Przejdź do forum
Bolesny fold na NL2

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Bolesny fold na NL2

16 Posty
6 Użytkownicy
3 Reakcje
2,554 Wyświetlenia
radamantysPL

Nie daje mi ta ręka spokoju. Znam wynik, więc patrząc przez jego pryzmat ciężko mi się oderwać od myśli, że ładnie by można stack lub dwa zagarnąć. Niemniej jednak na logikę, mimo, że mam overpair na flopie, nie widzę uzasadnienia, by sprawdzać zakład. Poza parą na ręku nic mi tam nie poprawia układu na dalszych streetach. A UTG obstawiam na jedną z dwóch najwyższych overpairs, więc zakładam, że częściej niż rzadziej zostanę behind za ręką, której przeciwnik nie zrzuci.

PokerStars - $0.02 NL - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 4

UTG+1: 96 BB
MP: 168.5 BB
MP+1: 115.5 BB
Hero (CO): 102 BB
BTN: 60.5 BB
SB: 245 BB
BB: 88.5 BB
UTG: 108.5 BB

SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has 9♦ 9♣

UTG raises to 3 BB, fold, fold, fold, Hero calls 3 BB, fold, fold, BB calls 2 BB

Flop: (9.5 BB, 3 players) 3♦ 3♠ 6♠
BB checks, UTG bets 6 BB, fold, BB calls 6 BB

Turn: (21.5 BB, 2 players) 9♠
BB bets 11.5 BB, UTG calls 11.5 BB

River: (44.5 BB, 2 players) 6♣
BB checks, UTG checks

Spoiler

BB shows 8♠ 5♠ (Flush, Nine High)
(Pre 19%, Flop 31%, Turn 76%)
UTG mucks A♠ A♣ (Two Pair, Aces and Sixes)
(Pre 81%, Flop 69%, Turn 24%)
BB wins 43 BB

Odpowiedz
Cytat
15 odpowiedzi
screamdustry

Hej, call na flopie jest ok. Nie jest to ekscytujacy call, ale jednak powinien robic +EV.

A UTG obstawiam na jedną z dwóch najwyższych overpairs

Jakis powod dlaczego tak myslisz?

W rezczywistosci ja tutaj widze, ze obojetnie na jakim limicie populacja caly czas cbetuje OOP o wiele za duzo niz powinna. Na showdownie potem widuje rzeczy typu A6, jakies AXdd, ogolnie backdoor flushdrawy, flushdrawy, 77, 88, nawet nagie overkarty.

Jak naprawde przy range'owaniu przeciwnika tutaj widzisz tylko AA/KK, to musisz powaznie przemyslec swoj proces range'owania i na jakiej zasadzie budujesz w swojej glowie zasiegi przeciwnika. Jezeli jest to intuicja, to musisz przestac ufac tej intuicji, bo najprawdopodobniej jest ona po prostu znieksztalcana za kazdym razem przez negatywne emocje ktore odczuwasz (jak np. strach).

Odpowiedz
Cytat
radamantysPL Autor wątku
radamantysPL

Nie jest idealnie, przyznaję. Nadziałem się ostatnio parę razy na mocne overpary/sety, więc faktycznie trochę przyhamowałem. Ale UTG w przedmiotowym rozdaniu miał w okolicach 18 VPIP, PR 11, CB poniżej 50, na względnie wiarygodnej próbce biorąc pod uwagę limit. Będąc na wczesnej pozycji, OOP z dwoma graczami i dając książkowy cbet 2/3 w wysokości, zagrał jakby miał made hand, tyle. Naturalnie wrzuciłem jego rękę w górny obszar jego range. Być może błędnie, nie upieram się. Ale fakt, ze raisował pf z wczesnej pozycji ograniczył mi jego rękę dosyć znacznie.

Odpowiedz
Cytat
radamantysPL Autor wątku
radamantysPL

Filozoficznie dodam jeszcze jeden aspekt, z którym ostatnio się zmagam. Analizuję sobie wyniki każdego wieczora i zacząłem dostrzegać sumaryczną moc mniejszych rozdań, w których poszło 5-10-15 BB. Widzę oczywiście, że shove z KK preflop - mimo że przegrałem całego stacka do QQ, któremu doszła dama na turnie, nie jest złą decyzją, mimo tego, ze potrafi zirytować. Natomiast po 3 godzinnej sesji to suma parunastu-parudziesięciu rozdań z marginalnymi rękami, gdzie powinienem wyjść wcześniej, wkurwia najbardziej. I tego staram się obecnie unikać.

