Przejdź do forum
BSS - tabela rąk st...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] BSS - tabela rąk startowych

15 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
2,039 Wyświetlenia
Fikoret

Tabela rąk startowych dla BSS ( http://resources.pokerstrategy.com/Editorial/pl/PDF/NL/ps_nl_bronze_handput_bss_pl.pdf ) nie uwzględnia rąk typu: AQ,s,AJs,ATs oraz AKs.

Ja gram je identycznie jak AQo, AJo itd.

Czy taka interpretacja jest prawidłowa.

Zawsze wydawało mi się że karty jednokolorowe są silniejsze od kart w różnych kolorach.

14 odpowiedzi
wma21

Ta tabelka jest tylko na poczatek. Jesli bedziesz sie czul dobrze grajac juz swoj limit to poszerzaj zakres tabelki. Ja zaczynalem od tabelki Yersha (chyba rosyjski trener) jest ona troche szersza i bardziej mi odpowiadala.

IceWhoo

Karty suited mają preflop troszkę ponad 7% szansy na wygraną a nie w kolorze ponad 2% dlatego taką małą różnicę pewnie celowo się pomija i trzeba je rozgrywać tak samo (mówimy tu o asach w kolorze).
Po za tym słyszałem o zasadzie (którą sam stosuję), że jeśli danej ręki nie rozgrywałbyś normalnie to suited też sobie odpuść.

Możesz jeszcze skorzystać z tej tabelki:)

Starting Hands Chart by TheNaturat

pozdro

Temat tabelek był już wielokrotnie poruszany na forum. Polecam skorzystać z bardzo ciekawej opcji "szukam" ;)

Widzę, że kwestia została wyjaśniona.
Dziękuję za pomoc.

Fikoret,

To bardzo skomplikowany matematycznie temat i jest kilkadziesiąt tabelek startowych. Tak jak powiedzieli poprzedni- zapoznaj się z tematami na forum oraz poczytaj więcej tematów dot. strategii NL BSS.

W zależności od stołu warto odpowiednio się dopasować. Dla przykładu pokażę Ci subtelną różnicę między dwiema tabelkami startowymi (w spotach BTN/SB oraz UTB/BTN).

BTN A1 55%
SB A2 44%
BTN A2 54%
SB A1 45%

UTG A1 60%
BTN A2 40%
UTG A2 58%
BTN A1 42%

pzdr

szok38

Tabelek jest masa , ale to jeszcze nie oznacza ,że ta z PS musi być z tych słabszych.
Zalecenia :Fold z wczesnych i Limp jako pierwszy z średnich pozycji( na Mp3 zupełny koszmar) to namawianie początkujących do złej, niedochodowej gry z niskimi parami.
Należy iść za radami naszych trenerów czyli:
1) Limp z wczesnych i fold pierwszym ze średnich jak u Yersha
2) albo zupełnie inaczej - czyli współcześnie jak u TheNaturata

szok38,

Im lepiej jesteś rozgrywać pewne ręce i im lepiej znasz matematykę gry (przydatny Equilab) oraz specyfikę stołów, tym lepiej możesz dostować
dobór odpowiedniego zakresu rąk.

Nie polecam rozgrywania tych rąk z EP poprzez open limp (mowa o cash games). Limp, z pktu widzenia matematyki, jest sensowny (i najlepszym rozwiązaniem) w specyficznych spotach; gdy otwieramy rozdanie warto stosować openraise.

Odnośnie niskich par- godna rozważenia uwaga. Gdy gramy pocketpairs, musimy pamiętać, skąd bierze się z nich value- ich złe rozgrywanie to kosztowny leak.

Kolejna sprawa to trouble hands- u graczy często właśnie ten element trzeba analizować.

Na koniec- także otwieranie rąk wzg pozycji - tj. potencjalny brak zbalansowania.

pzdr

szok38

Sapheal w porządku =) . Ale pytania autora opierają się na podstawowej ( dla początkujących )tabelce FR w naszym dziale strategii. I do niej się odniosłem .
Jest kiepska , dlatego Yersh zadał sobie kiedyś trud - przerobił po czym opisał( i omówił) pozycja za pozycją co i dlaczego w filmie. Z zastrzeżeniem , że można ją używać od nl2 do maksymalnie nl10 - czyli momentu gdzie należy już zacząć iść za bardziej zaawansowanymi konceptami po poznaniu podstaw.No i gdzie mamy bardziej myślących oponentów.

Natomiast to co jest na temat niskich pocketów( średnia pozycja) w tabelce PS to ewidentny bubel.W ten sposób ich nie należy rozgrywać na pewno na żadnym limicie.Powinno to zostać poprawione .

Pozdro =)

szok38,

dzięki za info _cool:
pzdr

gdzie monza znalzec ta tabelke Yersh'a probowalem szukac na ruskim pokerstrategy ale niestety;/

Napisane przez bobek81
gdzie monza znalzec ta tabelke Yersh'a probowalem szukac na ruskim pokerstrategy ale niestety;/

spróbuj na polskim

Napisane przez PMplast

Napisane przez bobek81

spróbuj na polskim

oki znlazlem choc nie przyda mi sie dopiero po sciagnieciu zauwazylem ze to na fr ,jest moze jakas lepsza od tej z ps do sh

Zielony2009

Skoro znalazłeś mógłbyś się podzielić linkiem?