Przejdź do forum
Downswing, czy jak?...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Downswing, czy jak? Pomóżcie. (bez płakania)

15 Posty
13 Użytkownicy
0 Reakcje
1,178 Wyświetlenia
matektrooper
PokerStrategist

Witam.
Domyślam się, że to jeden z tematów jakich miliard już było na tym forum, jednakże potrzebuje porady osobistej. Od paru tygodni próbuję swoich sił w cashówkach (wcześniej grałem SNG i MTT i w sumie jakoś tam szło), ale nie jestem w stanie przebić się przez microbagno. Na początku miałem problemy mindsetowe (troche tiltowałem), grałem też nienajlepiej (High Stakes Poker, fuck yeah), ale staram się edukować, oglądam filmiki, przeglądam masę ocen rąk i mam wrażenie, że moja gra jest coraz lepsza (widzę to przykładowo w taki sposób, że coraz częściej trafnie oceniam ręce wrzucone na forum, zanim przeczytam opinię trenera), lecz nie przekłada się to na wyniki. Wyniki są niestety marne i tutaj pojawia się mój dylemat: czy dopadł mnie już na samym początku ten sławny kochany downswing? Sprawa wygląda tak, że jestem około 45$ pod EV grając NL2/NL5 (zaraz wrzuce screenshoty) i tak się zastanawiam. Czy próbka jest być może za mała? Czy źle dobieram spoty, w których się stackuję? Słyszałem nie jeden raz, że grając dobrze, ma się na micro taki edge nad przeciwnikami, że coś takiego jak downswing nie istnieje. Nie wiem co robić, czy mam grać swoje i czekać, aż w końcu zaczne wychodzić z tego bagna, czy jednak bardziej intensywnie szukać leaków w swojej grze, bo ilość błędów jakie popełniam nie pozwala mi na wygrywanie.

Proszę doświadczonych graczy o poradę, z góry dzięki.
Pozdrawiam!

PS Muszę się przyznać że odcinek rąk między 14-15k to czas bardzo słabej gry z mojej strony, no ale nie będę przecież tuszował :)

14 odpowiedzi
kondziorf
Oldschool Grinder

Wg mnie to pewnie w 85% to wina złej strategii. Nie ma co czekać, trzeba działać. Poczytaj kilka ocen rozdań na forum i zobacz czy ty podjąłbyś takie same decyzje. W ten sposób można leaki znaleźć szybko.

gzegosz
Oldschool Grinder

wydaje mi sie ze masz tendencje do tiltu - widac to czasem na wykrsie gdy kawalek ucieka Ci ev a potem i ev i wininngins spadaja. wiadomo mozna sie ztiltowac jak ktos trafia swoje 3 outery ale trzeba tez nad tym panowac. moze pomoze Ci ktos w dziale mindsetu.

Nie ma się czego bać 6k rąk tylko, wstępnie widać że grasz dobrze. Ja na nl5 gram po 8k rak na dzień takie coś się zdarza. Myślę że minimalna próbka to jakieś 40k rąk. Graj swoje czytaj artykuły oglądaj filmiki polepszaj grę i będzie dobrze.

PS: Bardziej bym się martwił tym 10k nl2 na nl2 grając dobrze, jest tylu fishów że gramy tylko quady i się nam spłacają.

Spoiler

żarcik mały _cool:

mouse91
Oldschool Grinder

nie ma co płakać, jak idzie źle to znaczy że umiesz za mało. Oglądaj jak najwięcej filmów bo to jednak daje najwięcej. Gdy obejrzysz ich bardzo dużo to nawyki i pytania trenerów naprawdę zapisują się w pamięci.

Szczególnie polecam filmy Ninjaia. Kiedyś grałem bezmyślnie i też wyjście na plus po miesięcznej grze nie było takie proste.

Po obejrzeniu x produkcji ninjai zacząłem sobie zadawać pytania typu: po co podbijam? co mnie w tym momencie bije? czy sprawdzi mnie słabsza ręka? itp.

może nie jestem bogiem pokera:D ale teraz już przynajmniej nie oglądam minusowych wyników pod koniec miesiąca :D

także koniec pierdzielenia i do filmów

pozdro :f_thumbsup:

hellYeahEnT
Elite Grinder

nie masz winrateu nawet gdyby EV sie zgadzalo, daltego masz duze swingi. Polepsz winrate (gre) bedzie lepiej

hellYeahEnT
Elite Grinder

Napisane przez mouse91
nie ma co płakać, jak idzie źle to znaczy że umiesz za mało. Oglądaj jak najwięcej filmów bo to jednak daje najwięcej. Gdy obejrzysz ich bardzo dużo to nawyki i pytania trenerów naprawdę zapisują się w pamięci.

