Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Fr->Sh

6 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
746 Wyświetlenia
Pomarancza

Hej!
Grając na iPoker mocno uderzyło mnie to, że jest kilkakrotnie więcej stołów SH, niż FR, których w pewnych godzinach na moich limitach w ogóle nie ma. Zważywszy na to, że prędzej czy później rozwijający się gracz musi zacząć grać SH, zwłaszcza, że planowałem to od pewnego czasu, do tego lubiłem na FR grać dużo kart, co tutaj jest wręcz wymagane, to uznałem, że nie ma co zwlekać i warto przerzucać się już teraz! Zatem rodzi się we mnie kilka pytań, które wrzucam poniżej. Dodam, że czytałem już kilka artykułów o grze przed flopem, obejrzałem filmik "Powoli i do przodu" z NL4 i przejrzałem kilka rozdań z NL4 SH.

1. W artykule jest napisane, że trzeba grać jak najmniej czytelnie. Zgodzę się z tym, w końcu to samo się tyczy FR, ale czy nie jest tak, że na micro stawkach, jak NL4, nawet grając dosyć tight i prezentując takie same zagrania z konkretnymi rękami, nasi przeciwnicy będą na tyle zajęci sobą, że i tak nie zauważą tego? Załóżmy, że mam stół 4 fishów, ja i jakiś tight gracz. Tych czterech fishów zapewne będzie sobie sprzedawało wystarczająco dużo akcji, żeby nie zauważyć, że siedzi tu dwóch graczy, których gra jest dosyć czytelna. W końcu nawet przy stołach FR uczy się zmieniać sizing c betów, w zależności od stołu i kart własnych, co jest arcy-czytelne, dla kogoś kto wie kiedy się betuje, za 2/3, a kiedy za 3/4 puli, mimo to na micro stawkach sprawdza się to bardzo dobrze, bo nie ma tam prawie nikogo kto zwróci na to uwagę.
2. Artykuł mówi o tym, żeby Banrkoll wynosił co najmniej, 25BI. Jak wiadomo, jest to w dużej mierze kwestia osobista, więc czysto subiektywnie, do graczy SH, jaki BRM Wam osobiście najbardziej pasuje?
3. Jaki jest średni winrate na stołach SH, dla NL4? Z tego co widzę na FR najczęściej jest on w granicach 10bb/100h, ale o ile wiem granie SH z reguły uderza nieco w winrate.
4. Jak ma się sprawa w multitablingiem? Czy to kwestia przyzwyczajenia, czy grając SH powinno się na dobre zmniejszyć ilość stołów. Właściwie ilość rozdań, w których bierzemy udział jest większa, a co za tym idzie ilość decyzji też. Logicznie rzecz ujmując multitabling powinien być tutaj trudniejszy.
5. Jak ma się sprawa z poziomem graczy na iPoker, na NL4/NL10? Wydaje mi się, że skoro więcej osób tam gra, to będzie tam też więcej fishy. Większość ogarniętych graczy, na tych stawkach wybiera raczej FR, a na SH przechodzi dopiero wtedy kiedy nie ma trafficu. Problem w tym, że na iPoker z reguły nie ma trafficu na FR, zatem istnieje szansa na znalezienie relatywnie sporej ilości regów?
6. Czy statystyki z FR sprawdzają się tak samo na SH, czy warto sobie dodać/odjąć/zmienić jakieś staty w HUD'ie?
7. Wydaje mi się, że na SH nawet na micro granie z HUD'em jest mega potrzebne, ale da radę grać tam jeszcze bez HUD'a, biorąc pod uwagę że nie będę miał zbyt wiele czasu na robienie solidnych notatek na graczy?

Chyba tyle, mam nadzieję że komuś się będzie chciało to przeczytać i odpowiedzieć. Z góry dzięki! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
md1988

#1 Grając na NL5 nieważne czy SH czy FR graj proste ABC, nie przejmuj się, że jesteś do bólu czytelny, na tych stawkach nikt się nie adjustuje. Na bardziej zaawansowaną grę przyjdzie czas gdy opanujesz podstawy

#2 Generalnie wariancja na SH jest większa więc i bankroll potrzebujesz trochę większy - na micro sądze 30buyinów jest spoko

#3 To już zależy od gracza :D Z dobrym table selection jednak sh>fr gdyż mniej osób bije się o $ fisha ;d

#4 Mniej graczy = więcej decyzji na godzine - logiczne zatem, że multitablować jest ciężej. Generalnie Polecałbym zacząć od 6-8 i sukcesywnie zwiększać ją do limitu przy którym czujesz się komfortowo

#6 - co masz na myśli? To dalej poker. Na NL4 starczy Ci myśle spokojnie zestaw :
pfr/vpip/3bet/fold to 3bet/cbety/foldy do cbetow/afq/wtsd/wonsd

#7 Granie z hudem jest zawsze ev+, tyle, że na NL4 możesz spokojnie szczurować i wejdziesz na dziesiątki.

