.
3. Granie Axs - jak wyzej.

Na rushu mozemy sobie w ciemno doliczac ogromne implied oddsy i tego trzeba sie trzymac.

Aha - i smiem twierdzic ze ogromne Af na rushu nie wynika z gry agro ale wlasnie strasznej gry fit or fold. Kolesie najczesciej nie calluja jako floating tylko podbijaja od razu gotowe rece wiec stad ich Af wychodzi tak duze.

Co do AF.
Agresja ogolnie jest spora i czesto podbijaja air a nie gotowe rece.. jestem specjalista w callowaniu z druga para itp xDDD wiec czesto widze na showdownie, ze goscie graja poprostu sick air bluffy.
Tzn wiadomo, ze gotowe rece tez sie podbija ale notorycznie widze sytuacje w ktorych ktos mnie proboje wyblefowac maja kompletne air.
Mozliwe, ze tego nie zauwazasz bo wiekszosc graczy tutaj zrzuca ja z trzecia para potrafie isc do rivera jak czuje ze tak trzeba ;d

Ogolnie najbardziej oplacalna jest gra ABC, chociaz jak ktos umie floatowac to mozna z tego zrobic niezly pozytek.
Ja bardzo czesto floatuje graczy ale tylko tych, ktorych uwazam za solidnych - donkow nigdy.

Jak gram z jakims ogarnietym tagiem to na suchych boardach jak struktura pozwala gram call river i raise turn nawet z air... wiekszosc dobrych graczy zrzuca tutaj nawet swoje aa / kk.
Na donkow odradzam tego typu zagrania zawsze dostaniecie allin.

Zreszta od 2dni juz nie gram FR wrocilem na stare dobre SH.
Po gorszym okresie na SH postanowilem sprobowac FR, gralem tam przez pewien czas z dobrymi wynikami ale jednak zatesknilem za SH.

Lubie jak jest akcja... zreszta SH mi wynagrodzilo powrot bo za 2dni zrobilem +11bi! Łiiiiiii :)

Aha i rzecz najwazniejsza moim zdaniem na rushu to no fear!
Przedtem mialem duzo nizsze WR bo poprostu po cbecie czesto poddawalem reke. Zaczelem analizowac swoja gre, dodalem wiecej agresji i to procentuje jak czujesz ze to jest ten moment to wrzucasz pol stacka do rozdania majac A high. Dzisiaj mialem takie rozdanie gdzie mialem kompletny AIR a board byl bardzo dobry do drawa - strit draw + flush draw.
Kiedy na turnie spadl blank i przeciwnik zagral tylko call juz wiedzialem ze ma drawa... byla to 3betowana pula i river wymusil wejscie allin za pozostale 40bb i przeciwnik zrzucil oddajac mi polowe stacka.
Dawniej oddalbym pule juz na turnie...

Dlatego moim zdaniem trzeba popracowac nad gra po flopie.