Przejdź do forum
Nanonoko on Zoom NL...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Nanonoko on Zoom NL100 - analiza rąk

23 Posty
9 Użytkownicy
47 Reakcje
3,282 Wyświetlenia
Antares404
PokerStrategist

Witam, oglądałem ostatnio tę produkcję i mam kilka spotów w których nie rozumiem/uważam za złe zagrania Nanonoko. Proszę podzielcie się swoimi przemyśleniami :f_drink:

1. 0:37 / AKo

Przeciwnik sprawdza srogi 3bet z BB, board spada jak marzenie suchutki i lapiemy TPTK. Nie rozumiem decyzji o cbecie.. możemy przecież spokojnie poczekać i dać zabetować gorszym rękom. W przypadku cbetu sprawdza nas w moich oczach tylko gorszy król i rzadziej niż częściej QQ-99. Zrzucamy po prostu przeciwnika ze wszystkiego co dałoby nam chociaż jeden bet/call na późniejszych streetach.

2. 1:05 / Q8s

Nie rozumiem tego x/r. Nic nie repujemy na takim boardzie, jest sucho, na pewno nie będziemy chcieli wyrzucać przeciwnika trafiając seta czy dwie parki. Owszem mamy jakieś backdoory, ale jego range jest znacznie mocniejszy i nas dominuje. Tym razem się udało ale koleś był po prostu słaby i się złożył bez myślenia(niepełny stack).

3. 1:29 / 22

Nie rozumiem po co callować niskie pockety na SB. Nie dość, że możemy dostać raise od BB(co skończy się po prostu foldem bo nie chcemy grać oop z niskim pocketem w 3betowanej puli po prostu palenie hajsu) to nawet jeśli nie dostaniemy gramy bez pozycji vs BTN czyli najszerszy range, nawet jak trafimy naszego seta, zostaniemy spłaceni mega rzadko. Ogółem uważam, że callowanie niskich pocketów ze SB to palenie hajsu.

Odpowiedz
Cytat
22 odpowiedzi
wg123
PokerStrategist

.

Odpowiedz
Cytat
MWaler
Poker Player

Chyba zły film wrzuciłeś bo timingi się nie zgadzają.

Odpowiedz
Cytat
Antares404 Autor wątku
Antares404
PokerStrategist

Wszystko się zgadza, może jakoś to dziwnie napisałem ale chodzi o godzinę i minuty bez sekund:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
MWaler
Poker Player

Dobra, dopiero wstałem xD ja pierwszego spota szukałem w sekundach. Mogłeś dla mniej myślących takich jak ja napisać 0:37:00 :f_drink:

Ogólnie wszystkie spoty gram tak samo i nie chce tłumaczyć dlaczego je rozumiem :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Napisane przez Antares404
Przeciwnik sprawdza srogi 3bet z BB, board spada jak marzenie suchutki i lapiemy TPTK. Nie rozumiem decyzji o cbecie.. możemy przecież spokojnie poczekać i dać zabetować gorszym rękom. W przypadku cbetu sprawdza nas w moich oczach tylko gorszy król i rzadziej niż częściej QQ-99. Zrzucamy po prostu przeciwnika ze wszystkiego co dałoby nam chociaż jeden bet/call na późniejszych streetach.

IHMO taki FLOP zawsze jest CBetowany i ten CBet nie daje przeciwnikowi żadnej informacji, bo agresor zagra CBet zarówno z silną ręką jak i z kompletnym AIR.
Zagranie X na takim FLOP przez agresora wyglądało by dziwnie i tylko upewniło przeciwnika, że agresor nigdy nie ma AIR. Także standard.

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Nie rozumiem tego x/r. Nic nie repujemy na takim boardzie, jest sucho, na pewno nie będziemy chcieli wyrzucać przeciwnika trafiając seta czy dwie parki. Owszem mamy jakieś backdoory, ale jego range jest znacznie mocniejszy i nas dominuje. Tym razem się udało ale koleś był po prostu słaby i się złożył bez myślenia(niepełny stack).]

