Czesc, wiem jak obliczac wzorem ile moj bet generuje folding eequity (50,65,70%itp.) tylko jak te liczby sie maja do mojego rywala, np vs rywal ktory ma FD mam betowac tyle by nie mogl dobierac po oddsach, dobrze rozumiem? Patrzec jakie rywal ma statystyki i wtedy procentowo dobierac bet sizing?
Jesli daloby by rade prosilbym o jakies wskazowki, przylkady... Dzieki
Obliczyc mozesz tylko ile FEq POWINIEN generowac zeby byl oplacalny w zaleznosci od twojego equity (najprostsze obliczenia zwykle zakladaja zerowe equity). Ile faktycznie generuje musisz oszacowac na podstawie statystyk, readow itp. W trakcie gry nie da sie tego dokladnie obliczyc, ale mozna to zrobic poza gra. Powiedzmy, ze raisujesz cbet przeciwnika - przypisujesz mu zakres z ktorym gra cbet, pozniej przypisujesz zakres z ktorym calluje lub reraisuje twoj raise i te karty, ktore mu zostana to twoje FEq - obliczasz ile kombinacji folduje sposrod kombinacji ktore cbetuje.
Masz betowac tyle, zeby przeciwnik popelnil blad, tj. niepoprawnie sprawdzil, kiedy jego equity bylo mniejsze niz oddsy + implied oddsy, badz niepoprawnie spasowal, kiedy jego equity bylo wieksze niz oddsy + IO. Nie zawsze jest to mozliwe.
Dobrze napisał kempes, ale nie napisał, że najpierw liczysz ile inwestujesz do tego ile masz wygrać, przykładowo:
pot 10bb
villain cbets 6bb Hero raises to 20bb
Inwestujesz 20bb by zgarnąć pulę 36bb
FEq (przy założeniu zerowego equity): 20/36=0,56
Potrzebujesz by villain spasował 56% swojego range, żeby Twój raise był opłacalny.
Znasz potrzebne pot odds dla FD, OESD, GS etc. Upraszczając obliczenia FEq -> jeśli obstawiasz go na OESD i nie chcesz dać mu drawować profitowo to wystarczy, że zagrasz za 1/2 puli i dajesz mu pot odds 1:3. To łatwo zastosować jeśli obstawiasz gościa na draw.
Dla bardziej skomplikowanych obliczeń warto przeszukać forum, gdzie już te równania ludzie rozpisywali. Niestety nie mam czasu, by Ci poszukać tego, ale jestem pewien, że sam znajdziesz:)
Pozdrawiam