Miałem ostatnimi dniami kilka sesji na minusie, które mogły równie dobrze skończyć się na drobnym plusie, gdybym unikał albo debilnych decyzji z flushem na sparowanych boardach i łaskawym checkiem na riverze, w który oczywiście musiałem zabetować, tylko po to by dostać w ryło raisem. Miałem sesje, w których ładnie nazbierałem drobniaki mniejszymi rozdaniami, by równie małymi błędnymi decyzjami je roztrwonić.

Podsumowując, po analizie sesji widzę, ze wyeliminowanie głupich decyzji na SD oraz mniejszych błędów wygeneruje pozytywny wynik, który pozwoli mi nie wkurzać się tym, że AA się nie utrzymało. Bo to nie AA generuje straty, a cała reszta rozdań, w których zostałem za długo.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales

Na tych pozycjach vs tak duzy sizing z dziewiatkami zwlaszcza bez pika, mysle ze jako exploit fold jest ok, wiec nie powinienes sie zadreczac tym rozdaniem

EDIT: Duzo wiekszym bledem jest leak mindsetowy, gdzie u przeciwnika widzisz tylko dwie najsilniejsze rece- predzej na tym powinienes sie skupic

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

UTG spokojnie ma range typu: 88/99+, AJ/AQ+, KJ/KQ+. Im lużniej otwiera tym kilka układów jeszcze dojdzie np JTs. Na flopie oczywiście jesteś w plecy vs TT+, ale on tam też może uderzać FD+2OC albo bdFD+2OC. Więc call na flopie myślę że jest do zaakceptowania. Gdybyś na turnie nie trafił 9 to na sb masz już fold.

MP2 41.82% 41.42% 0.39% 88+, AJs+, KJs+, JTs, AJo+, KJo+
MP3 58.18% 57.79% 0.39% 99

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales

Napisane przez Gomez224
UTG spokojnie ma range typu: 88/99+, AJ/AQ+, KJ/KQ+. Im lużniej otwiera tym kilka układów jeszcze dojdzie np JTs. Na flopie oczywiście jesteś w plecy vs TT+, ale on tam też może uderzać FD+2OC albo bdFD+2OC. Więc call na flopie myślę że jest do zaakceptowania. Gdybyś na turnie nie trafił 9 to na sb masz już fold.

MP2 41.82% 41.42% 0.39% 88+, AJs+, KJs+, JTs, AJo+, KJo+
MP3 58.18% 57.79% 0.39% 99

Ale ze o co chodzi z tymi wyliczeniami? Ze on tam kazde KJs czy AJs nawet bez fd bedzie uderzal 2/3 vs 2 przeciwnikow czy co autor mial na mysli?

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

Nie do końca ten zapis wyszedł mi w stosunku do tego co napisałem przed wyliczeniami. Poniżej korekta.

MP2 60.94% 60.10% 0.84% 88+, AsKs, AsQs, KsQs, AsJs, KsJs, AsKd, AsKh, AsKc, AsQd, AsQh, AsQc, AsJd, AsJh, AsJc, KsQd, KsQh, KsQc, KsJd, KsJh, KsJc
MP3 39.06% 38.23% 0.84% 99

Natomiast podkreślam dużo zależy od rywala. Patrzac na player pool ten range jest prawdopodobny.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales

Napisane przez Gomez224
Nie do końca ten zapis wyszedł mi w stosunku do tego co napisałem przed wyliczeniami. Poniżej korekta.

MP2 60.94% 60.10% 0.84% 88+, AsKs, AsQs, KsQs, AsJs, KsJs, AsKd, AsKh, AsKc, AsQd, AsQh, AsQc, AsJd, AsJh, AsJc, KsQd, KsQh, KsQc, KsJd, KsJh, KsJc
MP3 39.06% 38.23% 0.84% 99

Natomiast podkreślam dużo zależy od rywala. Patrzac na player pool ten range jest prawdopodobny.

Eee, nie mam pojecia z jakim poolem mierzysz sie na co dzien, ale dla mnie ten range jest absurdalny. Juz sam open KJo z utg jest bardzo optymistyczny na 8 osobowym stole, a jeszcze tak duzy cbet vs dwoch gosci z samymi OC i bdfd? No way

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

Jak taka nic reka na nic stawkach nie daje ci spokoju to stary mindset albo brm do wymiany nic nie ugrasz w tym stanie. Nie . Nie jestem zlosliwy

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

Range dostosowujesz do ludzi przy stole. Jeśli masz przeciwników którzy szybko odpuszczają pre-flop albo do cb to nie widzę problemów w graniu takiego range. Grywam nie raz póznym wieczorem i spotykam takie akcje że byś nie uwierzył.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales

Napisane przez Gomez224
Range dostosowujesz do ludzi przy stole. Jeśli masz przeciwników którzy szybko odpuszczają pre-flop albo do cb to nie widzę problemów w graniu takiego range. Grywam nie raz póznym wieczorem i spotykam takie akcje że byś nie uwierzył.

