Przejdź do forum
moja nowa strategia...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] moja nowa strategia :D

21 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
2,791 Wyświetlenia

Na wstępie poowiem, iż jestem dość początkującym graczem. Ale staram się grać codziennie po pare godzinek i z rozegranych rąk i turniejów wyciągam sobie wnioski. Chciałbym się podzielić nimi i zobaczyć jakie będą wasze komentarze.

Więc grałem standartowy SSS przez większość czasu, ale moje wyniki oscylowały na poziomie mniej więcej 10, 20, 30 $ do przodu i tyle samo do tyłu następnego dnia :D, więc zacząłem modyfikować zagrania. Teraz gram na tych samych stolikach czyli po 10 graczy 0,10/0,05 $, wchodzą na stolik z 2$ i gram ręcę bardziej z BSS niż z SSS. Powiem jakie otrzymałem korzyści z takiej zmiany:

- możliwość wejścia a nie podbicia przed flopem,
- częściej oglądam flopa,
- częściej mam sety wchodząc ze słabszymi rękami (np: 22, JD)
- sporo ludzi boi się grać z tak małym stokiem bo myśli że to jest typ SSS, czyli na flopie po podbiciu mamy nie dużo przeciwników w rozgrywce,
- można wchodzić all'inny z setami po flopie i bardzo często są sprawdzane i WIN,
- dochodzi możliwość blefu po flopie :) ze słabą ręką,
- oczywiście jest to gra bardziej intuicyjna, raz wejdziesz z KTs z dobrej pozycji a raz nawet ze słabej, a raz z żadnej,
- możliwość wejścia all'inn ryzykując mało kasy to jest największy plus w odróżnieniu z grą BSS tymi samymi rękoma,
- w takim graniu pomaga skupienie się na czytaniu reakcji przeciwników.

Wyniki takiej zmiany w moim przypadku to narazie jest około 10-15 $ do przodu z sesji 1,5 - 2 godzinnych. Dodatkowym plusem jest to że sam decyduje kiedy chce zagrać i z jaką kartą (a mimo to ryzyko straty jest małe), sprawia mi taka gra dużo więcej frajdy.

Pozdrawiam

20 odpowiedzi

sss jest EV+ a ta twoja nie

Original od gienius0
Na wstępie poowiem, iż jestem dość początkującym graczem. Ale staram się grać codziennie po pare godzinek i z rozegranych rąk i turniejów wyciągam sobie wnioski. Chciałbym się podzielić nimi i zobaczyć jakie będą wasze komentarze.

Więc grałem standartowy SSS przez większość czasu, ale moje wyniki oscylowały na poziomie mniej więcej 10, 20, 30 $ do przodu i tyle samo do tyłu następnego dnia :D, więc zacząłem modyfikować zagrania. Teraz gram na tych samych stolikach czyli po 10 graczy 0,10/0,05 $, wchodzą na stolik z 2$ i gram ręcę bardziej z BSS niż z SSS. Powiem jakie otrzymałem korzyści z takiej zmiany:

- sporo ludzi boi się grać z tak małym stokiem bo myśli że to jest typ SSS, czyli na flopie po podbiciu mamy nie dużo przeciwników w rozgrywce,
- można wchodzić all'inny z setami po flopie i bardzo często są sprawdzane i WIN,
- oczywiście jest to gra bardziej intuicyjna, raz wejdziesz z KTs z dobrej pozycji a raz nawet ze słabej, a raz z żadnej,
- możliwość wejścia all'inn ryzykując mało kasy to jest największy plus w odróżnieniu z grą BSS tymi samymi rękoma,
- w takim graniu pomaga skupienie się na czytaniu reakcji przeciwników.

Wyniki takiej zmiany w moim przypadku to narazie jest około 10-15 $ do przodu z sesji 1,5 - 2 godzinnych. Dodatkowym plusem jest to że sam decyduje kiedy chce zagrać i z jaką kartą (a mimo to ryzyko straty jest małe), sprawia mi taka gra dużo więcej frajdy.

Pozdrawiam

o stary:D . Gud lak! prędzej czy pozniej stracisz cala kase.

ubooter

Na dłuższą mete to nie będzie dochodowe. Sety się rozgrywa po to by zdobyć CAŁY stack przeciwnika, a nie połowę (bo tylko tyle Ty masz). Granie w niepodbitej puli nie jest niczym dobrym, bo nie wiesz tak naprawdę na czym stoisz (przeciwnik może mieć wszystko na ręce).

