Przejdź do forum
3bet a niska para

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

3bet a niska para

7 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,021 Wyświetlenia
PakerFace

Witam

Gram BSS SH na mikro limitach mam pytanie odnosnie oplacalnosci callowania niskiej pary pod seta po 3becie:
Chodzi mi o to czy w dlugim odstepie czasu jest to oplacalne?
Nie mam na mysli mini 3b tylko kiedy przeciwnik przebija nas x3+

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
boxer82

rozumiem że jak sprawdzasz pod seta to za kazdym razem jak trafisz to dązysz do stackowania a jak nie trafisz to pasujesz ?
założenia
hero open za 3 bb
villiian 3-bet (x 3) => 9 bb
Sparwdzasz za 6 bb
Seta trafisz w 12%

czyli na 100 rozdań
88 razy płacisz 6 bb za obejrzenie flopa i nie trafisz 88*6 = 528 bb wydajesz grając no set no bet.
12 razy trafisz i zapłacisz za to 6 bb = 72 bb

Inaczej mówiąc twój koszt trafinia seta wynosi 600 bb na 100 h .

przy założeniu że za każdym razem jak trafisz seta i wygrasz to na takie rozdania musisz zarobic minimum 50 bb na rozdanie

Teraz zobacz ile masz bb/ hand w momencie kiedy grasz z niskimi PP

Jeżeli grasz open z 4 bb to twój koszt na 100 h wynosi 800 bb i na rodanie kiedy trafisz seta musisz już zarobić 66,6 bb na rozdanie

Nie jestem pewein co do tej teorii więc fajnie by było jakby ktoś bardziej kompetentny się wypowiedział

Wg mnie nie ma co callowac na mikro pod seta bo rzadko kiedy dostajesz oddsy + a jak trafisz to nie zostaniesz spłacony wystarczająco czesto (możeby byc tak że gośc gra 3-bet z QQ a flop to Axx - i juz ci się nie wypłaci)
jakbym miał callowac to na nitów / tagów + na głębokich stackach

Odpowiedz
Cytat
kfiacior24

Na mikro moim zdaniem nie ma sensu, seta trafisz zbyt rzadko a ciężko Ci będzie pozbyć się słabo ogarniających graczy post flop. Ja calluje ewenutalnie gdy widzę że robi się multiway, złożony z fishek. Wtedy czasem się kalkuluje.

Odpowiedz
Cytat
PakerFace Autor wątku
PakerFace

rozumiem że jak sprawdzasz pod seta to za kazdym razem jak trafisz to dązysz do stackowania a jak nie trafisz to pasujesz ?

Kiedy sprawdzam zwykle podbicie i nie trafiam seta a flop jest dosyc przyjazny to nie widze sensu w foldowaniu.
A co do 3betu to raczej sie zrzucam z niskich par przed flopem chyba ze mam oddsy jak ktos jeszcze zagra call ale wtedy jak nie trafiam i nawet flop wydaje sie byc calkiem spoko to wole tam grac check fold

Odpowiedz
Cytat
Endurx

Osobiście zawsze na taki 3bet pasuję jeśli nie mam za sobą donków którzy potencjalnie moga dołożyć, w innym wypadku jet to raczej nie opłacalne gdyż zbyt wiele razy widziałem jak ludzie z niskich stawek potrafią grać overpary, jakieś check behind flop z dupy i slow playe nawet na mokrych boardach, na niskich stawkach z niską parą raczej starał bym się jak najtaniej oglądać flopa, więc nie izoluję jednego czy dwóch limperów z ręką typu 22-88 a na wczesnych pozycjach to w ogóle najlepiej to w cholerę zrzucać, bo ludzie na micro nie grają pozycyjnie i już nie raz widziałem 3bety z A5 AT 66-TT od blindów na moje openy z UTG i MP i to wszystko od pseudo tagów z 3betem 7% którzy na pierwszy rzut oka wyglądają solidnie.

Odpowiedz
Cytat

Wyznawaj zasade 20call, innaczej mowiac niech podbicie przeciwnika bedzie 20-to krotnoscia waszych efektywnych stakow. Zalozenie ze w 12,5% trafisz, i zawsze zostaniesz splacony jest nie prawdziwe,na zasadzie 8call, teoretycznie mozesz sprawdzac. 20 call pozwala zarabiac duzo kasy w long runie, bo nawet jesli trafisz, mozesz nie zostac w ogole splacony.

Odpowiedz
Cytat
jarrekz

Siema, pozwole sie wlaczyc do dyskusji:

Duzo zalezy od Implied oddsow. Mam na mysli jego range 3b pf i gre postflop w tych spotach. Generalnie jezeli typek jest tight i 3b tylko premium np 3% to oczywistym jest ze nasze IO postflop drastycznie rosna i szanse na to ze nam zaplaci caly stack sa bardzo duze. Jezeli ktos jest luzny 3b wiecej powiedzmy jakeis 11% to oczywistym bedzie ze jego gra postflop nie bedzie dazyla za kazdym razem do stackoffu i nasze IO drastycznie maleja i sprawdzanie pp jest wtedy jest nieoplacalne. Dochodzi do tego gra postflop oczywiscie, agresja.
Druga wazna kwestia w callowaniu pf pp w 3b potach jest pozycja, jak wiadomo w pokerze pieniadze ida z lewej do prawej, wiec callujmy nasze pp z pozycja.
Trzecia sprawa o ktorej juz zdazyliscie powiedziec to sqeeze poty, wtedy nasze odds pf sa lepsze i w tych przypadkach tez oplaca nam sie sprawdzac pp.

Odpowiadajac na pytanie Pokerface'a- nie oplaca sie callowac pp pod seta w 3b potach, chyba ze spelnione zostana powyzej warunki o ktorych napisalem.

pzdr

Odpowiedz
Cytat