No dobrze, tak jak napisalem, moze i ten range preflop nawet jest ok, niech bedzie, ale za cholere nie widze takich rak jak KJo, ktore V bedzie cbetowal takim sizingiem w dwoch typow

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

No ok, może ten koncept który mam w głowie nie sprawdzi się na micro bo ludzie za pewne w ten sposób nie będą myśleć. Chodzi o to aby stawiając cb z ręką typu KJ, zmusić do spasowania ręce typu AJ, AQ, KQ które mogę sprawdzać pre-flop. Po to aby po pojawieniu się tej karty na turnie móc ją sb i tym samym zmusić pockety od 77-99 do spasowania.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales

Napisane przez Gomez224
No ok, może ten koncept który mam w głowie nie sprawdzi się na micro bo ludzie za pewne w ten sposób nie będą myśleć. Chodzi o to aby stawiając cb z ręką typu KJ, zmusić do spasowania ręce typu AJ, AQ, KQ które mogę sprawdzać pre-flop. Po to aby po pojawieniu się tej karty na turnie móc ją sb i tym samym zmusić pockety od 77-99 do spasowania.

Yep, dlatego jak napisalem- na miejscu autora bardziej bym sie przejal mindsetem niz jakims konkretnym, niemajacym znaczenia w longrunie rozdaniu

Odpowiedz
Cytat
logan22

"Nadziałem się ostatnio parę razy na mocne overpary/sety, więc faktycznie trochę przyhamowałem."

Posłużę się fragmentem z książki:

Tilt can manifest itself in multiple ways. But usually it results in overaggressive play, trying to “make something happen.” For instance, many tight players will turn into LAGs all of the sudden. Usually with disastrous results since this is a style of play that they are totally unfamiliar with. SOME PEOPLE WILL GO INTO A SHELL AND START PLAYING TOO WEAK because they have that skeletons in the closet syndrome. They have convinced themselves that they are going to lose every hand somehow. This form of tilt causes them to lose tons of value in spots where they should have won a much bigger pot.
---------------

"Analizuję sobie wyniki każdego wieczora i zacząłem dostrzegać sumaryczną moc mniejszych rozdań"
"Widzę oczywiście, że shove z KK preflop - mimo że przegrałem całego stacka do QQ"

Gdy zaczniesz kraść małe pule to większe pule będziesz jakby freerollować.
----------------

"Na tych pozycjach vs tak duzy sizing z dziewiatkami zwlaszcza bez pika, mysle ze jako exploit fold jest ok"

Właśnie na odwrót: bez pika wole call bo ma więcej flush drawów w swoim zakresie
---------------

Po tym jak zabetował na flopie obstawiłeś go na lepszą rękę od twojej. Problem w tym, że nawet jeśli miałeś rację i rzeczywiscie trzyma lepszy układ niż ty to foldując .... masz słuszność ale taką połowiczną. Po pierwsze nie uwzględniasz implied oddsów, które mówią, że jak trafisz ten mały procent czasu swoją magiczną kartę (taką jak ta, która spadła) na turnie czy riverze to pewien % czasu wygrasz stacka lub nawet dwa. Po drugie, tak jak ktoś napisał wcześniej, ten cbet może oznaczać o wiele więcej różnych typów rąk niż tylko overpara. Drawy do flusha, overkarty z backdoorem do strita, overkarty z backdoorem do flusha. KJo to może przesada, ale musisz zrozumieć, że niektórzy zrobią cbet wręcz automatycznie gdy tylko zobaczą jako takie equity. Otwórz Equilaba, wybierz zakres RFI dla UTG i pomyśl z jakimi kartami poza overparami może cbetować.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales

Napisane przez logan22

----------------

"Na tych pozycjach vs tak duzy sizing z dziewiatkami zwlaszcza bez pika, mysle ze jako exploit fold jest ok"

Właśnie na odwrót: bez pika wole call bo ma więcej flush drawów w swoim zakresie

To juz pewnie bardzo mocno zalezy od tego co konkretnie wsadzisz do cbeting rangu V, ale w equilibrium duzo lepszym callem sa combosy z pikami. Sytuacja zmienia sie na turnie, gdzie dalem blanka w postaci 8h i wtedy na barella duzo lepszym callem sa 99 bez pika, zatem wszystko rozbija sie o to czy on na flopie uderza z dwoma over i bdfd czy nie.

Odpowiedz
Cytat