Hej!
Grając na iPoker mocno uderzyło mnie to, że jest kilkakrotnie więcej stołów SH, niż FR, których w pewnych godzinach na moich limitach w ogóle nie ma. Zważywszy na to, że prędzej czy później rozwijający się gracz musi zacząć grać SH, zwłaszcza, że planowałem to od pewnego czasu, do tego lubiłem na FR grać dużo kart, co tutaj jest wręcz wymagane, to uznałem, że nie ma co zwlekać i warto przerzucać się już teraz! Zatem rodzi się we mnie kilka pytań, które wrzucam poniżej. Dodam, że czytałem już kilka artykułów o grze przed flopem, obejrzałem filmik "Powoli i do przodu" z NL4 i przejrzałem kilka rozdań z NL4 SH.
1. W artykule jest napisane, że trzeba grać jak najmniej czytelnie. Zgodzę się z tym, w końcu to samo się tyczy FR, ale czy nie jest tak, że na micro stawkach, jak NL4, nawet grając dosyć tight i prezentując takie same zagrania z konkretnymi rękami, nasi przeciwnicy będą na tyle zajęci sobą, że i tak nie zauważą tego? Załóżmy, że mam stół 4 fishów, ja i jakiś tight gracz. Tych czterech fishów zapewne będzie sobie sprzedawało wystarczająco dużo akcji, żeby nie zauważyć, że siedzi tu dwóch graczy, których gra jest dosyć czytelna. W końcu nawet przy stołach FR uczy się zmieniać sizing c betów, w zależności od stołu i kart własnych, co jest arcy-czytelne, dla kogoś kto wie kiedy się betuje, za 2/3, a kiedy za 3/4 puli, mimo to na micro stawkach sprawdza się to bardzo dobrze, bo nie ma tam prawie nikogo kto zwróci na to uwagę.
2. Artykuł mówi o tym, żeby Banrkoll wynosił co najmniej, 25BI. Jak wiadomo, jest to w dużej mierze kwestia osobista, więc czysto subiektywnie, do graczy SH, jaki BRM Wam osobiście najbardziej pasuje?
3. Jaki jest średni winrate na stołach SH, dla NL4? Z tego co widzę na FR najczęściej jest on w granicach 10bb/100h, ale o ile wiem granie SH z reguły uderza nieco w winrate.
4. Jak ma się sprawa w multitablingiem? Czy to kwestia przyzwyczajenia, czy grając SH powinno się na dobre zmniejszyć ilość stołów. Właściwie ilość rozdań, w których bierzemy udział jest większa, a co za tym idzie ilość decyzji też. Logicznie rzecz ujmując multitabling powinien być tutaj trudniejszy.
5. Jak ma się sprawa z poziomem graczy na iPoker, na NL4/NL10? Wydaje mi się, że skoro więcej osób tam gra, to będzie tam też więcej fishy. Większość ogarniętych graczy, na tych stawkach wybiera raczej FR, a na SH przechodzi dopiero wtedy kiedy nie ma trafficu. Problem w tym, że na iPoker z reguły nie ma trafficu na FR, zatem istnieje szansa na znalezienie relatywnie sporej ilości regów?
6. Czy statystyki z FR sprawdzają się tak samo na SH, czy warto sobie dodać/odjąć/zmienić jakieś staty w HUD'ie?
7. Wydaje mi się, że na SH nawet na micro granie z HUD'em jest mega potrzebne, ale da radę grać tam jeszcze bez HUD'a, biorąc pod uwagę że nie będę miał zbyt wiele czasu na robienie solidnych notatek na graczy?
Chyba tyle, mam nadzieję że komuś się będzie chciało to przeczytać i odpowiedzieć. Z góry dzięki!