Odpowiedz
Cytat
Pomarancza Autor wątku
Pomarancza

Okej, dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!

W takim razie jeszcze dzisiaj siądę sobie odrobinę przy stołach i zobaczę jak pierwsze wrażenia, pewnie przy okazji zrodzi się kilki nowych pytań. ;)

Odpowiedz
Cytat
Fil1987

@ md1988

Nie lubię gadania, że na micro "nikt się nie adjustuje". Graj zawsze z HUDem, ponieważ nawet na micro są goście, którzy wiedzą biją niejednego gracza NL50 tutaj ;) (pamiętajmy, że niektórzy wracają do pokera po przerwie/po wypłacie bankrolla z różnych powodów etc.) Co do HUDa to musisz pamiętać, że funkcje uwzględnienie equity i folding equity jest takie samo dla FR i SH, co najwyżej wartości poszczególnych parametrów (ze względu na range) się zmieniają. Na micro jednak ten koncept nie jest aż tak potrzebny.

Faktem jest, że znaczna większość nie zwróci uwagi na to, że grasz "perfidne" ABC i faktycznie będzie ta gra dochodowa (faktem też jest, że boty które grały ABC miały dodatni winrate nawet na NL200 ;) )

Co do BRM - jeśli dobrze ogarniałeś FR to 20BI też starczy na micro luźno.

Odpowiedz
Cytat
md1988

Napisane przez Fil1987
@ md1988

Nie lubię gadania, że na micro "nikt się nie adjustuje". Graj zawsze z HUDem, ponieważ nawet na micro są goście, którzy wiedzą biją niejednego gracza NL50 tutaj ;)

Jasne, zawsze są ludzie wracający po przerwie/uczący się szybko itd. ale takich masz promil i winrate specjalnie nie ucierpi jeśli będziesz ignorował to co robią. Oni cię exploitują a w tym czasie 10x tyle graczy popełnia błędy w odpowiedzi na abc poker.

Odpowiedz
Cytat
Pomarancza Autor wątku
Pomarancza

Wiadomo, że trochę regów tam zawsze jest, ale nawet jak są to rzadko, a i dosyć łatwo ich wyłapać. Nie mniej jednak głównie chodzi mi o fishów. Oni, o czym się właśnie przekonałem, w ogóle nie widzą co się dookoła dzieje, myślę że gra tight rodem z FR też byłaby całkiem dochodowa, po tym co zobaczyłem, chociaż może to kwestia pory i dnia tygodnia.

Podsumuję moje wrażenia z godzinnej gry na czterech stolikach tym o to cytatem z artykułu o SH:
"Jednak kiedyś powinieneś zadać sobie pytanie, czy nie chciałbyś spróbować gry short handed...i wtedy się w niej zakochasz."
Tak też było, raptem godzina gry, ale bardzo mi się podobało, tylko cztery stoły, a ciągle jakaś akcja (fakt, faktem karty dopisywały). Poziom katastrofalny, aczkolwiek ciężko nazywać katastrofą coś co działa na naszą korzyść. :)

Podczas grania nasunęło mi się jedno pytanie. Mianowicie:
Czy to tylko złudzenie, czy na SH, przynajmniej na micro, można się szerzej stackować postflop? Jeżeli chodzi o preflop, to wiadomo, że QQ i AK nabierają większej mocy, chociaż do dynamiki NL4 dorzuciłbym tu nawet JJ, ale tylko z odpowiednimi readami. Natomiast w ciągu kilkuset rozdań zobaczyłem masę stackoffów overcart vs. straight draw albo para dwójek na flopie kontra jakiś air, rozumiem raz na jakiś czas, że fishe wrzucają stacka nawet z byle czym, ale tyle stackoffów przy słabych kartach z obu stron skłania do refleksji. Aczkolwiek przyznam, że raz się nadziałem :]

(faktem też jest, że boty które grały ABC miały dodatni winrate nawet na NL200 )

Ciekawy fakt. Dobry dowód na to, że problemem większości graczy jest mindset, skoro nawet na NL200 można wygrywać z ABC (Ewentualnie dowód na to, że pokerzyści to nie ludzie ;D)

Jeżeli chodzi o HUD'a to wiadomo, że lepiej mieć niż nie mieć, jednak trochę muszę powojować z bazą danych, która ma opory, żeby się zainstalować i zadziałać na moim laptopie. Chociaż bardziej trafne byłoby stwierdzenie, że mój laptop ma z nią problemy. ;p

Odpowiedz
Cytat