Przejdź do forum
Bardzo szerokie otw...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Bardzo szerokie otwieranie gdy przed nami są rybki

25 Posty
14 Użytkownicy
15 Reakcje
2,364 Wyświetlenia
trzasku
PokerStrategist

Cześć.

Chciałbym dzisiaj rozpocząć dyskusję o maksymalizacji ilość gry na słabych graczy poprzez otwieranie znacznie słabszych rąk niż w standardzie na NL10 SH. Kiedyś na filmie widziałem jak trener na tych samych stawkach otworzył A4o z MP tylko dlatego, że przed nim znajdowały się rybki. Niestety jedna sytuacja nie rozwinie wszystkich moich wątpliwości dlatego chciałbym tutaj porozmawiać o takich zagraniach.

Nie wiem w jakim stopniu inni gracze mają wpływ na to czy będziemy na rybki otwierać mniej czy więcej. Pewnie wolimy graczy tight którzy często nie będą nam przeszkadzać aczkolwiek nie sądzę też, że nagle jakiś bardziej loose gracz będzie nasz częściej 3-betował lub callował.

Na razie aby to uprościć stworzyłem ogólną matrycę dla wszystkich pozycji jeżeli przed nami znajduje się rybka która ma ponad 40 VPIP. Na podstawie tego A4o które zobaczyłem u trenera stworzyłem taki zakres:

Czy sądzicie, że jest to dobry sposób maksymalizacji gry na rybki a tym samym zwiększenia swoich wygranych? Macie jakieś uwagi, propozycje?

Pozdrawiam,
Patryk

Odpowiedz
Cytat
24 odpowiedzi
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Z tymi rybami to różnie bywa. Osobiście, kwestię luźnego otwierania, brałbym tylko pod uwagę w sytuacji, gdy ta ryba jest na blindach. Bo tak to nie dosyć, że gramy bez pozycji - to od czasu do czasu akcja wygląda następująco:
My Open, ryba Call (cieszymy się), Reg z SB lub BB Squeeze, my fold (nie cieszymy się), Reg zgarnia death money lub gra sobie z "naszą" rybą. Ewentualnie cieszymy się, jak ryba na pozycji z nutsem stuknie go (Rega) na stack, że to nie nas.

Odpowiedz
Cytat
Dadramel
PokerStrategist

Nie mam nic przeciwko, ale polaryzowanie rangu do każdej sytuacji nie jest zbyt wymierne, patrząc na ilość czynników wpływających na takie dycyzje.

Ja bym dodał każdą suited rękę z potencjałem budowania straigtów.

Odpowiedz
Cytat
logan22
PokerStrategist

Otwieranie szerzej gdy mamy za sobą fiszy calling station zostało omówione w Preflop Perfection muckinfelli. Tam są tego typu zakresy otwarcia dla każdej pozycji.

Odpowiedz
Cytat
trzasku Autor wątku
trzasku
PokerStrategist

@Elzo2012, dobra uwaga, rybka na blindach bardzo często będzie dołączać. W takim razie myślę, że w sytuacją gdy ryba jest na blindach będę otwierał wspomniany wcześniej range z każdej pozycji.

@Berezovaya, masz na myśli coś takiego?

@logan22, w takim razie chyba jesteś strzałem w dziesiątkę jeżeli chodzi o ten temat, dzięki za podpowiedź, przejrzę jego produkcje jak będę miał czas :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
trzasku Autor wątku
trzasku
PokerStrategist

Co do sytuacji omówionej w pierwszym poście która zainspirowała mnie do przemyślenia tematu o szerszym otwieraniu to chodziło mi o ten film:
• Wakacyjny grind - NL10 Czas: 6m 8s

Trener nie obawia się 3-betu, pozostali przeciwnicy to unkowie.

Odpowiedz
Cytat
Dadramel
PokerStrategist

Tak, na dziesiątkach nie musisz się bać light squeezów, więc szersze otwieranie jak najbardziej ev+

Odpowiedz
Cytat
Panmorz
Oldschool Grinder

Luźne otwieranie na ryby to tracenie kasy.
Luźno to sobie można na regów otwierać i ładnie ich wyblefowywać postflop.
Na fiszy to się gra TAG-iem od zawsze i dobrymi układami ich się ogrywa.

