Mógłby ktoś wyjaśnić na czym to polega?
Witam.
Zasada CALL20 opiera się na tym, że aby call był opłacalny, Twój przeciwnik i Ty musicie posiadać przynajmniej 20-krotność sumy potrzebnej do call w stacku (chodzi o implied oddsy w przypadku grania pod seta).
Pozdrawiam.
jest to zasada dotycząca sprawdzania podbicia z z parą na ręku, w celu złapania seta. Efektywne stacki (czyli i twój i agresora) muszą wynosić co najmniej 20krotność podbicia, by takie sprawdzenie było opłacalne.
Przykład:
blindy 15/30
agresor 3000$ podbija do 90, ty masz 1400$ i masz 55 na ręku. pasujesz - potrzebujesz 1800 by gra pod seta była opłacalna.
edit: wystarczy w połowie posta pójść zrobić herbatę i wyprzedza Cię trzech gości. rispect
Mam pytanie odnośnie szans, na to że będzie 3 jeśli mam parę mam tylko 4% szans jak rozumiem, to co mi daje to call20 ?
No tak.
2 karty na ręce, potrzeba 2 z 48 losujemy 3 razy to daje 3*0,041(6) =12,5%
Teraz wszystko jasne.
Chyba że to się inaczej liczy. Ale chiba tak.
No inaczej się liczy.
2/50+2/49+2/48=12,25%
https://polska.pokerstrategy.com/strategy/bss/1563/1/
PF Masz 2 karty na rece wiec nie znasz 50ciu.
F Losuje sie 3 karty
Szansa, ze wylapiesz seta w pierwszej karcie to 2/50, w drugiej 2/50 + 2/49, w trzeciej 2/50 + 2/49 + 2/48.
Co do call20 to jest to swietna zasada dla poczatkujacych graczy. Pozniej jak sie ma dosc duzo historii z graczem i samemu ma sie juz dosc spore doswiadczenie mozna stosowac zasade call15, ale moze byc to nieoplacalne jesli nie potrafimy zmusic przeciwnika do wyplacenia sie => stad wyzszosc zasady call20.
Pamietaj ze niektore party maja pot equity juz jako para :-P
Np 66 czy 88 to nei zawsze musisz trafic seta by zwyciezyc
@ Typiara no problem, cieszę się, że mogłem pomóc.
@ fidelloz true:) ja będę musiał sporo popracować jeszcze nad rozgrywaniem moich PP. Niby nic trudnego, ale jednak każde rozdanie wydaje mi się unikalną sytuacją, bo przeważnie z innym graczem. No i niestety tam pojawiają się czasem problemy czy odpuścić na flopie, czy na t czy na r czy czasem lecieć z tym na SD. Głównie wtedy patrzę na AFq. Czasem lubię floatować z PP:P
Czy zasadę call20 powinno się stosować w przypadku 3betów?
Chodzi mi o to, że mając parę podbijam jako pierwszy standardowo 4xBB, a później ktoś mnie 3betuje standardowo x3. Zakładając, że jest spełniona zasada call20, czyli zarówno ja jak i ten 3betujący mamy 20-krotność tego jego 3betu, to czy powinno się to sprawdzać?
Wiadomo, że pewnie ma bardzo mocną rękę ale z drugiej strony jak już trafię tego seta to mogę wygrać od niego naprawdę dużo.
Więc czy to w dłuższej mierze jest opłacalne? Czy jednak nie ma co sprawdzać w takich przypadkach?
Fentris to zależy .... Chcemy mieć tutaj pozycję i tight 3betującego oponenta ,którego podejrzewamy o to ,że Nam się wypłaci z overparą (czy top parą) . Bez pozycji call wydaje się zawsze dyskusyjny a gdy mamy luznego oponenta wtedy najlepiej zrzucić lub przemyśleć 4bet (Pytanie : czy mamy tutaj fold eq) .
No dobra, a zakładając, że to jest unk i nie mamy na niego jeszcze odpowiedniej ilości rąk? Wtedy raczej nie warto sprawdzać?