Odpuść sobie swoją strategie, bo (bez obrazy) nie jest ona dobra...

ubooter

Ba, źle przeczytałem. Callowanie na seta z 1/5 stacka to już kompletnie beznadziejne jest.

Będziesz miał KT, callujesz koleś za Tobą podbija - idziesz all-in ? W końcu to tylko 2$.

Będziesz miał bardzo, bardzo dużo takich sytuacji marginalne ręce, Ty limp, raise za Tobą i ? Amba fatima i stacka ni ma.

Original od ubooter
Amba fatima i stacka ni ma.

sorry za offtop ale zabiło mnie to :D

mcmoe

Original od megaklomb

Original od ubooter
Amba fatima i stacka ni ma.

sorry za offtop ale zabiło mnie to :D

rofl

hehe, przez wszystkie "korzysci" ktore wymieniles tracisz pieniadze. jak sam powiedziales jestes poczatkujacy, zaufaj starszym kolega i graj jak cie ucza. SSS naprawde dziala. Z biegie czasu czytajac nowe artykuly, przegladajac forum zrozumiesz dlaczego SSS powinno sie grac wlasnie w ten sposob a BSS w inny. Przedeszystkim czytaj dzia "psychologia"

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

"Ba, źle przeczytałem. Callowanie na seta z 1/5 stacka to już kompletnie beznadziejne jest.

Będziesz miał KT, callujesz koleś za Tobą podbija - idziesz all-in ? W końcu to tylko 2$.

Będziesz miał bardzo, bardzo dużo takich sytuacji marginalne ręce, Ty limp, raise za Tobą i ? Amba fatima i stacka ni ma."

przy wejsciu, jak za mną jest przebicie tak jak napisałeś to FOLD. poprostu :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

hmm... powiem wam co mnie starsznie wkurza. Nawet karte AA może przebić byle 23. Nie ma recepty że lepsze karty wygrają na 100 %. Dobrze to wiecie. Czyli zwiększenie możliwości wygranej przez częstrze oglądanie flopa to dobry pomysł. A co do grania setów żeby wygrać cały stack przeciwnika a nie połowę tak jak w moim przypadku to tylko wynik wielkości stacka !

Dzięki za komentarze, pomyślę, ale raczej zagram tak jeszcze chwilkę i przejdę na BSS. Dzięki

ubooter

Zgadza się. Nawet 23o może wygrać z AA, ale w 1 na 5 przypadków. Przez częste "próbowanie" oglądanie flopa rozdajesz pieniądze, bo wtedy by coś wygrać musisz trafić tego flopa. Przez podbicie pokazujesz siłę - reprezentujesz bardzo dobrą rękę. Jeśli ktoś nawet to sprawdzi an preflopie, to wtedy jeszcze jest conti-bet, przez który może spasować czasem lepszą rękę (baby pocket pair). Przez częste limpowanie będziesz w trudnych sytuacjach na flopie - 5 może 6 osób z Tobą..., masz parę i ? Ktoś może mieć dwie, ktoś może mieć seta, strita itd bo wtedy nawet limpowac będzie głupie 57o a może nawet 23o skoro jest to ze sobą połączone. Przez podbicie wyrzucasz takie karty z rozdania - a jeśli ktoś sprawdził Ciebie z takimi kartami (jeśli grasz SSS), to się ciesz - ludzie Tobie w ten sposób pieniądze rozdają, mimo iż w tym akurat pojedynczym rozdaniu Cię pokonał. Ciebie interesują długofalowe zyski, a nie to rozdanie.

