Przejdź do forum
Jakie podbicie- NL1...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Jakie podbicie- NL10 SH

14 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
965 Wyświetlenia
ADZIOL
PokerStrategist

Witam,
Mam pytanie odnosnie podbicia preflop. Jestem wygrywajacym, agresywnym graczem. Moja linia showdown winnings idzie regularnie w gore, czerwona tez, ale pod bardzo malutkim kontem _biggrin:

Jak wam sie wydaje, lepiej zawsze podbijac 3bb, czy 3,5? co w longrunie da wiekszy profit?

Stoliki sa 5handed, zakladamy ze siedza na nim 2 regi i dwaj gamonie pokroju vpip 60 pfr5

13 odpowiedzi

bez znaczenia na tych stawkach.

MightySparow
Elite Grinder

Napisane przez blelol
bez znaczenia na tych stawkach.

Według mnie ma to znaczenie. Ja zwykle podbijam 4-3,5 bb z utg 3,5 z MP z CU, SB, BU 3bb. Jak bardzo dużo ludzi Cie sprawdza to możesz się czasem też pokusić o 4,5 lub 5 bb z wczesnych pozycji.

Jak wam sie wydaje, lepiej zawsze podbijac 3bb, czy 3,5? co w longrunie da wiekszy profit?

IMO nie da sie okreslic czy cos zawsze jest dobre. Czasem za 3bb bedzie najlepsze a czasem za 6bb bedzie OK.

Mysle, ze jesli podbijasz przeciwko slabym przeciwnikom to robisz wiekszy bet. A jesli za Toba sa goscie, ktorzy duzo 3betuja albo przeciwnie, bardzo duzo pasuja to lepszy jest mniejszy bet.

Ja na nl10 podbijam zazwyczaj do 4bb, a jesli mam powod to wiecej lub mniej.

Pzdr

Wczesne 4bb późne 3bb zależy, jak masz jakiegoś CS to 2bb bo i tak nigdy kart nie spasuje. Po co wywalać $ niepotrzebnie. Podbicie ma być takie aby dało pożądany efekt.

:facepalm:. Wlasnie nie ma znaczenia. Na micro stawkach wybieramy zawsze podbicie 4bb gdyz gramy tak bardzo tight, ze musimy budowac pule od preflopa. Sa to slowa muckifineli wiec mi kurw* nie mowic, ze ma to jakies znaczenie. Oczywiscie z buttona kradnac blindy mozna zmienic wysokosc podbicia. Uwierzcie mi, ze zamiast poswiecac czas na nieznaczace rzeczy na micro lepiej obejrzec 2-3 filmy od rushera czy muckiego i da wam to +5 do lepszej gry niz 1bb na micro. Na micro sie gra aby to przejsc.

Jakie podbicie- NL10 SH

Witam,
Mam pytanie odnosnie podbicia preflop. Jestem wygrywajacym, agresywnym graczem. Moja linia showdown winnings idzie regularnie w gore, czerwona tez, ale pod bardzo malutkim kontem shark biggrin

Stoliki sa 5handed, zakladamy ze siedza na nim 2 regi i dwaj gamonie pokroju vpip 60 pfr5

Grasz na pokerheaven i sa to stoliki 5 osobe. Tutaj sie zgadzam, ze otwieranie za 3,5 - 3bb ma wieksze znaczenie gdyz mamy duzo bardziej luzny zakres. Mysle, ze otwarcie powinno byc uzaleznione od przeciwnikow. Jezeli masz jakies mega fishow, ktorzy sprawdzaja z syfem to mozna otwierac za 3bb i ewentualnie grac fit or fold. Jezeli cos zlapiesz to fish i tak cie sie wyplaci, a zawsze ma to jakis wplyw na long run. I tak stoje na stanowisku, ze na micro nie da sie gra w long runie.

boxer82
Oldschool Grinder

Założenie: Wielu graczy stosuje " stałe podbicia" nie zwracając uwagę na Dynamike stołu, akcje przed nami itp.

Wysokości podbić

1)Wysokośc podbicia o pule (POT SIZE BET -PSB)
najcześciej stosowana wysokości. Wystarzczająco wysoki aby budowac pulę , tworzy odpowiednia ilośc "dead money' aby opłacalnie zagraywac c-beta.

2) Podbicie mniejsze niz PSB
-kiedy czesto jesteśmy 3-betowani
-gracze z małym stackiem na blindach

3) Podbicie ponad PSB
Przeciwko słabym graczom , którzy nie zwracaja uwagi na wysokośc podbić

Wysokość podbicia a zdradzanie swojej ręki

Jeżeli wysokość podbicia uzalezniamy od dynamiki stołu (akcja, gracze0 a nie od naszej ręki to nie ma zagrozenia że zostaniemy odczytani.

:diamond: Przewaga umiejetności: stawiamy wyzej kiedy jesteśmy lepsi od przeciwnika (przeciwnik i tak sprawdzi)
:diamond: Przewaga pozycji: stawiamy nizej z przewaga pozycji
:diamond: przewaga kart: NIE MOZEMY JEJ UZYĆ JAKO CZYNNIK REGULUJĄCY WYSOKOŚC PODBIć !!!
:diamond: wysokość stacków: stawiamy nizej przeciwko shortom, wyzej przeciwko Full Stackom

. Wlasnie nie ma znaczenia. Na micro stawkach wybieramy zawsze podbicie 4bb gdyz gramy tak bardzo tight, ze musimy budowac pule od preflopa. Sa to slowa muckifineli wiec mi kurw* nie mowic, ze ma to jakies znaczenie. Oczywiscie z buttona kradnac blindy mozna zmienic wysokosc podbicia. Uwierzcie mi, ze zamiast poswiecac czas na nieznaczace rzeczy na micro lepiej obejrzec 2-3 filmy od rushera czy muckiego i da wam to +5 do lepszej gry niz 1bb na micro. Na micro sie gra aby to przejsc.