Może zagrać Fold lub XR. Ma silnego BD i GS na słabego gościa, który najczęściej gra Fit or Fold, więc wybiera XR. Albo wygra to od razu (co się stało) albo jeżeli gość będzie callował a jemu wejdzie któryś z BD lub GS, stuknie Fisha na cały stack. W longrunie na pewno +EV

Odpowiedz
Cytat
screamdustry
Elite Grinder

#1Tak jak powiedzial Elzo, jezeli betujesz tam wszystkie swoje blefy, a zaczynasz czekac z AK i innymi silnymi TP, to pomysl co sie dzieje z sila twojego betting range'u :f_grin:

#2 W teorii zawsze mozesz tam raisowac two pairs czy sety. Mozesz wybrac, zeby nie miec raising range'u na tym boardzie, ale mozesz wybrac, ze masz i wtedy takie blefy jak Q8cc powinny robic profit - to prawda, ze range villaina jest tam mocniejszy, ale jednoczesnie jego cbetting range bedzie bardzo szeroki zi np. duza wiekszoscia AXs nie bedzie mogl zrobic nic innego niz fold.

#3 Zgadzam sie, 3bet albo fold. Bez readow, ze BB jest fishem, call to zwykle palenie kasy.

Odpowiedz
Cytat
rusher88
PokerStrategist

Napisane przez Elzo2012

Nie rozumiem tego x/r. Nic nie repujemy na takim boardzie, jest sucho, na pewno nie będziemy chcieli wyrzucać przeciwnika trafiając seta czy dwie parki. Owszem mamy jakieś backdoory, ale jego range jest znacznie mocniejszy i nas dominuje. Tym razem się udało ale koleś był po prostu słaby i się złożył bez myślenia(niepełny stack).]

Może zagrać Fold lub XR. Ma silnego BD i GS na słabego gościa, który najczęściej gra Fit or Fold, więc wybiera XR. Albo wygra to od razu (co się stało) albo jeżeli gość będzie callował a jemu wejdzie któryś z BD lub GS, stuknie Fisha na cały stack. W longrunie na pewno +EV

GS + OC + BD, tak dla ścisłości. Z postami pełna zgoda.

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Nie rozumiem po co callować niskie pockety na SB. Nie dość, że możemy dostać raise od BB(co skończy się po prostu foldem bo nie chcemy grać oop z niskim pocketem w 3betowanej puli po prostu palenie hajsu) to nawet jeśli nie dostaniemy gramy bez pozycji vs BTN czyli najszerszy range, nawet jak trafimy naszego seta, zostaniemy spłaceni mega rzadko. Ogółem uważam, że callowanie niskich pocketów ze SB to palenie hajsu.

Generalnie masz rację. Ale Call jest tylko ze względu na gościa na BB (Silver na NL100 - 100% Fish). Nanoko zakłada, że w 90% gość na BB dołoży i zapolowanie na SET-a będzie super opłacalne, bo nawet na OOP vs Fish jest wstanie sporo wyciągnąć jeżeli tamten trafi TP.

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Oczywiście to moja interpretacja, ale wydaje mi się, że wszystko to standard, żadnego levelowania.
Generalnie dzięki na link - strasznie lubię takie filmy.

Odpowiedz
Cytat
Antares404 Autor wątku
Antares404
PokerStrategist

Napisane przez MWaler
Dobra, dopiero wstałem xD ja pierwszego spota szukałem w sekundach. Mogłeś dla mniej myślących takich jak ja napisać 0:37:00 :f_drink:

Ogólnie wszystkie spoty gram tak samo i nie chce tłumaczyć dlaczego je rozumiem :f_thumbsup:

Aha to fajnie, że się udzielasz w tym temacie :f_drink:

Napisane przez Elzo2012

Napisane przez Antares404

IHMO taki FLOP zawsze jest CBetowany i ten CBet nie daje przeciwnikowi żadnej informacji, bo agresor zagra CBet zarówno z silną ręką jak i z kompletnym AIR.
Zagranie X na takim FLOP przez agresora wyglądało by dziwnie i tylko upewniło przeciwnika, że agresor nigdy nie ma AIR. Także standard.