Jeśli myślisz nad przerzucaniem się na BSS, to tym bardziej - limpowanie sobie odpuść, nawet na FR bardzo rzadko robię open limp (ostatnio nawet tego nie robie chyba:) ), pamiętaj - Ty nie chcesz zobaczyć flopa - Ty chcesz WYGRAĆ pulę.

no offence ale masz tragiczny tok myslenia. nie da sie wszystkich kwesti na forum w jednym poscie wytlumaczyc, ale jak mowilem poczytaj artykuly. tam jest wszystko ladnie wytlumaczone dlaczego limpowanie jest zazwyczaj be (zawsze kiedy masz 20bb) i dlaczego tight agressive jest fajne.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

spoksik, dzięki, wezmę to pod uwagę :DDD

mcmoe

Original od gienius0Czyli zwiększenie możliwości wygranej przez częstrze oglądanie flopa to dobry pomysł.

to nawet sie zgadza, ale tylko i wylacznie jak masz dobrze opanowana gre na flopie i grasz z pelnym stackiem.
z tego co widze jedno i druge u ciebie (jeszcze) brakuje.

oprocz tego masz podstawowy blad w twojej strategi: nie grasz po to zeby stracic jak naj mniej, tylko po to zeby wygrac jak naj wiecej. jak nie jestes w stanie zrozumiec ze przegranie stacka to normlana rzecz ktora nalezy do gry, nie graj w pokera.

Ja tez zaczynam grac juz konkretnie wg zasad SSS mimo ze czasami zapominam sie i wtedy tego zaluje!
Wczesniej gralem tak jak ty genius0 zeby tylko zobaczyc flopa no i masz racje zdarzaja sie niezle wygrane ale na dluzsza mete zalowalem tej gry bo sporo stracilem swojej kasy!
No ale to byly poczatki =) teraz dzieki 50$ i artykulom nie mam zamiaru tak szybko stracic kasy! Narazie oscyluje pomiedzy 40$-60$, chcialbym wybic sie pozate ramy ale dopoki jestem poczatkujacy to nie mam o czym marzyc :)

hmmm.. to może i ja coś dodam.
ogólnie grałem SSS przez parę miesięcy no i mój dochód grając 100% SSS nie był zachwycający, grałem na PP doszedłem do 75$ żeby w dwa dni przegrać 50$(byłem chory i z gorączką z nudów zasiadałem do stolików) później to już nic nie pomogło i przegrywałem grając znów 100% SSS ale ok bo zmierzam do czego innego..

... otóż w moim przypadku SSS okazała się najbardziej dochodowa na stawkach 0,01/0,02 i 0,02/0,04 - już widzę jak zaraz powiecie że nie da się grać SSS na tych stawkach... aczkolwiek z 30$ zrobiłem 150$ w 3 tygodnie... takie stawki to w 80% barany po drugiej stronie internetowego kabla - bez pomysłu i żadnej strategii ;)

...grałem na raz 16 stolików z BI 1$ (bo SSS miałem opanowane dobrze) ww. dwa limity na raz - bo te się nie różnią niczym i szukałem tylko najlepszych stolików..

te limity to prawie zawsze 5-8limpów przed flopem - i mając 1$ i tylu limperów można sobie pozwolić na sprawdzenie małych par za to 0,04 czy 0,02 dla seta bo na bank się podwoisz-potroisz albo lepiej (twój stack przy callowaniu dla seta jest dużo ponad 20x większy więc jest to opłacalne)

oczywiście nie polecam tego na wyższych limitach np na NL10 wchodzić z BI 4$

ale ogólnie już SSS nie gram BSS jest ciekawsze i bardziej dochodowe (w moim przypadku ofkors;) )- więcej wyciskasz z ludzi przy monster hand

aha a co do tej twojej strategii (też gram teraz NL10$ tylko BSS)to jak ja widzę po gościu , który ma 2$ i nie gra SSS - tylko coś takiego jak ty opisujesz, to daje sobie przy nim notkę i zmuszam go do allina przed flopem z szerszym zakresem rąk niż typowego SSS, ba jeszcze jak jest nauczony cbetować to sprawdzam go z każdą prawie parą na flopie - i zazwyczaj z takimi się wygrywa - więc nie sądzę żebyś odniósł sukces grając tak jak to opisałeś (pograj tak 10k rąk i napisz wrażenia - oczywiście jeżeli bedziesz w stanie tyle rąk ugrać w ogóle przed bankructwem ;) )

pozdro

Jak juz to ktos kiedys powiedzial: w pokerze wygrana nie polega na zebraniu jak najwiekszej puli, ale na przejeciu inicjatywy. A kiedy przejmujesz inicjatywe? Gdy podbijasz.
Dlatego SSS jest i dobre, i cacy, i EV+, i wszyscy ją koFFamy :D

no chyba jednak na tym zeby jak najwiecej zarobic bo inicjatywe to mozesz przejmować w każdym rozdaniu ...;) pozdro