Szczególnie polecam filmy Ninjaia. Kiedyś grałem bezmyślnie i też wyjście na plus po miesięcznej grze nie było takie proste.

Po obejrzeniu x produkcji ninjai zacząłem sobie zadawać pytania typu: po co podbijam? co mnie w tym momencie bije? czy sprawdzi mnie słabsza ręka? itp.

może nie jestem bogiem pokera:D ale teraz już przynajmniej nie oglądam minusowych wyników pod koniec miesiąca :D

także koniec pierdzielenia i do filmów

pozdro :f_thumbsup:

Ten post zawiera samą prawdę, radzę się dostosować założycielowi threada ! Pozdrawiam, gl hf

kolanko1990
PokerStrategist

od NL 2 do NL 10 nie ma takiego czegoś jak dowswing tylko strategia lipna i brak umiejętności foldowania mocnych rak na flopie jeżeli się nie wtrafi albo szukanie karty na tern river zbyt duzym kosztem albo walczenie bezsensowne o pule betami majac nadzieję ze sie wyrzuci z rozdania przeciwnika trzymajac wysoka kartę jopek.

poczytaj strategie i ogladaj filmy. pozniej mozesz wziac prywatny trening ktore proponuja trenerzy z pokerstrategy.

Napisane przez kolanko1990
od NL 2 do NL 10 nie ma takiego czegoś jak dowswing tylko strategia lipna i brak umiejętności foldowania mocnych rak na flopie jeżeli się nie wtrafi albo szukanie karty na tern river zbyt duzym kosztem albo walczenie bezsensowne o pule betami majac nadzieję ze sie wyrzuci z rozdania przeciwnika trzymajac wysoka kartę jopek.

Zgodzę się, że należy się edukować i pracować nad grą, jednak wariancja obowiązuje także na mikrostawkach (chociaż oczywiście jest dużo niższa) i można mieć okresy na sporym minusie, nawet grając dobrze.

sz3sz
Elite Grinder

po 10k rak na nl2 masz EV na 0
to jest problem, a nie Twoj faktyczny wynik
to znaczy ze bardzo zle grasz

marinero36
Elite Grinder

poczytaj strategie i ogladaj filmy. pozniej mozesz wziac prywatny trening ktore proponuja trenerzy z pokerstrategy.

Co Ty w ogole gadasz czlowieku? Na NL2- NL10 nie ma czegos takiego jak downswing? A co, pozniej od NL25 jakis magiczny mode sie włącza w softach dot. downswingu? :facepalm:

kolanko1990
PokerStrategist

Napisane przez marinero36

Co Ty w ogole gadasz czlowieku? Na NL2- NL10 nie ma czegos takiego jak downswing? A co, pozniej od NL25 jakis magiczny mode sie włącza w softach dot. downswingu? :facepalm:

nie ale każdy swoją słabą grę i lipną strategie usprawiedliwia downswingiem :facepalm:

SirBadFate
PokerStrategist

Napisane przez marinero36

nie ale każdy swoją słabą grę i lipną strategie usprawiedliwia downswingiem :facepalm:

Czyli do jednego worka trzeba wrzucać ludzi którzy dłuższy czas przegrywają bo "downswing to mit"?
Pokerowa wariancja istnieje czy Ci się to podoba czy nie..

Jozio0506
Oldschool Grinder

Wariancja istnieje, ale im wyższa przewaga umiejętności nad limitem tym jest mniej dotkliwa. Zwykle im niższy limit, tym większą mamy przewagę. Jeśli ktoś ma edge na nl2 25bb/100 to wariancja praktycznie go nie dotyczy, w tym sensie, że może mu odebrać trochę bb/100 ale nie sprowadzi go na minus.

Co innego jeśli ktoś na nl2 ma umiejętności rzędu 5bb/100, wtedy wariancja jak najbardziej będzie dokuczliwa, ale dlatego właśnie przy micro mówimy, że przede wszystkim trzeba poprawić grę w takim razie, bo 5bb/100 na nl2 to małe umiejętności.