Ja wolę foldować wszystkie pary na 3bet. Dalej gram tylko z KK+. Gram na mikro rush i jestem początkujący
potrzebujesz by na deepie 160bb - imo wtedy moze byc nawet bardziej oplacalny niz zwykly call 20 - wieksza szansa na to ze sie wyplaci
Zakładając że standardowo podbijamy 4BB, a 3bet to 3x4BB daje nam 12BB. a 20x12BB to jest 240BB, a nie 160BB. Skąd wziąłeś 160BB?
Wątpię żeby ktoś wrzucił całego stacka np 12$ na NL5 nawet na boardzie typu 27T rainbow, nawet z KK+. Do tego AI to niezły overbet. Chyba że jakiś ostry 4-5 bet po flopie.
Nie wiem czy to takie opłacalne ale ja się nie znam....
Napisane przez PawelWi
Zakładając że standardowo podbijamy 4BB, a 3bet to 3x4BB daje nam 12BB. a 20x12BB to jest 240BB, a nie 160BB. Skąd wziąłeś 160BB?Wątpię żeby ktoś wrzucił całego stacka np 12$ na NL5 nawet na boardzie typu 27T rainbow, nawet z KK+. Do tego AI to niezły overbet. Chyba że jakiś ostry 4-5 bet po flopie.
Nie wiem czy to takie opłacalne ale ja się nie znam....
![]()
Po pierwsze 160BB z tego wzgledu ze twój open raise 4bb jest juz traktowany jako dead money i dokladasz tylko 8bb a nie 12bb stad 20x 8bb = 160
Po drugie nie takie rzeczy sie dzieja na mikro jak stack off z overparka na takim boardzie ;p
zalezy z jakiej pozycji cie 3betuje
czy grasz IP czy OOP
ile podbijales i do ilu Cie 3betuje
z Jaka frekwencja cie 3betuje
Czy twoja para ma equity nie trafiajac seta
Przypadek 1
NL200 - otwieram z BT za 5usd i dostaje 3bet do 18 usd.
Trzymam 77. Call 13usd pozwala mi wygrac ~~200 usd stacka (IO).
Villain 3betuje z blindów 4% rąk, więc mniemam ze jego range jest mocny i jak trafie seta to czesto zabiera mu stacka z jego overparą. Pula nie jest duza w stosunku do stackow behind wiec moge callowac.
Przypadek 2
NL 200- otwieram z UTG za 8usd i dostaje 3bet do 24 usd z BT
Trzymam 77. BTN 3betuje vs UTG 9% rak, jego range jest slaby. Moge decydowac pomiedzy 4betem , foldem. Pula bedzie jz nabudowana i bedzie sporo dead monies , wiec 4bet bedzie ok, fold rowniez. Call jest najslabsy gdyz button moze mnie 3betowac z reka typu J9s ktora moze trafic nutsy, lecz z topparą czy marginalnym ukladem nigdy sie nie wyplaci.
Rozgrywanie setów OOP jest duzo trudniejsze i tracimy value.
Napisane przez klaudia85
Po pierwsze 160BB z tego wzgledu ze twój open raise 4bb jest juz traktowany jako dead money i dokladasz tylko 8bb a nie 12bb stad 20x 8bb = 160
No tak ale jak to nie ja open raisowałem to wtedy mam rację
Napisane przez klaudia85
Po drugie nie takie rzeczy sie dzieja na mikro jak stack off z overparka na takim boardzie ;p
ta.... Tutaj niestety masz rację... Aż mnie ściska jak spobie przypomnę niektóre zagrania :f_ugly:... AI z J2o preflop
fidelloz, jesteś pewien że podobną analizę da się przeprowadzić na mikro gdzie według moich obserwacji wszyscy podbijają równo, a 3bet z każdej pozycji ma prawie taki sam range?
I jeszcze raz piszę że ja się nie znam także jak piszę głupoty to nie bijcie