Po pierwsze musisz zdać sobie sprawę z jednej podstawowej rzeczy, że poker nie polega na WYGRYWANIU POSZCZEGÓLNYCH ROZDAŃ, ale na WYGRYWANIU PIENIĘDZY. Jeżeli rozumiesz tą różnicę, to nie czytaj dalej, bo szkoda czasu. Jeżeli nie, to lepiej poczytaj, zanim zobaczymy na forum kolejny topic z serii "Przeje.... łem całą kasę" albo "Kto pożyczy 50$ na netellera". Oznacza to, że poker polega na maksymalnym wykorzystaniu RACHUNKU PRAWDOPODOBIEŃSTWA, a nie na patrzeniu się na bad beaty. Nikt Ci nie powiedział, że z AA wygrasz 100% swoich rozdań, bo tak nie jest! Z jednym graczem po all-inie na PF wygrasz ich tylko 70% i to jest poker.

Po drugie, zgodnie z rachunkiem prawdopodobieństwa oblicza się swoje szanse na wygranie rozdań. Pomimo tego, że raz potrafiłeś wygrać z AQ za pomocą KTs, to nie znaczy, że będziesz na tym na plusie. BĘDZIESZ NA MINUSIE! Bo ty masz 6 outów, twój przeciwnik ma ich również 6 ale wygrywa każde rozdanie, gdy nikt z was nie trafi oraz prawie każde rozdanie, gdy trafia A. Czyli w konfrontacji z silniejszymi rękami grając z garbage hands będziesz zawsze przegrywał.

Original od gienius0

Limpowanie ze względu na mały stack nie ma totalnie sensu. Twój stack jest zbyt mały aby mówić o jakichkolwiek implied oddsach!

Original od gienius0

I musisz za to płacić! Pomyśl, wchodzisz z JTs do pota, na flopie wypada 3 T 8 rainbow. W pocie masz jeszcze 3 graczy, brak agresora. Pot wynosi ok 40c. Co robisz na wczesnej pozycji? Betujesz? OK, nie ma sprawy, zagrywasz 30c - dostajesz 1 call. Na turnie wpada A, co dalej? Betujesz? Czy call? Jak call, to co zamieszasz robić po becie przeciwnika? Albo druga alternatywa, na flopie przeciwnik robi raise do 1,5$ - co robisz? Czy twój J jest wystarczającym kickerem?

Conclusion is - SSS jest pomyślana, abyś miał jak najmniej takich akcji! Abyś nauczył się podstawowych zachowań przy stole pokerowym! Wybierane są dla Ciebie najbardziej optymalne ręce startowe, abyś mógł spokojnie wygrywać kasę.

Original od gienius0

Original od gienius0

Call z niskim pocketem, gdy grasz SSS jest samobójstwem. Dlaczego?

A dlatego:

Seta trafiasz 1 raz na 8. Wygrywasz 1 raz na 9/10. Gdy limpujesz i nikt nie podbija, jest bardzo mało prawdopodobnym, że zgarniesz całego stacka na seta. Więc skupmy się na sprawdzaniu podbicia. Średnio 4-5 BB w zależności od pozycji zajmowanej przez agresora w stosunku do callera/limpera.

1 raz na 8 wygrywasz - 20BB na seta
7 razy na 8 płacisz tylko za wjazd do rozdania. - 3 * 5BB + 4 * 4BB = 31BB

Conclusion is - jesteś 11BB w plecy na 8 takich callach.

Original od gienius0

Z czym ty chcesz bluffować? Z 20BB w stacku? No chyba sobie jaja robisz. Po raise przeciwnika przed flopem zazwyczaj masz pota ok 1$, a tobie zostaje może 1,5$ i kogo ty chcesz bluffować?

Original od gienius0

Poker to gra MATEMATYCZNA, a nie INTUICYJNA! Zrozum!

Original od gienius0

W pokerze nie chodzi o to, żeby mało przegrać, ale o to, żeby dużo wygrać. I jeżeli nie zależy Ci na 2$ to dlaczego ma Ci zależeć na 10$ gdy możesz iść z tym samym na NL50?

To chyba wyczerpuje temat.

Pozdro

@gienius0 - słuchaj Fizola, dobrze mówi...

@Fizoloff - WOW!

Pozdrawiam :)