Jak dla mnie wielu ale to wielu graczy, jak widzi check na takim boardzie to myśli "nie ma króla". Gramy przeważnie na słabych graczy a nie na myślących levelujących się regów. Grając bet na suchym boardzie w 3betowanej puli deep praktycznie pozbawiamy przeciwnika blefów. Z moich doświadczeń większość graczy gra bardzo ostrożnie deep w 3betowanych pulach jak na stole leży dużo hajsu. Na rega chętniej bym to cbetował, bo on się może jakoś levelować.

Napisane przez Elzo2012

Skoro obstawiamy typka na fit or fold to nie lepiej donkować? Mniejsza inwestycja a skutek będzie ten sam.

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Jak dla mnie wielu ale to wielu graczy, jak widzi check na takim boardzie to myśli "nie ma króla".

Jak ja widzę X u agresora na takim FLOP w 3BP to myślę: "Cholera, trafił seta króli"

Skoro obstawiamy typka na fit or fold to nie lepiej donkować? Mniejsza inwestycja a skutek będzie ten sam.

No niezupełnie skutek ten sam. Gramy prawdopodobnie przeciwko Fishowi (niepełny stack, open miniRaisem z wczesnej pozycji). Fish często ma tendecje Calling Station, może bardzo szeroko callnąć DonkBeta z over kartami czy słabymi drawami - a tego nie chcemy.
Grając XR otrzymujemy zdecydowanie bardziej szczerą odpowiedź. Żeby otrzymać podobną szczerość przy donkbecie musiałby to być OverBet

Odpowiedz
Cytat
Antares404 Autor wątku
Antares404
PokerStrategist

Napisane przez Elzo2012

Jak dla mnie wielu ale to wielu graczy, jak widzi check na takim boardzie to myśli "nie ma króla".

Jak ja widzę X u agresora na takim FLOP w 3BP to myślę: "Cholera, trafił seta króli"

No niezupełnie skutek ten sam. Gramy prawdopodobnie przeciwko Fishowi (niepełny stack, open miniRaisem z wczesnej pozycji). Fish często ma tendecje Calling Station, może bardzo szeroko callnąć DonkBeta z over kartami czy słabymi drawami - a tego nie chcemy.
Grając XR otrzymujemy zdecydowanie bardziej szczerą odpowiedź. Żeby otrzymać podobną szczerość przy donkbecie musiałby to być OverBet

Hhaah jak TY widzisz! Z Tobą na szczęście nie gram tylko ze znacznie słabszymi graczami, którzy inaczej myślą ;)

Rzadko dostajesz donka, wielu graczy nie potrafi się do tego adaptować. Moim zdaniem dla zdecydowanej większości donk oznacza - trafił i chce wyciągać już value/protektować ewentualnie chce tanio zobaczyć następne karty. Ale najczęściej jak ludzie nic nie mają i dostają donka to po prostu foldują i nie kombinują. Nawet jak dostaniemy call to przecież mamy GS + OC + BD! Czyż nie świetna cena?

Moim zdaniem donk może nam tutaj dać folda porównywalnie często co x/r (chociaż trzeba by to jakoś po prostu sprawdzić na odpowiedniej próbce rozdań vs playerpool jakiegoś limitu). Jak dostaniemy raise easy fold, jak dostaniemy call wciąż mamy GS + OC + BD, a często zobaczymy fold inwestując tak niewiele.

W przypadku x/r możemy dostać re raise tracimy dużo siana, możemy dostać call nic nie spadnie tracimy dużo siana albo betujemy dalej i robi się przepis na spazza. W najlepszym wypadku trafiamy i albo nas opłaci albo również dostajemy fold.

