Wrzucam te przykładowe obliczenia FE, np dla nl100:
open - 2bb = 2$
bb = 1$
sb = 0,5$
więc wg wzoru podbicie/(podpicie + pula) = 2$/(2$+1,5$) = 2/3,5 = 0,57.
Zgadza się czy to nie p ten wzór chodziło?
Wrzucam te przykładowe obliczenia FE, np dla nl100:
open - 2bb = 2$
bb = 1$
sb = 0,5$
więc wg wzoru podbicie/(podpicie + pula) = 2$/(2$+1,5$) = 2/3,5 = 0,57.
Zgadza się czy to nie p ten wzór chodziło?
Wzór podałeś dobry, ale podbicie policzyłeś dwukrotnie czyli zamiast 3,5$ powinieneś wpisać 1,5$.
Jeżeli modzi też mogą, to chętnie wezmę udział w Twoim projekcie. Przekonam się w końcu czy blogowanie to coś dla mnie bo od jakiegoś czasu jest on opuszczony i wstawiałem tam tylko najważniejsze i największe wydarzenia.
https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?threadid=381583
Ja również podejmuję wyzwanie i będę prowadził bloga przez miesiąc
Tu jest link do niego:
Moja droga
Również podejmuję wyzwanie i zapraszam
Rozwój czy stagnacja? wybór należy do Ciebie
Cześć,
czy moglibyście polecić jakieś materiały wideo, które oferują wiedzę dla osób, które nie ogarniają jeszcze takiego treningu jak np. tutaj. Obejrzałem część pierwszą oraz drugą, myśląc, że skoro dla początkujących, to i dla mnie, ale łapię się na tym, że oglądam i kompletnie nie trafia do mnie wiedza, która jest przekazywana przez rushera. I bynajmniej nie twierdzę tutaj, że to wina rushera, ale najzwyczajniej w świecie wychodzi na to, że nawet taki poziom jest dla mnie za wysoki
Przykładem może być najnowszy film - "podstawy gry przed flopem", a dokładniej 1:18. Słucham tego i raz, że połowy terminologii nie rozumiem, a co dopiero nie potrafiłbym tego zastosować. Wychodzi więc na to, ze to ja jestem fishem. Pytam więc czy znajdę gdzieś solidne filmy dla jeszcze bardziej początkujących.
Ja na przykład uczę się od ponad tygodnia, czytam strategię, staram się oglądać filmy i gram na mikro razem z tabelką, ale na razie na żetony, nie chcę wpłacać pieniędzy, żeby ich głupio od razu nie stracić.
Z góry dzięki za wszelkie propozycje.
Edit: Dzięki Bartku, tak zrobię
Hej Nathaniel86,
na początek skorzystaj z naszej oferty darmowej gotówki. Dzięki temu uzyskasz wyższy status i kapitał na grę
Co do materiałów to przede wszystkim artykuły dla statusu basic i brąz z działów Podstawy i No-Limit. Z filmów: Step by step (dla full ring) i Crushing microstakes (dla 6-max). Z tego co pamiętam obie serie zawierają również krótki wstęp teoretyczny. Jeżeli masz problem z terminologią to korzystaj z naszego słowiczka --> Słownik, a jeśli bierzesz udział treningu to nie bój się zapytać
Jeszcze odnośnie artykułów i filmów to polecam najpierw przerobić artykuły, wtedy więcej wyniesiesz z filmów
I pamiętaj, że samo przeczytanie/obejrzenie to za mało. Dany materiał trzeba opanować, a przede wszystkim zrozumieć.
Pozdrawiam,
Bartek
Siemanko.
Każdy może brac udział w challenge z blogiem
Dla osób, które nie wiedzą o co chodzi:
- mówiłem o tym, w 1 części tego kursu
- wspominałem na poczatku i pod koniec 2 części (podstaw preflop)
W skrócie:
- założyć nowy blog i wpisać go w ten temat (lub wpisać link do istniejącego, jeśli ktoś założył wcześniej)
- prowadzić blog systematycznie przez około miesiąc, ustalając cele, plany ich osiągnięcia, pisząc podsumowania osiągnięć
- po tym czasie będę przeglądał blogi wpisane w temat do 15.04.2015 i myślę że na ogólne uwagi poświęcimy kilka minut na jednym ze spotkań
- dodatkowo, jednej osobie, która przyłoży się na prawdę sumiennie do prowadzenia bloga, jako bonus zaoferuję 75 minut prywatnego coachingu wraz z pomocą w dalszej organizacji
Więc zapraszam również modów
@Nathaniel86: w takim wypadku polecam zdecydowanie artykuły + otwarty słownik, oraz obecneośc na podobnych kursach i zadawanie pytań w trakcie. W Pierwszej Części Kursu, znajdziesz trochę informacji na temat tego od czego warto zaczynać.
Pytałem się was podczas treningu czy wrzucić moje notatki z treningów dla osób które takich nie robiły. Kilka osób się zgłosiło więc dla nich wrzucam (na razie tylko z pierwszego treningu, bo drugi właśnie oglądam), mam nadzieję, że Wam się przyda:

Pamiętajcie, że najlepsze są własne notatki, ale lepiej to niż nic.
Lekcja 3: 14/04 - Gra przed flopem - proste wykorzystanie rozszerzonych konceptów
I. Steale
Nadal jedno z bardziej niedocenianych zagrań w NL, szczególnie na niskich stawkach. Nauczysz się wykorzystywać każdą lukę w obronie przeciwników, do tego stopnia, że otwarcia z późnych pozycji, będą jedną z Twoich potężniejszych broni.
- matematyka steali (+sizingi)
- equity ręki a fold equity
- rozpoznawanie typu graczy na blindach
II. 3bet, 4bet
Kolejne zagadnienie, które wymaga dokładnego omówienia. Dowiesz się w jaki sposób podchodzić do budowy zakresów i nauczysz się dobierać odpowiednie ręce do konkretnej sytuacji. Postaram się również w bardzo dużym stopniu wyjaśnić Ci jak odbierać dynamikę gry na niskich stawkach, w taki sposób, abyś nie miał odczucia że jesteś w jakikolwiek sposób exploitowany. Jednym z częsciej występujących leaków u graczy początkujących jest "over adjust" (nieadekwatne dostosowanie).
- co ma wpływ na range 3betu i jakie ręce powinienem tutaj wybierać
- 3bet jako resteal
- callowanie 3betów
- 4betowanie
- co robić kiedy dostałem 4bet?
III. Calling range
Na ostatnim spotkaniu nie wystarczyło nam czasu na omówienie tego aspektu, stąd pojawia się on dzisiaj. W zasadzie to bardzo dobrze, ponieważ dzieki temu poświęcimy mu znacznie więcej uwagi, oraz przyglądniemy się wspólnie relacji calling range z 3bet range. Dzięki temu nie tylko zrozumiesz jak odbierać zakresy, ale również nauczysz się bezpośredniego wykorzystania tych informacji. Ponad to, omówię rzeczy takie jak: oddsy, equity i odnosę je do zakresu przeciwnika w taki sposób, abyś mógł robić to sprawnie podczas gry.
Zapraszam o 19:00!
Do 19.00 mam wykład, ale jak skończymy lekko wcześniej i będę szybciej jechał może się dużo się spóźnię.
Napisane przez trzasku
Do 19.00 mam wykład, ale jak skończymy lekko wcześniej i będę szybciej jechał może się dużo się spóźnię.![]()
Trzasku jedź powoli
Nagranie będzie dostępne, bo nie będzie mnie dzisiaj ?