Przejdź do forum
light 5bet shove

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] light 5bet shove

9 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
634 Wyświetlenia
mik1984

Z jakim zakresem najlepiej to grać, i kiedy, jeśli w ogóle to stosować. Na dzisiejszej sesji nl100 odczułem(nie tylko od lekarza), że 4bet blefy są problemem. Moje 3bety w obronie blindów nagminnie znajdywały się pod odpowiedzią 4betów w 2,3-2,5 puli. Co tu robić? Poddać się i zażółwić i oddawać te blindy po prostu, czy może czymś się bronić?

Jeśli już w jakieś sytuacji jesteście doprowadzeni do pokusy zagrania lżejszego shove przeciwko upierdliwemu regsowi, jakie karty dorzucać? Tylko średnie pockety 99-JJ, a może jeszcze AQs?

8 odpowiedzi
Sterwor

na jakim servie gracie?

Ja tam wole po prostu rozszerzyc zakres 5 betow i zawezic 3 bety i szybko taki delikwent oddaje stacki.

wujekryba

Napisane przez Sterwor

Ja tam wole po prostu rozszerzyc zakres 5 betow i zawezic 3 bety i szybko taki delikwent oddaje stacki.

jak zawezic 3bet rozszerzajac 5bet?

Jeżeli ktoś tak jak mówisz często 4betuje to AQ+;99+ (te karty co podajesz) biją jego zakres, wiec to raczej 5bet for value tak mi się wydaje.

Sterwor

normalnie

Z tego co słyszałem w filmikach ze stoxa to na pre flopie można grać 4bet/fold jak Twój wkład wynosi mniej niż 28% stacka. Więc wg mnie musisz osądzić czy przeciwnik grywa 4bet/fold.
Druga rzecz z tego źródła "Jeżeli przeciwnik lubi 4betować light, 5bet shove jest niszczycielskie bo musi działać mniej niż w połowie przypadków żeby być opłacalne".
Nie wiem czy pomogłem ale tak mam w notkach z filmików:P

VictorM

Które to filmiki? Mam tego stoxa, ale nie mogę tam znaleźć nic wartościowego.

Napisane przez VictorM
Które to filmiki? Mam tego stoxa, ale nie mogę tam znaleźć nic wartościowego.

Nie jestem tego do końca pewien,ale zobacz serię Eda Millera "Blind stealing and defence" tyle że to ma z 10-części, więc nie powiem ci w której dokładnie ewentulanie o 4-betowaniu to Hunter "Beachjustice":
#342 #355 i #366

Napisane przez mik1984
Jeśli już w jakieś sytuacji jesteście doprowadzeni do pokusy zagrania lżejszego shove przeciwko upierdliwemu regsowi, jakie karty dorzucać? Tylko średnie pockety 99-JJ, a może jeszcze AQs?

IMO nie ma to tak wielkiego znaczenia, bo light 5bet ma głównie na celu generować FE.
Ale ofc takie zagranie z 62o byłoby przesadą, ale sc i Axs już imo są ok.

@VictorM
Tak jak powiedział franeczek, o ile dobrze pamiętam 1-6 jest o stealach, reszta o obronie.