Moze nie czytalem dokladnie, ale prawdopodobnie nie zgadzam sie z ani jednym slowem.

Nie mozna czegos robic 'zawsze', a argument, ze trzeba, bo ktos tak powiedzial itd. nie jest argumentem...

Nie jestesmy bardzo tight na micro, wrecz przeciwnie - chcesz byc jak najczesciej w puli z fishami.

Na micro nie gra sie po to, zeby przejsc te stawki, a po to, zeby sie nauczyc grac.

Wypowiedz boxera82 jest bardzo dobra. Widac, ze kolega czytal Easy Game i wie o czym mowi.

Napisane przez 7bekon7

. Wlasnie nie ma znaczenia. Na micro stawkach wybieramy zawsze podbicie 4bb gdyz gramy tak bardzo tight, ze musimy budowac pule od preflopa. Sa to slowa muckifineli wiec mi kurw* nie mowic, ze ma to jakies znaczenie. Oczywiscie z buttona kradnac blindy mozna zmienic wysokosc podbicia. Uwierzcie mi, ze zamiast poswiecac czas na nieznaczace rzeczy na micro lepiej obejrzec 2-3 filmy od rushera czy muckiego i da wam to +5 do lepszej gry niz 1bb na micro. Na micro sie gra aby to przejsc.

Moze nie czytalem dokladnie, ale prawdopodobnie nie zgadzam sie z ani jednym slowem.

Nie mozna czegos robic 'zawsze', a argument, ze trzeba, bo ktos tak powiedzial itd. nie jest argumentem...

Nie jestesmy bardzo tight na micro, wrecz przeciwnie - chcesz byc jak najczesciej w puli z fishami.

Na micro nie gra sie po to, zeby przejsc te stawki, a po to, zeby sie nauczyc grac.

Wypowiedz boxera82 jest bardzo dobra. Widac, ze kolega czytal Easy Game i wie o czym mowi.

Jezeli np. nie jest dla ciebie argumentem wypowiedz kogos kto umie ''grac w pokera''? Wlasnie na micro sie gra zeby przejsc stawki i zeby wiedziec, ze full house bije flusha. No moze nl10+ mozesz sie uczyc w miare normalnego pokera. NL2 i nl5 to jest jakas kpina. Nie jestes bardzo tight na micro O.o? Mozesz mi przedstawic swoj zakres na najnizszych limitach?

Ok ok... W sumie mnie to nie interesuje. Kazdy gra tak jak mu odpowiada. Jezeli ktos lubi grac 25/23 na nl2 i sie blefowac z ''regami'' to ok. Dla mnie nl2 do nl25 to jest granie tight, meeeeega weak i to wszystko.

Nie trzeba blefowac, zeby grac statystykami 25/23:)

Podbijam K5 dla value.

Zdanie jednej osoby to troche za mala probka. Poza tym

Mysle, ze muckinfella mial na mysli granie tight, zeby nie wpakowac sie w problematyczne sytuacje. Ale jesli wiesz jak rozegrac Q8 +EV to czemu by tego nie zrobic.

Pozdrawiam serdecznie;)

Ja nl2 i nl5 miałam 19/16/2.6 i 22 bb/100 :) Podbijam zawsze 4bb.

Fishu88
Oldschool Grinder

Btw, taka luźna myśl - czy Wy na graczy którzy otwierają do 4+x nie patrzycie jak na typowych weak-tagów nauczonych przez PS/inny serwis tego typu ? :>

Zależy od roomu. Na FTP jest przycisk bet pot i wszyscy w niego walą. To daje 3.5bb+x. Nie zauważyłam, żeby 4bb otwierała jakaś grupa graczy, ale wiem, że fishe bardzo często otwierają za 2bb albo za 6bb z monsterami i kartami, których wartości nie są pewni np AJ, ale to wszystko zależy.

Ja nl2 i nl5 miałam 19/16/2.6 i 22 bb/100 Podbijam zawsze 4bb.

Przeciez to jest za mala probka:) 1 osoba = probka: 1

Jesli gralbym na nl10000 i mial samych pasywnych fishow to spokojnie uderzalbym wyzej.

Jesli gralbym na nl1 i mial samych profesjonalistow to uderzalbym nizej.

Jesli to sie miesza, to na konkretnych graczy uderzach tak a na innych tak.

Uderzanie na wszystkich 4bb to tak jak wrzucenie wszystkich do jednego worka.

Jedyna zaleta tego jest taka, ze uderzajac tak samo bez zastanowienia oszczedzasz czas, przez co mozesz otworzyc wieksza ilosc stolow i zrobic wiecej rak na godzine. Ale o tym nikt nie wspomial ;)

W tym samym jeziorze moga plywac i ryby i rekini. Ryby mozna lapac na robaki, ale rekiny wola juz co innego. Pingwin tez nie zadowolilby sie robakami.

I jeszcze jedna rzecz. Mozesz podbijac 2bb, 3bb, 4bb, 5bb czy nawet 6bb lub jakas inna kwote. Jesli masz zdecydowana wiekszosc fishow ( i masz nad nimi duza przewage ) to tak naprawde nie bedzie mialo znaczenia. Tzn. I TAK PRZEJDZIESZ STAWKI stosujac sie do prostych regul. Poniewaz to duzo bardziej zalezy od gry postflop. Czyli od tego, aby sie nie wyplacac i aby wyciagac maks value. No i tak, skoro przejdziesz te stawki tak czy siak to mozesz sobie podbijac o ile chcesz, ale imo im szybciej sie nauczysz grac dobrze w pokera tym lepiej dla Ciebie:)