Jaki jest sens otwierać luźno na fisza?
Otwieranie luźno prowadzi do tego, że prawie nigdy nic dobrego nie mamy postflop, a fisha nie wyblefujemy, bo często sprawdzi nas z byle czym.
Otwieranie luźno na fishy sprawia, że sami stajemy się fishami.

No chyba, że mamy fisha, który folduje 70+% do c-beta, to wtedy jest jakiś sens.
Fish fishowi nie równy.
Jak zwykle wszystko zależy od konkretnego przeciwnika i konkretnej sytuacji.

Odpowiedz
Cytat
szuwar69
Elite Grinder

To zagranie jest słabe a trener jest niekompetentny. Polecam CI oglądać filmy trenerów z wyższych stawek tak aby już na niskich stawkach nie wyrabiać sobie złych nawyków.

Odpowiedz
Cytat
trzasku Autor wątku
trzasku
PokerStrategist

Ale nie jest tak, że otwierając np. A4o fish będzie nam się wypłacal z Kx, Qx, Jx itp?

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Napisane przez trzasku
Ale nie jest tak, że otwierając np. A4o fish będzie nam się wypłacal z Kx, Qx, Jx itp?

Osobiście nie sądzę.

Jeżeli się wypłaci, to trafiając TP lub lepiej przeciwko naszemu straight-owi lub mając AK-AT przeciwko naszym AA44x.
Jeżeli spadnie A - a fish będzie grał Call na kolejnych ulicach - to niestety najczęściej z lepszym A od naszego.

Odpowiedz
Cytat
cin3q
Oldschool Grinder

wyfiltrowałęm sobie niskie Axo jako open z EP i MP - wniosek jest taki , że tracę na tym kupę szmalu. Taka sama sytuacja w przypadku izolacji limpera/limperów . Na fisha poszerzałbym zakres o ręce , które trafiają fajne TP z dobrym kickerem , wyższe SC - coś w ten deseń. Jeżeli Ax to od A8 w górę i najlepiej suited

Odpowiedz
Cytat
enjoy7
PokerStrategist

Napisane przez trzasku

Tylko jak fish ma nad Tobą pozycję, a Ty nie trafisz A, to sam poddasz pulę. A później kolejny temat "czy moja czerwona linia jest ok?".

Odpowiedz
Cytat
NHXeHep
Elite Grinder

bez kitu czego tu uczą na treningach :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Napisane przez NHXeHep
bez kitu czego tu uczą na treningach :facepalm:

To była nauka przez prowokację :)

Odpowiedz
Cytat
szuwar69
Elite Grinder

Coś sporo tych prowokacji :)

Odpowiedz
Cytat
trzasku Autor wątku
trzasku
PokerStrategist

A co sądzicie o rękach Typu JT, K9 itp. Czy otwieranie tych rąk na rybę np. 60/10 będzie EV+ czy raczej nie?

Odpowiedz
Cytat
Panmorz
Oldschool Grinder

Napisane przez trzasku
A co sądzicie o rękach Typu JT, K9 itp. Czy otwieranie tych rąk na rybę np. 60/10 będzie EV+ czy raczej nie?

Jasne, że nie!!

Na rybę gra się bardzo prosto.
Grasz max tight i wyciągasz max value, jak trafisz.
Od lat tak się gra i zawsze to przynosi profit.
Po co kombinować ??
Fish to nie partner do luźnej gry, bo chyba nie dasz na fisha 3 beczek z trashem??

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012
PokerStrategist

Możesz nawet otwierać 72 pod warunkiem że:
jesteś mistrzem w grze PostFLOP, masz duże ilości rąk na gości, w których widzisz leaki w grze PostFLOP i potrafisz je eksploatować.
Na niskich limitach nie widzę po prostu sensu grać szerokimi zakresami.
Nie jest to potrzebne. IHMO jest to zwykłe levelowanie się.

Odpowiedz
Cytat
nikoro309
PokerStrategist

Lepiej w grze vs fisz skupiać się w grze IP, tam masz o wiele lepsze opcje gry jak nie trafisz bordu. Możesz grać blef cbet za 1/2 pota i dostaniesz masę foldów. A będąc OOP mam wrażenie że fisze mnie częściej floatują.

Odpowiedz
Cytat