Ciężko w teorii rozkminić jaka linia jest tu najlepsza..

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

W dzisiejszym pokerze kluczowe jest na kogo gramy. Skończyły się czasy profitowych linii na "wszystkich".
Jeżeli chcemy wygrywać musimy za każdym razem zastanowić się przynajmniej przez chwilę, co to za gość i dopiero wybrać optymalną taktykę.

Ale najczęściej jak ludzie nic nie mają i dostają donka to po prostu foldują i nie kombinują. Nawet jak dostaniemy call to przecież mamy GS + OC + BD! Czyż nie świetna cena?

W tym spocie gramy bez pozycji i przeciwko fishowi, który często będzie callował więcej niż powinien. Naszym priorytetem jest wygranie rozdania na FLOP. Nasze equity to tylko plan awaryjny. Jeżeli gość sprawdzi nasz XR, to często będzie tak przestraszony, że do końca zagra X / X nawet z TP, dając nam zrealizować nasze equity po super cenie. Po callnięciu DonkBeta, aż tak potulny nie będzie.
Ale oczywiście ja nie twierdzę, że DonkBet nie jest opcją. Jest jak najbardziej. Jedyne co by tu mnie się nie podobało to XC. Reszta wszystko jest ok: DonkBet, XR, XF.

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K
PokerStrategist

x/r jest jak najlepszą linią + fakt że gościu jest słabszy to bedzie pasywnie callował niż raisował flop i da nam prawdopodobnie zobaczyć nawet river
oraz fakt że minraisem niektórzy lubia otwierać słabe pockety więc idzie ich zrzucić z tych gorszych łap

AKo standard c-bet flop chociazby dlatego że szerzej ludzie 3-betują z BB i villain może sobie wmówić że częściej blefujemy nawet nietrafione boardy , z Kx znajdziemy też wiecej value niż gdzie indziej

22 na SB tak myślałem że musiał mieć powód żeby to callnać i znalazłem w postach wyjaśnienie

Odpowiedz
Cytat
ShakeMeDown
PokerStrategist

.

Odpowiedz
Cytat
Antares404 Autor wątku
Antares404
PokerStrategist

Napisane przez B3DNAR3K
x/r jest jak najlepszą linią + fakt że gościu jest słabszy to bedzie pasywnie callował niż raisował flop i da nam prawdopodobnie zobaczyć nawet river
oraz fakt że minraisem niektórzy lubia otwierać słabe pockety więc idzie ich zrzucić z tych gorszych łap

AKo standard c-bet flop chociazby dlatego że szerzej ludzie 3-betują z BB i villain może sobie wmówić że częściej blefujemy nawet nietrafione boardy , z Kx znajdziemy też wiecej value niż gdzie indziej

22 na SB tak myślałem że musiał mieć powód żeby to callnać i znalazłem w postach wyjaśnienie

Villain może sobie równie dobrze wmówić, że mamy K skoro betujemy.. jak dla mnie w momencie kiedy walimy oop na tak suchym boardzie beta za połowę puli to większość playerpoolu nie odbierze tego jako blef a wręcz przeciwnie. Jak już mówiłem, cbet spoko na rega na resztę moim zdaniem lepszy x/c.

Odpowiedz
Cytat
Antares404 Autor wątku
Antares404
PokerStrategist

Nie wiem co za plankton intelektualny daje te minusowe łapki ale mam z Was beke [treśc obraźliwa]

Fajnie, że wywiązała się ciekawa dyskusja, dzięki za merytoryczne i dobrze uargumentowane posty Elzo2012:f_drink:

//MWaler

Odpowiedz
Cytat
profChaos780
PokerStrategist

"plankton intelektualny" - to chyba musiałeś sobie zapamiętać z zawodówki jak się do ciebie nauczyciele zwracali?

Odpowiedz
Cytat